Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PITANJE


Autor Poruka

RENATA

27.06.2001. 13:22

Poštovani ,
moj problem je slijedeći - zrak u crijevima, dakle prošla sam pretrage-kolonoskopija, pasaža tankog crijeva i nalazi su b.o.,a problemi su prisutni. Jedno vrijeme sam uzimala RUDAKOL ali mislim da mi nije pomogao. Napominjem da sam pozitivna na Heliobacter pylori, i nakon terapija nisam išla na kontrolu iste. Sa želucem i nemam posebnih problema osim što nekad imam osjećaj da me kao nešto prereže, a ja mislim da je to možda zrak. Dakle moj primaran problem je zrak koji uzrokuje grčeve (nisu jako bolni, ali su prisutni).
Problem mi je prisutan oko 2 godine, nekada su simptomi jači nekada slabiji. Stolica je redovita i u istoj ima ponekad sluzi. Bakteriološke pretrage stolice su u redu. Napominjem da zrak nije vezan uz prehranu jer sam već sve pokušala.
Moje je pitanje - da li je moguće da zrak u crijevima uzrokuje grčeve (odnosno probadanja) i kako se istoga riješiti?
Zahvaljujem na odgovoru, Renata

dr.sc. Željko Krznarić

13.07.2001. 20:35

problem koji navodite dosta je čest, osobito u žena. moguće je da zrak u crijevima provocira različite tegobe, pa tako i bol i grčeve.
na žalost nema jednostavnog rješenja tog problema, što vidite i iz vlastitog iskustva.
potrebno je pokušati slijedeće:
1. obratiti pažnju na način hranjenja, izbjegavati gutanje zraka ( aerofagija), ne čitati uz obrok, smanjiti konverzaciju tijekom jela, izbjegavati jelo s "nogu" i sl., uzimati redovite obroke
2. učiniti i kontrolu eradikacije H. pylori, to je jedan od mogućih uzroka vaših tegoba
3. uvesti u prehranu probiotike ( npr. Bioaktiv)
....
eventualno kontrola s detaljnim uvidom u učinjene nalaze

RENATA

23.07.2001. 10:14

Poštovani doktore, zahvaljujme na Vašem cijenjenom odgovoru, nažalost, takav je - kakav je, očito treba vremena i strpljenja za dovođenje motorike crijeva u normalu.
Još bi imala dva pitanja - 1. Da li bi u mojem slučaju pomogla nekakva sredstva za smirenje npr. LADIOMIL?
2. Željela bih roditi još jedno djete, da li su poznati učinci - iritabilnog kolona (odnosno ovoga što je kod mene slučaj) na trudnoću odnosno njezin ishod?
Zahvaljujem na odgovorima, sa poštovanjem. Renata

dr.sc. Željko Krznarić

29.07.2001. 22:22

Žao mi je ukoliko je odgovor djelovao obeshrabrujuce no nazalost situacija u tom segmentu gastroenterologije je takova. bolesnici s iratibilnim kolonom predstavljaju dio populacije koja se vrlo cesto obraca lijecnicima i koja je s pravom cesto nezadovoljna na primjenjenu terapiju, obzirom na brojne tegobe. novija istrazivanja upucuju na ulogu nekih neurotransmitera (prenosnika) u nastanku nekih od simptoma iritabilnog crijeva pa se terapija usmjerava u tom pravcu, no za sada s upitnim rezultatima i dosta nuspojava.
sredstva za smirenje cesto se prepisuju u ovih bolesnika ali rezultati primjene su upitni, te ovise o profilu bolesnika.
iritabilni kolon nije kontraindikacija za trudnocu i ne utjecu na njezin ishod.