Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Psoriaza Vulgaris


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DyGl2015GlDy

13.08.2015. 00:50

Poštovani,

Želim da sve znam o ovoj bolesti Psoriazi Vulgaris, kako se liječi itd ... ?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.08.2015. 20:00

Psorijaza je kronična, upalna kožna bolest koja nastaje složenim međudjelovanjem okolišnih i genetičkih čimbenika. Učestalost se razlikuje u različitim podnebljima i populacijama, no općenito se može prihvatiti da iznosi 1-3%. Osnovna psorijatička promjena je oštro ograničena papula ili plak sa srebrnkastim ljuskama. Psoriasis vulgaris najčešći je oblik psorijaze. Vulgarnu psorijazu karakteriziraju slabije ili jače infiltrirana eritematoskvamozna žarišta veličine kovanog novca (psoriasis nummularis) i veća (psoriasis in placibus), koja mogu međusobno konfluirati u velika žarišta koja su katkad nalik na zemljovid (psoriasis geographica). Predilekcijska mjesta (na kojima se najčešće javlja) su laktovi, koljena, vlasište, periumbilikalni i lumbalni prediio. Pri donošenju odluke o načinu liječenja treba voditi računa o bolesnikovoj dobi, kliničkom obliku, lokalizaciji i proširenosti psorijatičkih promjena.

Liječenje može biti lokalno i/ili opće.
1. Lokalno liječenje

• Keratolitici
Prije primjene antipsorijatičkih lijekova potrebno je ukloniti ljuske što se najbolje postiže primjenom 3-5% salicilne kiseline u masti (trupovi i udovi) ili u maslinovom ulju (vlasište).

• Kortikosteroidi
Lokalni kortikosteroidi djeluju brzo i učinkovito u blažih oblika psorijaze, a sigurni su ako se primjenjuju uz liječnički nadzor. Često se primjenjuju u kombiniranim pripravcima sa salicilnom kiselinom. Na terapijski otpornim promjenama, osobito u predjelu dlanova i tabana, može se primjeniti tzv. okluzivna tehnika koja se sastoji u premazivanju oboljele površine kortikosteroidnom masti i prekrivanja plastičnom folijom. Pri liječenju psorijaze lokalnim kortikosteroidima bolesnike treba podvrgnuti pregledu nakon jednog, najviše dva mjeseca i treba procijeniti njihove učinke vodeći računa o popratnim pojavama.

• Cignolin (antralin, ditranol)
Cignolin je indiciran u in placibus psorijazi s jakom infiltracijom žarišta.

• Analazi vitamina D (kalcipotriol, takalcitol))
Analozi vitamina D primjenjuju se u blagih i srednje teških oblika psorijaze. Prikladni su za liječenje psorijaze u dječjoj dobi.

• Retinoidi
Tazaroten je lokalni retinoid koji se koristi u liječenju psorijaze, a primjenjuje se u liječenju blažih oblika vulgarne psorijaze.

• Topički imunomodulatori (inhibitori kalcineurina)
Takrolimus i pimekrolimus se koriste u liječenju psorijaze lica i pregiba.

2. Fototerapija

• Fototerapija (UVB)
Fototerapija je oblik liječenja koji koristi umjetno UVB svjetlo emitirano iz fluorescentnih svjetiljki. UVB fototerapija je jedna od najvažnijih terapijskih mogućnosti za liječenje blage do umjereno teške psorijaze. Minimalna frekvencija liječenja je 3 puta tjedno (obično ponedjeljak, srijeda, petak), a preporuča se 4 ili 5 terapija tjedno koje dovode do većeg postotka uspješnosti liječenja. Ukupan broj tretmana je obično 15-25.

• Fotokemoterapija (PUVA)
PUVA je oblik liječenja kod kojeg se koriste fotosenzibilizatori psoraleni i UVA zračenje (320-400 nm). Psoraleni su triciklički furokumarinski spojevi koji se u prirodi nalaze u određenim biljkama, a većina ih se može umjetno sintetizirati. Psoraleni se mogu koristiti sistemski, lokalno ili u obliku kupki ("PUVA bath"blunk.
PUVA još uvijek predstavlja najučinkovitiji oblik fototerapije za srednje teške i teške oblike bolesti. Provodi se 2-4 puta tjedno, ovisno o protokolu.

3. Sustavna terapija
Odluku primjeni sustavne terapije donosi dermatolog. U pravilu, sustavna terapija primjenjuje se u najtežim slučajevima, otpornim na ostale oblike terapije.

• Metotreksat
Metotreksat je citostatik. Indikacije za njegovu primjenu su teški oblici psorijaze.
• Retinoidi
Od sustavnih retinoida u liječenju psorijaze se primjenjuje acitretin. Indikacije za primjenu acitretina je teška kronična stacionarna psorijaza, kao i neki drugi teži oblici psorijaze.

• Ciklosporin
Cikosporin je imunosupresiv koji se primjenjuje samo u liječenju najtežih oblika psorijaze.

• Biološki lijekovi
Biološki lijekovi su najnoviji lijekovi za liječenje najtežih oblika kronične stacionarne psorijaze i psorijatičkog artritisa koji ne reagiraju na sve ostale oblike liječenja. Izrazito su skupi, ali vrlo učinkoviti. U liječenju psorijaze se koriste inhibitori TNF-α: infliximab, etanercept i adalimumab te inhibitor IL12 i IL23 ustekinumab.

Ovo nije sve o psorijazi, ali za Vas je vjerojatno i to previše.

jdabrovic

17.08.2015. 17:20

Poštovani već 3 god imam problema s crvenilom kože i jako ispucanom kóžom , probao sam puno krema ali ne pomaže. Ne znam kako bi,sliku stavio da vidite o čemu je riječ. Ali to je nešto jako slično psorijazi Hvala Lp

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.08.2015. 09:30

Ne mogu Vam reći o čemu je riječ. Nisam siguran da je riječ o psorijazi.