Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Djagnoza?


Autor Poruka

Alex

29.05.2006. 19:35

Postovani,
Poslje atipicne upale pluca krajem 2004 godina javio mi se je bol u kicmi koji se kasnije prenjeo i na vratnu kicmu. Otprilike pocetkom 2005 godine imam osjecaj otecenosti na tim mjestima kao i mucninu nekoliko jutara , a nekoliko puta mi se javila i blaga nesvjestivca prilikom stajanja . Otprilike takvo stanje biva do ljeta kada mi se javlja bol u potiljacnom dijelu glave , kao i mucnina , da bi nakon nekoliko dana cijelo tijelo i lice poceli da mi trnu,malo vise u lilevoj potkoljenici i da mi zuji u usima..Inace sam u tom periodu bio izlozen stresovima i suncu.Nakon mjesec dana od toga vid mi se je blago zamutio na lijevom oku a to mi se je desavalo i ranije uz to nisam mogao ni pomjeriti u potpunosti mali prst na lijevoj nozi .Uz navedene simptome imam povremenu jacu mucninu i osamucenost , bolove u nogama i rukama povremeno , bolove u lumbalnoj i vratnoj kicmi .Svi simptomi se uz promjenljivi intenzitet prolongiraju do danas.
Od analiza sam uradio ct i nmr mozga i taj nalaz je bio uredan , evocirani potencijali audio i vizuelni su ok malo su vizuelni lijevo snizeni ali u granicama normale .Na rtg vratne kicme su vidljive spondiloticke promjene. EMNG govori u prilog blagoj radikulopatiji l5 s1.Nalaz orl je uredan.Na pregledu oka vidno polje je ok mada ima malo nekih promjena na desnom oku. ali mi je receno da je i to ok.
Konacna dijagnoza je cervikalni i lumbalni sidrom. Inace imam spina bifidu u lumbalnoj kicmi koja mi do ssada nije pravila problema . Imam 34 godine.
Ono cega se ja plasim je MS jer sam imao mononukleozu prije nekoliko godina i poslije toga stalno povecan nivo ebv virusa u krvi, isto tako sam imao poslije jednog stresa 2003 godine trnjenje lijeve strane i blagu vrtoglavicu ali je to proslo.
Da li je dosadasnja dijagnostika dovoljna da se iskljuci ms i po Vama o cemu se ovdje radi.

Alex

08.06.2006. 17:18


Ispravak,
Blaga zamucenost je na desnom oku.Uradjene su i analize krvi koje su u granicama normale osim eozinofila koji su 4 puta veci od gornje granice . Uradjen je i Ige i on je visok- 282.Uz to sam zaborvio da napisem u prethodnom postu da osim bolova u nogama i rukama imam i stisnutost kao i povremenu slabost u nogama narocito, ai imao sam i trzanje misica u butini , isto tako ponekad na licu.

Prof. dr. Vida Demarin

19.06.2006. 20:07

Poštovani g. Alex,
S obzirom na raznolikost simptoma koje navodite mišljenja sam da biste najprije trebali konzultirati vašeg liječnika obiteljske medicine koji će vas dalje uputiti na određene pretrage i specijalistima koji bi vam pomogli u pronalasku uzroka vaših tegoba i osloboditi vas straha od bolesti.