Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


EEG, BAER I ENG


Autor Poruka

17.01.2007. 10:30

Molila bih odgovor na jedno pitanje..Napravila sam pretragu BAER zbog vrtoglavica koje traju od studenog 2005.god. Na nalazu piše: Na desnom uhu, disfunkcija na kohleo-vestibularnom nivou..Da li možete to objasniti laički..I da li bi to mogao biti uzrok vrtoglavicama koje su gotovo svakodnevne, pračene mučninom, lupanjem srca i osječaja kao da tonem odn. kao da se zemlja otvara ispod mene i da ću se onesvijestit...također primjetila sam i sa vidom neke promjene kao mutnu sliku kada počnu vrtoglavice i kao nekakve bljeskove..to je izraženije kad pogledam s lijeve na desnu stranu ili obrnuto i onda centriram pogled.. p.s. funkcionalna snimka vratne kralježnice je u redu..Od kada su počele ove tegobe dijagnosticirana mi je hipotireoza, al endokrinolog kaže da to nije vezano s ovim problemom..
Zaboravila sam napomenuti da sam i pod nadzorom audiologa..Nalaz od 03.01.2007. : Audiološki nalaz pokazuje obostrano uredan sluh. Šum se identificira desno na 8000Hz jačine 30 dB. Potiče iz Cortijevog organa. Nasa 93: pokazuje negativan broj bodova. Vestibularis (F:H: sumjeren nalaz obostrano. U položaju vratnim pokusima se izaziva Ny u vidu nekoliko trzaja.
Dg: TINNITUS AURIS LAT.DEX.
VERTIGO CERVICOGENES POSTTRAUMATICA ET VASOMOTORIA
I dalje biti pod nadzorom neurologa.
Th: kapi u nos pp. Betaserc a 24mg 2x1, Plibe 3x1, Torecan ili Dramina pp.
Kontrola za mjesec i pol dana..
Kada sam bila kod neurologa sa nalazom BAER-a, on je rekao da je sve u redu s njihove strane i da je moj problem isključivo audiološki.. Mislim da bih trebala napraviti eeg glave, radi blicanja u očima kod pojava vrtoglavica, jer mislim da nije normalno imati vrtoglavice 14 mjeseci, a proč desetke raznih specijalista i ne znati konkretan uzrok..Pretpostavljam da je kod mene došlo do ozljede vestibularnog sustava o čemu sam čitala na internetu i ima sve simptome koje i ja imam..p.s. audiolog je namjeravao poslati me na eng, ali aparat u Rijeci je pokvaren još od 10-tog mjeseca..
Specijalist otorinolaringolog misli da je možda problem u neurovegetativnom sustavu..
Molim Vaše mišljenje., Hvala

08.02.2007. 20:55

U međuvremenu sam napravila eeg glave i nalaz je sljedeči:
Osnovna aktivnost u dezorganiziranoj srednjevoltažnoj alfa frekvenciji, srednje se blokira na otvaranje očiju. Tijekom snimanja registriraju se brojni srednjevoltažni šiljci i zašiljeni valovi mjestimice s tendencijom grupiranja u snopove, bez jasne asimetrije i bez paroksizama.
Zaključak: DIFUZNO DIZRITMIČAN NALAZ.

Molim Vaše mišljenje.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

13.02.2007. 10:40

Poštovana,
Niste nam naveli svoju dob kao niti neke ranije bolesti ili ozljede. Vaše smetnje mogu biti posljedica cirkulatornih smetnji koje dolaze s promjenama na krvnim žilama, a dijagnoza koju navodite govori u prilog ranijoj ozljedi čija je posljedica vrtoglavica. Lijekovi koje ste dobili bi vam trebali olakšati tegobe. Savjetujem vam da napravite i ultrazvučni pregled krvnih žila. Posavjetujte se sa svojom liječnicom obiteljske medicine o odlasku na kardiološki pregled kako bi se isključio srčani uzrok vašim tegobama. Redovito kontrolirajte štitnjaču jer ona također može biti uzrok tegobama koje navodite. Otklonite stres što je moguće više i redovito izvodite vježbe za vratnu kralješnicu kako biste ojačali vratnu muskulaturu. Kohleo-vestibularni sustav je dio unutarnjeg uha koji između ostalih ima i važnu ulogu u ravnoteži.

13.02.2007. 20:30

Imam 29 god. i ranijih ozljeda nije bilo..Štitnjača je pod kontrolom, svaka tri mjeseca radim nalaze. Kardiolog je također obavljem, kao i holter i ultrazvuk srca.. Nalaz je uredan, i osim što je kardiolog ustanovio respiratornu aritmiju, jedino se na holteru bilježi max sr.frekv. 152, a min. 38., te jedno preskakanje.. Na terapijama sam i kod fizijatrice, već drugi put u 6 mjeseci.. Neurologica mi je na zadnjem pregledu radila Rombarg: +- u desno, zatvorenih očiju zanošenje u lijevo. Izrazito nekordinirano! (koliko uspijevam pročitat)., te zatražila da ponovim BAER., a nalaz je ovaj put sljedeči:
Pri stimulacijij desnog uha bilježi se uredan nalaz. Pri stimulaciji ljevog uha suspektna disfunkcija na kohleoneuronalnom nivou..

Oprostite, al sad stvarno ništa više ne razumijem, ni što se tiče BAER-a ni EEG-a.. Stoga Vas molim ako imate još malo vremena pa da mi napišete Vaše mišljenje.. Da li bi problem bio pod domenom audiologa ili neurologa? Unaprijed zahvaljujem.

27.08.2007. 09:35

Elektronistagmografski nalaz:
Test njihala pokazuju ravnomjere pokrete očnih bulbusa pri kretanju pokretnog cilja. Spontani nistagmus se bilježi desno-lijevo. PNG odgovori kvantitativno simetrični, dizritmičan zapis. Cervikalni nistagmus se inducira. ENG toplinski odgovori kvantitativno simetrični.

Nalaz ukazuje na vratnu insuficijenciju.
Pozitivno znak za centralne smetnje.

Molim Vas za objašnjenje ovog nalaza, jer mi je audiolog rekao da se s tim obratim neurologu. A problemi traju već stvarno predugo, od 11/05. Šta i kamo dalje?
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

08.10.2007. 20:15

Poštovana, javite se nadležnom neurologu na kontrolni pregled, nakon što učinite ultrazvučni pregled intra- i ekstrakranijske cirkulacije (TCD i CDFI) te ponovite nalaz EEG-a. Uvidom u učinjene pretrage, zasigurno će i rješenje vaših tegoba biti moguće. Srdačan pozdrav!

enica92

09.07.2012. 16:15

Postovani,
da li moze neko da mi kaze nesto o mojim rezultatima? radila sam eeg glave i ovako mi glase nalazi lekara : EEg nalaz u budnom stanju belezi osnovnu aktivnost Alfa opsega stabilne F=10-11 Hz, srednje A,lose modulisane i nize A nad levom okcipitalnom regijom. VB dobro izrazen .U spontanom delu kao i pri HV se javljaju manje grupe sporih talasa Alfa opsega srednje A u zadnjem T-P regionu desne strane . Odgovor na FS su nesimetricni ,na stetu leve hemisfere.
Zaljucak : laka spora disfunkcija zadnje T-P desno i okcipitalno levo
Uzgredni nalaz : artimija
Predolg Doppler krvnih sudova vrata i Rtg C x2
Hvala.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

16.07.2012. 14:10

Poštovana gospođo,
Simptomi kojie navodite a koji već traju mjesecima teško je pretpostaviti da su uzrokovani audiološkim problemima. Hipotonija labirinta ili BPPV koji su najčešće uzrok rotacijskim vrtoglavicama imaju drugačiju kliničku simptomatiku. Degenerativne promjene vratne kralježnice nisu uzrok vrtoglavice, kao što se to iz nepoznatog razloga kod nas često interpretira. Ono što Vi opisujete vrtoglavicom zapravo je osjećaj ljujanja i mislim da je Vaš audiolog točno pretpostavio da se radi o poremećaju vegetativnog odnosno autonomnog živčanog sustava koji ima slične karakteristike. Nalaz EEG-a ne pokazuje epileptogenost dakle ne radi se o nekoj epileptoformnoj simptomatologiji, a na takvu problematiku niti ne ukazuju Vaši pretežno kontinuirani simptomi.
Potrebno je liječiti autonomni živčani sustav te se svakako javite neurologu da se terapijom riješe Vaše tegobe.

anita88

26.07.2012. 01:05

Imam 24 godine...U zadnja tri mjeseca imam jake i stalne glavobolje..boli me najvise u podrucju sljepocnice,ponekada me zna boljeti da bi si ju najrade odrezala,,i doktorica me poslala na snimanje vratne kraljeznice i taj nalaz je u redu...i poslala me na EEG i rekla je da taj nalaz bas nije dobar al da ga ona bas ne razumije i poslala me neurogo al moram dugo cekat...pa me zanima vase misljenje nalaza... U nalazu pise: SREDNJEVOLTAZNA OSNOVNA CEREBRALNA AKTIVNOST JE U MIJESANOJ ALFA-FREKVENCIJI.DIFUZNO SE JAVLJAJU VIŠEVOLZAŽNI VALOVIMKOJI SE NA POJEDINIM MJESTIMA GRUPIRAJU PREKO SVIH REGIJA. EEG JE DIFUZNO PAROKSIZMALNO DIZRITMICKI PROMJENJEN. Pa me zanima sta to znaci... Inace imam neurofibromatozu1 Nadam se vasem odgovoru

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.08.2012. 19:00

Pa neurofibromatoza 1 - M von Recklinghausen može biti uzrok glavobolja i promjena u EEG-u. Da li ste učinili CT mozga ili još bolje MR mozga. To je svakako neophodno učiniti da se razjasne Vaši simptomi - vrtoglavice , glavobolje, epileptogene promjene u EEG-u. Svakako je potreban detaljan neurološki pregled i neuroradiološka obrada!