Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Ožiljci od opeklina - molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Igor80

09.05.2007. 17:55

Doživio sam tešku prometnu nezgodu u kojoj sam zadobio opekline 2. i 3. stupnja, uglavnom po nogama(cca. 18% površine tijela). Nakon 3 operacije, 2 infekcije, raznih liječničkih pogreška i 4 mjeseca provedenih po našim bolnicama(Pula, Rijeka...) uspješno sam operiran tek u KC Ljubljana, gdje su mi u jednoj operaciji osim opeklina sanirali i neoporavljene davajuće regije iz prijašnjih operacija.
Lijeva natkoljenica te cijela desna noga, od stopala do prepone i gluteusa, prekrivena je ožiljcima velike površine.
Nakon 18 mjeseci od posljednje operacije, ožiljci su na mnogim mjestima ljubičasti i naborani.
Zanima me da li je moguće korigirati ožiljke tako velike površine, izravnati ih, te da li je moguće donekle izjednačiti pigmentaciju.
Da li postoji metoda kojom se pigmentacija kože može izjednačiti(laser, injektiranje pigmenta...) barem na davajućim regijama(prsa, trbuh i bokovi) koje koje su se dobro oporavile, ali su vidljive razlike u pigmentaciji i elastičnosti kože?
Bio sam nedavno na pregledu kod jednog plastičnog kirurga koji mi nije ostavio previše nade.
Zahvaljujem unaprijed.

Dinko Kaliterna, dr. med.

14.05.2007. 10:20

Jedina šansa je laserski tretman koji velike ožiljke omekšava i izravnava, stanje se može popraviti ali nikad 100%. Tretman ne boli niti je potrreban opravak. Radi se s neablativnim laserskim tretmanom i frakcijskim laserom koji može vratiti pigment. Nažalost zbog velike površine to bi potrajalo neko vrijeme.