Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ARTERIsTIS TEMPOLARIS I ATROFIČNE PROMJENE


Autor Poruka

JASENA

28.11.2007. 12:27

Molim vas da mi pojasnite dijagnoze: -arteristis tempolaris.Hypothireosis
-atrofične promjene supratentorijski najizraženije su frontotempolarno, ovalne zone visokog siglana u T2 i FLAIR mjerenoj slici u području centruma semiovale lijevo te u subkortikalnoj bijeloj tvari obostrano jače desno odgovaraju kroničnim vaskularnim promjenama.
Moja mama ima 69.g nakon prve dg.upućena je na MR mozga uz angiografiju te je utvrđena i druga dg.
Što možemo očekivati, koji su simptomi i što to uopće znači.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:15

Poštovana,
Arteritis temporalis ili arteritis orijaških stanica odvija se na temporalnoj (sljepoočnoj) arteriji. Javlja se poslije 50. godine života, češće u žena, obično jednostrano, ali može i obostrano. smatra se da je arteritis temporalis autoimuna bolest kod koje dolazi do infiltracije stijenki arterija limfocitima, plazma stanicama i orijaškim stanicama čime nastaju zadebljanja stijenke i suženje arterije. Karakteristično se ne može napipati puls sljepoočne arterije. Kod velikog broja bolesnika se javljaju bolovi u mišićima i zglobovima, anemija i ubrzana sedimentacija. Opasna je komplikacija mogućnost da se za 12 do 24 sata od početka bolesti dogodi suženje arterie centralis retine sa posljedičnom sljepoćom. Iz ovog razloga potrebno je odmah pri sumnji na arteritis temporalis započeti terapiju kortikosteroidima koja traje najmanje 6 mjeseci. Hipotireoza je internistička dijagnoza i očituje se smanjenom funkcijom štitnjače što zahtijeva dodatnu obradu i i moguću nadomjesnu terapiju.