Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14405

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Oslabjela i prorijeđena kosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

AIMH2010

17.10.2015. 18:45

Poštovani doktore,

imam 21 godinu i problem sa prorijeđenim vlasištem. Prvi put sam sa 18 godina počela primjećivati da mi se kosa stanjuje i prorijeđuje na tjemenom dijelu, dok sam na stražnjem dijelu glave tada još uvijek imala postojanu kosu normalne gustoće. Kroz posljednje tri godine stanje se znatno pogoršalo. Nikad nisam imala problem sa opadanjem kose, ali kosa jednostavno kao da je nestala. Danas je poprilično stanjena i prorijeđena na tjemenom dijelu, a najgore stanje mi je na sljepoočnom dijelu. Stražnji dio glave se još uvijek nekako drži iako mi je i tu kosa znatno propala kroz posljednje tri godine. Kao što sam rekla nikad prije nisam imala problema sa opadanjem kose, ali i to se promijenilo. U zadnjih mjesec dana mi svakodnevno pojačano opada sa područja cijelog vlasišta i nikako da stane.
Kroz posljednje tri godine povremeno mi se na tjemenom dijelu znaju pojaviti i bijele ljuskice koje su vidljive samo prvih nekoliko sati nakon što operem i osušim kosu.
Što se ostalih stvari tiče, anemična sam i željezo mi je 4. Imam također i želučanih problema, dijagnoza: reflux oesophagitis LA gr A i prepisan mi je controloc (radila sam test na helicobacter pylori preko stolice koji je ispao negativan). Također mi je u stolici pronađena Candida Albicans. Pošto sam studentica stres je prisutan u većem dijelu godine.
Na osnovi svega ovoga, zanima me vaše mišljenje; zašto mi kosa toliko propada, kome bi se trebala obratiti, kakve pretrage napraviti, što bi trebala koristiti?
Inače, za liječenje iznutra nikad nisam koristila ništa, tu i tamo pijem lijekove i tinkture za podizanje razine željeza u krvi i to je to. Što se tiče preparata izvana, koristila sam losion Thymuskin Haarkur i prestala nakon tri mjeseca pošto mi više nije dostupan tu gdje živim, pa me zanima vaše mišljenje i o tom preparatu?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.10.2015. 11:05

Trebali bi se javiti dermatologu, najbolje nekome tko se bavi problemima vlasišta npr. u Trihološku ambulantu KBC Zagreb ili KBC Sestre milosrdnice. Nedostatak željeza je jedan od mogućih uzroka ovakvog opadanja kose te ga treba korigirati redovitim uzimanjem preparata željeza. Bilo bi dobro da napravite i trihogram (pretraga vlasišta) koji se radi u gore navedenim ambulantama. Možete koristi 2% minoksidil losion. Losion koji ste naveli nema dokazani učinak.