Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


suhe usnica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lidija

16.01.2003. 12:45

štovani,
već oko godinu dana javlja mi se problem suhoće usnica i to tako da mogu osjetiti kako se koža na usnicama polako steže (osjećaj je zatezanje kože kao kad dobijete lokalnu anesteziju kod vađenja zuba), a zatim usnice dobiju nekakvu zategnutu sjajnu kožu na koju da ne nanosim stalno npr. labello (pomaže djelomično) bi ispucale. nekad je to zatezanje usnica jače, a nekad slabije. išla sam dermatologu i rađeno mi je epikutano testiranje koje je pokazalo alergiju na nikal **. preporučeno mi je mijenjanje paste za zube (npr.) ali ništa. od terapije sam uzimala claritin. ispod donje usnice je i manje crvenilo koje ponekad svrbi.
unaprijed hvala na odgovoru

dr. Suzana Ljubojević

17.01.2003. 04:48

Uzroci suhoća usnica mogu biti raličiti: kontaktna alerija (što je u Vas i dokazano), iritirajuća kozmetska sredtva (ruž za usta, paste za zube, kreme i puderi za lice, lak za nokte....), pušenje, atopija (atopijski dermatitis). Rijetko uzrok suhih usnica može biti alergija na određenu hranu, no "iritirajuća", začinjena hrana (ljuto, kiselo, slano) mogu doći u obzir. Osobe koje često (zbog suhoće usnica) oblizuju usnice, zbog iritativnog djelovanja imaju i crvenilo okolne kože.