Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Osip po nogama 2-g. djeteta, reakcija na sintetiku?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jelenče

15.03.2011. 16:50

Poštovani,
molila bih pomoć u detektiranju problema kod moje skoro 2-godišnje djevojčice.
Neki dan se žalila da ju boli desna natkoljenica, uporno je skidala hlačice i prilično negodovala. Tada smo uočili sitni crveni osip (na dodir se ništa ne osjeti), preko cijele noge, a više na natkoljenici. Isto je bilo na lijevoj nozi, ali nešto manje. Osip je prestajao točno gdje je počinjala pelena (jednokratna), i isto tako osipa nije bilo na stražnjem dijelu nogu.
Tu večer sam ju namazala s baby uljem (badem, kamilica), ujutro više ničega nije bilo. Kasnije popodne opet ista scena, ovoga puta štramplice.
Meni se kroz glavu vrte razne mogućnosti - osjetljivost na sintetiku (hlačice su imale 20% poliestera), zaostaci detergenta (kojeg ne stavljam pretjerano, i uvijek dodatno ispirem), alergija na hranu?
Kao dojena bebica od 7-8 mjeseci reagirala je na kravlje mlijeko, ali preko mojeg mlijeka, na način da je stolica bila krvava (nismo radili testove, samo sam potpuno izbacila KM iz svoje prehrane na 2 tjedna te je krvava stolica prestala, nije se ponavljala). Do prije par tjedana je pila samo zobeno mlijeko, a po novome pije i kravlje. Inače nismo pretjerano pazili na unos KM, tako da je cijelo vrijeme bila u " kontaktu" s njime, ali u manjim količinama.
Ali bez obzira na to, ta situacija žaljenja na bol u nozi i skidanja hlačica me podsjetila da se tako nešto već događalo, u zadnjih par mjeseci, samo tada nisam primjetila osip, nisam ga niti tražila.
Pedijatrici sam telefonski objasnila situaciju (nastojim izbjeći čekaonice ako nije baš nužno), ona me savjetovala da tijekom jednog tjedna dajem malenoj pola žlice Aeriusa, te joj noge mažem s kremom kojom joj inače mažem pelensko područje. Nakon toga, ako ne bi bilo promjena, uputila bi nas specijalisti dermatologu.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.03.2011. 16:25

Na temelju Vašag opisa i distribucije promjena, ne mogu Vam niti približno reći o čemu je riječ. Morate otići kod liječnika.

jelenče

22.03.2011. 18:00

Zahvaljujem na odgovoru. Pretpostavljam da se trebamo javiti pedijatru koji će nas uputiti specijalisti.