Kronična bol povezana s ubrzanim starenjem mozga


Kronična bol povezana s ubrzanim starenjem mozga

Posljedice kronične mišićno-koštane boli (CMP) mogu se proširiti daleko izvan fizičke nelagode, potencijalno dovodeći do bržeg starenja mozga, pokazalo je novo istraživanje.

Koristeći strukturne MRI podatke više od 9.000 odraslih osoba s osteoartritisom koljena iz UK Biobank, znanstvenici su razvili model dobi mozga kako bi usporedili dob mozga pojedinca s njihovom kronološkom dobi. Osobe s osteoartritisom koljena pokazale su mnogo bržu stopu starenja mozga od zdravih pojedinaca.

Ovo je ubrzanje starenja mozga prvenstveno potaknuto ključnim regijama mozga uključenim u kognitivnu obradu, uključujući hipokampus i orbitofrontalni korteks, bilo je u korelaciji s padom longitudinalnog pamćenja i rizikom od demencije.

Valja spomenuti, da su znanstvenici također identificirali gen SLC39A8 koji je jako izražen u glijalnim stanicama kao mogući genetski čimbenik za ubrzano starenje mozga.

Inače, kronično mišićno-koštana bol (CMP) pogađa više od 40% svjetske populacije i pokazalo se da ima štetan učinak na kognitivne funkcije, iako točni mehanizmi ostaju nejasni.

Izvor:
Nature Mental Health