Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


PCOS i opadanje kose


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andrea1609

05.04.2014. 11:10

Poštovani!
Dijagnosticiran mi je sindrom policističnih jajnika. Uzimala sam 3 godina cilest i nakon prestanka uzimanja prosle godine u proljeće pojačano mi otpada kosa. Odlaskom kod dermatologa dijagnosticirana mi je androgena alopecija. Nemam prorojeđena mjesta na glavi već samo pojacano otpada ali to već traje čitav pubertet , te sada malo jače.
Nadalje, dermatologica mi je preopisala alpicort F navecer i minoksidil 2% ujutro. To sada koristim 3 tjedna i još jače mi kosa otpada. Da li da prestanem s terapijom? Da se javim doktorici? Zbunjena sam. Jako mi otpada ali mi i nova kosa stalno raste tako da niti nemam tanku kosu. Postoji li druga metoda u mom slučaju? Što mi preporučujete? Da potražim novog dermatologa?
Puno hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.04.2014. 16:15

Ukoliko imate androgenetsku alopeciju i policistične jajnike, bilo bi potrebno razmotriti ponovno uvođenje nekih od oralnih kontraceptivnih preparata. Sama dermatološka terapija je sasvim u redu. Potrebno je barem nekoliko mjeseci da se vide rezultati, a oni su i onda ograničeni.

Andrea1609

07.04.2014. 14:20

Zanima me zbog čega mi onda otpada kosa otkad sam počela koristiti miniksidil? Zadnja 2 tjedna mi ispada više nego inače. Do sada nisam ni imala problema s ispadanjem kose u ovolikoj količini. Ne shvaćam onda svrhu minoksidila.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.04.2014. 16:10

Tri tjedna korištenja nije dovoljno da se vide pomaci. A možda ih uopće neće niti biti i kose nastaviti jače opadati. Ipak dajte barem 3 mjeseca šanse. Naravno, sva terapija u dogovoru s Vašim dermatologom.

Boris1980

12.08.2014. 19:25

Pozdrav,

imam sličan problem. počeo sam koristiti minoksidil 5% i prestao sam posle 2 nedjelje. Kosa mi je počela opadati kao nikada u životu, jednostavno sam se uspaničio. To opadanje treja već 10 dana i kosa mi je u najlošijem stanju od kada znam, tjeme se prilično vidi. Čitao sam o efektima minoksidila i efektu opadanja. Mogu li očekivati da mi naraste kosa koja je u ovom periodu tako brzo opala? Ako će bar ta kosa da naraste opet kada je moguć taj proces. Bojim se da sam naneo trajnu štetu. Hvala Vam unaprijed

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.08.2014. 21:40

Od minoxidila kosa nije počela pojačano opadati. Potrebno je korištenje od barem mjesec, dva da se vide znatniji pomaci.

Boris1980

13.08.2014. 11:10

Hvala na brzom odgovoru . Na forumima sam pričao sa drugim korisnicima i svi su imali iste simptome, u početku pojačano opadanje a poslije par mjeseci počinju pozitivni efekti, tako piše i na sajtu "rogaina". Ja stvarno nisam imao hrabrosti da čekam nekoliko mjeseci, Nikada mi kosa nije ovako jako opadala, malo se prorijedila godinama , zato sam i počeo da ga uzimam a sada poslije par nedjelja je užasno prorijedjena . Dakle samo me zanima hoce li se ta kosa vratiti, bar da se vratim u stanje prije minoksidila, bio bih presrecan

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.08.2014. 23:55

To Vam nitko ne može reći, ali šanse postoje.

Samsung11

26.08.2014. 23:05

Poštovanje.
5 godina sam pila kontracepcijske tablete zbog bolnih, neredovnih i pcos jajnika. Već 15 dana kako ih ne pijem primjetila sam jako opadanje kose i to me jako zabrinulo jer nisam imala sa tim nikad problema. Da li je to reakcija na prestanak uzimanja tableta, da li ce samo prestati i koliko dugo može trajati opadanje?
Unaprijed zahvalna.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.08.2014. 10:10

Pojačano opadanje kose vjerojatno je povezano s PCOS i prestankom uzimanja kontracepcijskih tableta. Ukoliko se opadanje kose nastavi i nakon nekoliko tjedana, potrebna je endokrinološka obrada i pregled dermatologa s ciljem utvrđivannja tipa opadanja kose.