Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Vitiligo od rođenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kiara7

17.08.2010. 11:45

Kad nam je beba bila stara 3 tjedna primjetili smo da ispod prsiju na desnoj strani ima bijelu "flekicu" (iako vjerujemo da je ima od kako se rodio). Maleni sada ima godinu i pol, rekla bih ne da se flekica proširila već da raste s njim. Promjera je nekih 1,5 x 4 cm sa još 3 "oblačića" ali jako sitna. Ta koža je potpuno bijela. Nama se čini da je vitiligo. Nitko u obitelji ga nema. Ja sam sklona herpesu a suprug aftama što sam pročitala da može biti povezano jer su autoimune bolesti. Isto tako sam pročitala da vitiligo "ide zajedno" s nekim bolestima kao što je hipotireoza, chronova bolest, ulc. kolitis i sl... ali naše dijete nema nikakvih tegoba. Postoje i navodno neki slučajevi kod djece koja su ga dobila u djetinjstvu da u pubertetu spontano nestane. Dakle, moželi dijete imati samo vitiligo, bez popratnih bolesti i može li se prirođeni vitiligo liječiti i kada treba početi s terapijom. Trebamo li išta poduzimati ako se neće povećavati pa predstavlja samo estetski problem?

Hvala!

Maja Ceković, dr. med.

21.09.2010. 14:36

Najčešće je Vitiligo bez popratnih bolesti, samo estetski problem. Preporučujem pregled dermtologa da se utvrdi točna dijagnoza.

m1

19.03.2011. 15:05

Poštovani
Imam stečeni vitiligo fokalonog tipa unazad 20 god. U pubertetu se sam sanirao na lijevom oku, oko usana i na koljenima. Ostao je lokaliziran na čelu i ispod desnog oka.
Moram napomenuti da nije bilo nikakvih rezultata na UVA;UVB th, nego se melanocit producirao sam! Pubertet je završen, a vitiligo već godinama miruje.
Sada želim napraviti korektivnu medicinsku pigmentaciju ispod oka ili presađivanje melanocita.
Imate li iskustva sa tim postupcima i što mi preporučate.
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.03.2011. 10:55

Osobno nemam iskustva s navedenim postupcima. Po onome što ste napisali kod Vas bi bili indicirani gore navedeni postupci. Problem je što mislim da u Hrvatskoj nitko ne radi te postupke.