Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mozdani udar, rehabilitacija


Autor Poruka

Leticija

25.09.2007. 15:35

Postovani,
Moja mama (60) je imala mozdani udar ishemijski tip prije tri tjedna. Na magnetnoj rezonanci je vidljiva 15 mm pogodjena zona. Tlak joj je visok, masnoce povisene, te je na terapiji, Andol 100, Iruzid, Apaurin po potrebi, s tim da je samoinicijativo prekinula terapiju Atorvoxom jer je imala dojam da joj je losije, i da ima nuspojave navedene u uputi, pa sada uzima samo Kolestad za masnoce. Od pocetka, dakle, od dana kada joj se mozdani udar dogodio, ona je ostala pri svijesti i pokretna, s tim da joj je zahvacena desna polovica tijela, trnce i dalje osjeca, te tezinu u udovima, s grcevima, posebno u desnoj saci. Kratko je bila na fizikalnoj terapiji, svega pet-sest dana, gdje su je uputili u vjezbe koje je nastavila izvoditi kod kuce, a banjsko lijecenje joj je preporuceno za 45 dana od mozdanog udara. Prosjecni tlak joj je i dalje, unatoc terapiji, visok i donji je rijetko kada nizi od 100, s tim da su joj se u par navrata vrijednosti priblizile na 120/100 uz jaku glavobolju u desnoj strani glave. S obzirom da svuda pronalazim informacije samo o bolesnicima s mozdanim inzultom koji su ostali u teskom stanju sto se tice pokretljivosti, zanima me kakve su njezine prognoze za rehabilitaciju, hoce li se moci vratiti svakodnevnim obvezama, ukljucujuci posao do kojeg joj je stalo, jer je, ponavljam, pokretna i u stanju obavljati kucanske poslove, ali s napomenom da joj se zadnjih dana ta ukocenost, otezalost noge i ruke posebno, pogorsala? Kakve su prognoze, te vrijeme moguce rehabilitacije, sto bi trebala ciniti i kako se ponasati, jer joj lijecnici o tome svemu nisu nista govorili?
Unaprijed velika hvala na odgovoru

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

08.10.2007. 20:15

Poštovana,
neurorehabilitacija nakon moždanog udara je vrlo važan i neizbježan ali dugotrajan proces koji zahtijeva svakodnevnu fizioterapiju koju treba provooditi ne samo stručno osoblje već i sam pacijent i članovi obitelji. On uključuje brigu o bolesniku na svim nivoima: od obavljanja svakodnevnih higijenskih navika do uobičajnih dnevnih aktivnosti u granicama mogućnosti. Briga o bolesniku zahtijeva i emocionalnu podršku te pozitivan stav o oporavku. Prije svega važna je kontrola krvnog tlaka i masnoća u krvi koji su rizični faktori za nastanak moždanog udara. Umjerena tjelovježba i balansirana prehrana utemljena unosu zdravih namirnica svakako je put prema uspjehu. Usmjerite se na prehranu mediteranskog tipa s puno povrća i plave ribe. Kontrolni pregledi nadležnog neurologa nužni su za pravilan oporavak uz pridržavanje savjeta o terapiji koju ne treba samovoljno mijenjati.