Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MR mozga


Autor Poruka

lauram

11.01.2008. 16:35

Poštovani!

Molim Vas da mi pojasnite nalaz MR mozga napravljen u Poliklinici Sunce, gdje mi je pronađena desno parijetoteporalno kortikosubkortikalno lakunarna vaskularna lezija.
O kakvom je ošttećenju zapravo riječ?

Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 02:15

Poštovani,
radi se o manjem oštećenju moždanog parenhima koje je nastalo poremećajem moždane cirkulacije zbog nedovoljne opskrbe krvlju, što može biti uzrokovano aterosklerotskim promjenama na stijenkama krvnih žila moždane cirkulacije ili zbog manjeg krvnog ugruška koji je kompromitirao cirkulaciju u tom dijelu mozga. U svakom slučaju, ne trebate se pretjerano zabrinjavati jer se radi o oštećenju starijeg datuma te se usmjerite na prevenciju za smanjenje rizika od mogućih sličnih događaja-zdravom mediteranskom prehranom i umjerenom tjelovježbom. Srdačan pozdrav

zineta

19.01.2008. 16:20

Postovana gospodjo dr,Vida !!!

Sinu moje sestre,MRI snimkom glave u klinici u Sibeniku dijagnosticirana je "desno okcipitalno tubulasta tvorba duzine 22m,sirine 4 mm.Doktor mu je preporucio novi MRI snimak u Splitu.Jako sam zabrinuta jer je momak jako mlad 23 godine.Naime otac mu je preminuo u 40-oj god, zivota od prsnuca aneurizme za koju nije ni znao.Da li ovaj nalaz ima ikakve veze sa aneurizmom,TJ. DA LI MI MOZETE POJASNITI ZNACENJE NALAZA.

Unaprijed zahvaljujem....zabrinuta teta

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:10

Poštovana,
obzirom na obiteljsku anamnezu i nalaz MR-a mozga moguće je da se radi o moždanoj aneurizmi; međutim bez uvida u snimke teško je procijenti o čemu se radi. Potrebno je ponoviti MR mozga i MR angiografiju kako bi se sa sigurnošću mogla potvrditi dijagnoza. Ukoliko se ona potvrditi, bolesnika je potrebno uputiti neurokirurgu koji će vas uputiti na operacijsko liječenje u KBC u Splitu