Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Urtika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bettyboop

06.01.2008. 12:03

Postovani,imam urtike koje se javljaju svuda po telu,menjaju mesto,svrbe,prolaze same za 24 h i manje,a nekad i brze.Nekoliko puta mi je oticala i donja usna.Urtike se javljaju na podlakticama,sakama,stopalima (plantarna strana) i oko kostanih delova-laktovi,kolena,grebena ilijacne kosti,tj.predeli pritiska..Ne povezujem nikakav lek ili hranu sa urtikom,tj. nisam zapazila povezanost.Da li uzrok moze biti neka infekcija jer ovo traje od maja 2007. i svaki dan izbija na novom mestu?Pila sam klaritin,ali on me stiti dan-dva,a kad ga ne pijem,urtike se vracaju.Drugih tegoba nemam,povremeno grceve u zelucu.
Hvala na odgovoru!

Dinko Kaliterna, dr. med.

25.01.2008. 17:20

Potrebna je detaljna obrada i uzimanje antihistaminika glavnih lijekova protiv urtikacije cijelo vrijeme dok imate tegobe. Probjate povezati da li unos npr određene hrane tegobe izaziva ili nešto drugo. Kod naticanja usana , jezika i grla prijeti opasnost od gušenja te se tada javite ako se desi na hitnu pomoć. Sada ima cijeli niz novih lijekova koje vrijedi probati jer su jako djelotvorni.