Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Pilfud


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Antonio

04.10.2004. 20:01

Cijenjeni dr. Kaliterna, imam 25 godina. Prije 2 godine su mi se počeli stvarati zalisci(Otac je takodjer u mojim godinama počeo gubiti kosu, a i oba djeda su mi bili ćelavi),pa sam smatrao da trebam početi s nekakvom terapijom. i prije godinu dana sam počeo koristiti pilfud losion, te sam uočio pozitivne pomake,kosa mi je poprimala normalnu dimenziju i bio sam zadovoljan učincima, no taj pilfud mi je uzrokovao crvenilo na djelovima na kojima sam ga stavljao(na područije iznad sljepoočnice te sam otisao na pregled vlasišta u ljekarnu,gdje mi je doktorica rekla da prestanem sa korištenjem losiona te mi je dijagnosticirala seboreju i dala mi na korištenje čisteću pjenu hairrouge schiuma levante i losion forfora sebo. Te preparate sam koristio mjesec dana i crvenilo je nestalo(vjerovatno i seborea) i od tada ne koristim pilfud, ali kosa mi jako puno opada te mi se zalisci vraćaju. Šta da radim? Dali da ponovo pocnem stavljati pilfud ili da započnem s nekom drugom terapijom? Proscar ili Propecija? I dali se ti lijekovi mogu nabaviti u ljekarnama u Splitu? Molim vas da mi date neki savjet.
Unaprijed hvala!

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

05.10.2004. 16:50

Ćelavost tj. ispadanje kose zna često biti udruženo sa seborejom za koju se smatra da može biti i jedan od uzroka ispadanja kose.Pilfud svakako koristite i dalje tj. 2x dnevno uz masiranje 5 minuta samo problematičnog dijela vlasište.Nikako ne smije dospjeti na lice jer bi tu mogla početi rasti dlaka stoga nakon toga iz istog razloga operite ruke nakon upotrebe.Bitno je da terapiju koristite cijelo vrijeme bez prekida.Crvenilo u vlasištu može biti i od Pilfuda koji zna izazvat iritaciju stoga bez pregleda ne znam da li se radi o iritaciji ili seboreji.
Navedeni lijekovi se mogu nabaviti sigurno u Splitu, probajte u apoteku Sušac u samom kazalištu.Probajte još od Thymuskina šampon za rast kose 3x tjedno i držati ga 5 minuta uz GLK kapsule.Od dermatologa vam mogu preporučiti dr. Stipića koji radi u bolnici ( bivša vojna bolnica ) jer nažalost preko kompjutera ne mogu puno pomoći.

frodo

06.10.2004. 19:23

Pozdrav!Recite mi koja su vaša saznjanja glede Pilfuda?Hvala!

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

06.10.2004. 20:55

Što se tiče rezultata s minoksidilom mogu reći samo najbolje.Efekt lijeka se sastoji u grubo rečeno u poboljšavanju prokrvljenosti korijena dlake.Bitno je da ga masirate samo na područja prorijeđene kose tj. dijelove bez kose.Nažalost treba ga koristiti dugo ( oko 5 - 6 mjeseci ) da bi se vidjeli prvi rezultati ) i stalno što je tipično za svu terapiju protiv ćelavosti.Tek tada može se odlučiti o eventualnoj promjeni terapije.Zato se oboružajte s strpljenjem.

Antonio

07.10.2004. 22:43

Nažalost nisam u mogućnosti otići na pregled, jer nemam zdravstvenu iskaznicu,ali mislim da je riječ o iritaciji, mada moram priznat da nisam osjećao neke velike nuspojave 5-6 mjeseci.Ali u lipnju sam znao biti izložen jakom suncu( i to namazan minoxidilom) pa mi je možda to uzrokovalo seboreju,inače tjekom terapije nisam obraćao pažnju na korištenje šampona(koristio sam obične šampone,najčešće shauma),te sam znao stavljat različite kreme i gelove mada znam da nisam trebao.
Već 3 mjeseca ne koristim pilfud i nemam više problema sa perutanjem ili crvenilom,kosa mi je što se tiče "zdravlja" sasvim u redu a i koristim vitaminske kapsule "fitoval" pa s te strane nemam nikakvih problema. Inače imam problema samo sa zaliscima,tj. "frontal hairloss" dok "vertex hairloss" kod mene nije prisutan. Doktore da li bi uz pilfud kombinirano trebao koristiti šampon Thymuskina i možete li mi malo bolje objasniti djelovanje tog šampona kao i funkciju GLK kapsula?
Dali je pametno koristiti propeciju ili proscar prije lječničkog pregleda?
Ja mislim da bi mi propecia bila savršen lijek ali strah me igrati se sa hormonima.
Hvala vam puno na prethodnom odgovoru i oprostite što vas zamaram dužinom teksta, ali jednostavno sam prepun pitanja.

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

12.10.2004. 17:07

Smatram da je pametnije obaviti pregled kod dermatologa prije uzimanja Proscara jer treba utvrditi da li se radi o muškom tipu ćelavosti ili o drugom uzroku.Smatra se da je kombinirana terapija bolja nego samo 1 vrsta terapije, tako se prepisuje minoksidil skupa s Proscarom jer to daje bolje rezultate nego sam Proscar.Thymuskin ima kombinaciju vitamina, enzima i proteina koji stimuliraju rast kose tako što poboljšavaju metabolizam stanica korijena dlake, pogodniji su kod drugih uzroka ispadanja kose no dapače i kod muškog tipa ćelavosti se mogu koristiti.Kod uzimanja Proscara radi se zapravo o blokiranju enzima koji pretvara muške spolne hormone u jači oblik što izaziva ispadanje kose usljed smanjenja veličine korijena dlake.