Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MR Mozga - tumaćenje nalaza


Autor Poruka

Lathia

24.07.2012. 16:10

Već duže od godine dana patim od povremenih čudnih "napadaja" sličnih vrtoglavici, s čudnim pritiskom u glavi te osjećajem lagane mučnine, glave kao da je "pritisnuta" između štokova, ili u zrakopraznom proastoru, te vrlo nelagodnog osjećaja slabosti i mogućeg gubljenja svijesti. Mnogo raznih pretraga je učinjeno, sve je uredno, te kao zadnja je učinjena pretraga MRI Mozga.
Ovo je izvod iz nalaza: " ....Na seriji presjeka veliki i mali mozak u sagitalnim, koronalnim i aksijalnim ravninama prikazuje se punktiformne hiperintenzne promjene jukstakortikalno obostrano, frontoparoijentalno uz manja periventrikularna žarišta bilateralno frontalno. Lezije se prikazuju u T2 i FLAIR tehnici , po svojim morfološkim karakteristikama odgovaraju nespecifičnim gliotičkim, prvenstveno vaskularnim promjenama. Ventrikularni sustav je normalnog oblika i širine. Neznatno su širi subarahnoidalni prosotri velikog mozga. ne uočava se znakova akutnih iushemijskih ili hemoragijskih promjena..............". (ostalo kao nebitno izostavljeno, jer je sve uredno). PITANJE: što znače ove "nespecifične gliotičke prvensveno vaskuklarne promjene.", tje. cijeli ovaj nalaz ???
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.08.2012. 18:25

Pa ove promjene znači da se radi promjenama u mozgu koje nastaju zbog poremećaja cirkulacije. Neznam koliko imate godina. Takve su promjene češće u starijoj životnoj dobi i nalaze se kao znak poremećaja mikrocirkulacije u osoba s povišenim krvnim tlakom , šećernom bolesti a ponekad i u osoba s povišenim kolesterolom , a spominje se čak i u pušaća.
Ponekad se takve promjene nalaze u mlađih osoba kao znak razvojnih promjena i neznači nikakvu opasnost no uvijek je potrebno razraničiti ovakve promjene ud mogučih upalnih promjena različitog uzroka ( multipla skleroza i druge autoimune bolesti kao lupus, antifosfolipidni sindrom i dr), te od kardioloških poremećaja. Svakako Vam savjetujem dobar neurološki pregled i konzultaciju sa svim nalazima i slikom magnetske rezonancije.