Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Perioralni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sab

07.12.2011. 20:20

Postovani,

Prije otprilike dvije godine sam imala jako suhu kozu pa sam koristila nevenovu kremu od Balea i to mi je uvijek pomagalo.. Medjutim, pocela sam piti kontracepcijsku pilulu i stanje se pogorsalo. Otisla sam doktoru i rekao mi je da je to perioralni dermatitis. Propisao mi je gentamicin kremu i ona mi je dosta pomogla.. Nakon otprilike godinu dana mucenja sa kozom, procitala sam na internetu da ne bih trebala koristiti make-up i pokusala sam s tim. To mi je stvarno pomoglo.. Koza mi se oporavila, nisam imala nikakvih problema zadnjih 6 mjeseci. Medjutim, problem je u tome sto ne znam koju kremu da koristim za svakodnevnu njegu, jer je sad hladno napolju a u stanu grijanje dosta isusi zrak, pa mi se koza pocne perutati. Da li imaju neke supstance u kremama ili uopste u kozmetickim proizvodima koje bih trebala izbjegavati??

Hvala unaprijed!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.12.2011. 09:30

S obzirom da zadnjih 6 mjeseci nemate većih problema s kožom, mislim da nema nekih posebnih supstanci koje bi u kozemičkim kremama trebali izbjegavati. Za lice svakako izaberite neku kremu za osjetljivu kožu (i to u ljekarni od renomiranih proizvođača, npr. nekog od francuskih). Odabir je individualan (nešto što odgovara meni, ne znači da će i nekom drugom).

sab

09.12.2011. 17:55

Obradovali ste me ovim odgovorom!! Hvala happy

papalinka

31.10.2016. 23:00

Postovani, imam djecaka od 5 god.kojemu je prije cca 2 mj.izbio nekakav ekcem ( upaljeno sa blagim sitnim pristicima oko ustiju i na jednoj gornjoj strani nosnice prema oku. Nakon toga pristica vise nije bilo vec iziritirana koza popracena nekad manjim, nekad vecim crvenilom. Koza je nesto grublja i suha. Inace je bronhiticar i ima alergiju koja se do sada. A kozi nije spoljavala, uzima singulair. Sada je crvenilo okouustiju, na nosu vise ne. Ugl.ja sumnja. Da je rijec o perior.dermatitisu, citam o nekim nekortikoster.kremama, ali osim uriag.blage kreme i septasola za dezinf.ne bih nista koristila. Mozete li mi prepor.nesto s cime mogu pokusati do posjeta dermatologu, tren.iz odr.razloga nismo u mogucnosti. Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.11.2016. 13:00

Po onome što ste napisali, nije riječ o perioralnom dermatitisu. Prije svega, on se ne javlja u dječjoj dobi. S obzirom da Vam dijete ima bronhalnu astmu, moglo bi se raditi eventualno o blažem atopijskom dermatitisu. Do pregleda dermatologa, mažite neku kremu namijenjenu suhoj, atopijskoj koži.

Black08

28.12.2016. 15:10

Postovani,
vec se duze vrijeme mucim s pristicima na podrucju brade i oko nosa koji uglavnom izgledaju kao osip, nisam bila kod dermatologa vec sam u proslosti na preporuku lijecnika opce prakse koristila neke kreme, od kojih je jedna bila belogent. Kasnije sam istrazivala i zakljucila da bi to mogao biti perioralni dermatitis i da se u tom slucaju nikako ne koriste kortikosteroidi. Sada bih zeljela to provjeriti kod dermatologa i dobiti pravu terapiju pa me zanima je li moguce kod vas dogovoriti pregled ili mi mozete preporuciti nekog dermatologa (moze privatni) koji mi sa sigurnoscu nece prepisati kortikosteroide? Posto u mojem kraju vecina dermatologa prepisuje upravo to.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.12.2016. 19:50

Primjena krema tipa Belogent na lice nije primjerena (kao što ste i sami zaključili). Je li to perioralni dermatitis ili ne, ne može se reći preko računala. Za pregled se možete naručiti na predbiljezbe.foto.koz@kbc-zagreb.hr

IvonaH

16.01.2017. 13:05

Poštovani doktore,
Ljubazno vas molim za savjet.
Naime kroz kontinuirani period od 2 i pol mjeseca ispod donjih kapaka oba oka mi se pojavljuju sitnije blago crvene frkice sa sitnim jedva vidljivim bijelim vrhom. Nekad su izraženije, a povremeno se pojavu između obrva, brada, obe strane nosnica.
Ne svrbu. Inače sam jako suhe kože.
Kad su se počele pojavljivati mislila sam da je problem u preparativnoj i dekorativnoj kozmetici koju koristim, pa sam svu zamjenila, ali od toga nije bilo koristi. Inače nastojim koristiti kvalitetniju kozmetiku primjerice Lrp, Avene, Uriage, Aderma i sl. Znalo se umiriti umivanjem čaja od kamilice, ali nakon nekoliko dana ni to nema efekta. Uzela sam Avene dermalibour koja linija mi je isto super umirila, ali samo na tri dana i frkice su opet tu.
Kad se nastojim prisjetiti što sam novo uvela prije pojavljivanja "frkica" jedino mogu istaknuti nasonex sprey zbog upale sinusa.
Prije sam za iste tegobe koristila Avamys sprej i nisam imala ovakve frkice. Jedino mi nasonex izaziva sumnju.
Ne znam što da radim?
Unaprijed hvala i lp.

Ivona

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.01.2017. 11:05

Ne mogu vam reći o čemu je riječ, ali Nasonex spray gotovo sigurno nije uzrok. Trebali bi obaviti dermatoški pregled.

IvonaH

17.01.2017. 18:25

Hvala vam doktore na brzom odgovoru.
Pronašla sam puno "online postova" ljudi kojima se pojavio POD nakon uporabe Nasonexa, pa je i mene navelo na sumnju.

Lp


Ivona