Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


perianalni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

svmartin

19.08.2010. 10:45

Molim Vaše cijenjeno mišljenje, imam atopijski dermatitis od moje 16.godine, i naučila sam se sa godinama kontrolirati ovu bolest, prehranom i izbjegavanjem alergena za koje znam da mi smetaju. Uglavnom mi se dermatitis javljao na tipičnim mjestima za neurodermitis, i kratkom primjenom kortikosteroida povlačio bi se. Međutim, prije otprilike tri godine mi se pojavio na perianalnom području, i nakon korištenja kortića ne povlači se, nego se uporno vraća (a i ne želim više koristiti kortikosteroide). Svrbež je nesnosna, naročito noću. Po preporuci dermatologa, učinila sam sve pretrage da bi se našlo eventualno žarište koje izaziva ovo stanje. Međutim , svi nalazi su mi bili uredni, osim malo candide, za koju sam dobila terapiju Diflucanom. Međutim , i nakon te terapije stanje se nije smirilo. Učinila sam alergo test na inhalatorne čimbenike i hranu, ustanovljena je alergija na brašno, gljive, mahunarke, i osjetljivosti na sve uobičajene alergene (mlijeko, jaja itd.) Sada jedem samo rižu, kuhano povrće i bijelo meso i ribu, malo voća, uzimam probiotike i omega 3,6,9, ima dana kada je stanje puno bolje ali opet se pojavi svrbež , i neznam više na što. Istovremeno sa perianalnim ekcemom pojavili su se slijedeći simptomi koji još nisu prošli : sinusitis, visoki krvni tlak, menopauza (sada imam 41 godinu). Dali je do ovogo svega došlo zbog pada imuniteta ili mogu tražiti uzrok negdje drugdje? Što mi možete preporučiti?

Maja Ceković, dr. med.

21.09.2010. 14:36

Obzirom da je kod Vas dokazana alergija na brojne alergene preporučam uz izbjegavanje navedenih alergena peroralnu terapiju antihistaminicima ( Claritine tablete, Aerius itd.).