Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


svrbež genitalnog područja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana_iky

04.02.2015. 20:20

Imam 26. godina. Prije 3 godine započeli su moji dermatološki problemi. Neizdrživ svrbež genitalnog područja, od kojeg dane i noći provodim sjedeći prekriženih nogu jer ne mogu ništa drugo. To stanje traje svake godine od 3. mjeseca do 9. mjeseca i onda svrbež sve više popušta i prestane me svrbiti. Znoj mi pojačava svrbež i jako nadražuje kožu. Je li moguće da je on uzrok jer mi je najgore toplih dana? Testirana sam, ali nije riječ o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji. Nemam iscjedak, a svrbež je najjači na vanjskim stidnim usnama (i na koži i na sluznici) te na preponama. Nemam nikakvih vanjskih promjena, osim ranica zbog učestalnog češanja. Prve sam godine bila kod ginekologinje, iako nisam još imala spolni odnos. Sve pretrage na spolne bolesti su bile negativne. Prošle godine bila sam kod dermatovenerologinje koja je sumnjala na alergiju, ali pretrage Imunoglobulina G i E te mješavine inhalacijskih i nutritivnih alergena to nisu potvrdile. Dala mi je kreme Belogent i Sudokrem od kojih mi se svrbež pojačao pa sam ih bila prisiljena prestati koristiti.Je li moguće da se radi o alergiji iako to ove pretrage ne pokazuju? Postoje li još kakve dodatne pretrage? Kako da si pomognem? Molim Vas za savjet jer ne znam kako ću izdržati ponovnu pojavu svrbeža. Hvala unaprijed, pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.02.2015. 19:15

Kod Vas gotovo sigurno nije riječ o alergiji, a još manje o spolnim bolesti. Nikakve dodatne pretrage nije potrebno raditi, jer neće ništa pokazati. Vi imate svrbež spolovila bez dodatnih bolesti, koji je čest i teško ga se riješiti. Potrebno je ukinuti upotrebu sapuna, gelova za tuširanje i sličnih preparata. Općenito, smanjiti prečesto kupanje i tuširanje, jer to dodatno isušuje sluznicu i pojačava svrbež. Koristiti neutralne pripravke tipa Bepanthen kreme.