Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MS


Autor Poruka

zeljka

13.03.2006. 16:49

POSTOVANI
Bolujem od multiple skleroze 13 god.Imam jedno djete.Na betaferonu sam 10 godina.Ponekad mi se javljaju pogorsanja koja se suzbiju uzimanjem kortikosteroida.Zanima me koliki bi mi bio rizik da se odlucim na jos jednu trudnocu.Imam 29.godina.Zanima me da li ima zena koje su u slicnoj situaciji i imaju vise djece unatoc nebas lakoj bolesti.KAKO SE PONASATI-PRIPREMITI ORGANIZAM mislim ojacati ga sa imunoglobulinim ili gamaglobulinima prije zaceca i kako se ponasati posle porodjaja.JAKO PUNO ZAHVALJUJEM NA SVAKOM SAVJETU

prof.dr.sc. Vida Demarin

28.05.2006. 13:04

Multipla skleroza ne predstavlja opasnost za začeće i održavanje trudnoće. Tijekom trudnoće dijete nije ugroženo radi multiple skleroze. Tijek poroda može biti otežan jer zbog slabosti mišića možda nećete biti u mogućnosti dovršiti porod bez pomagala. Nakon poroda moguća je prolazna slabost, ali dojenje je dopušteno. Tijekom trudnoće u drugom i trećem trimestru sigurniji ste od eventualnog relapsa simptoma multiple skleroze. Nakon poroda u prvih 6 mjeseci učestalost relapsa multiple skleroze iznosi 20-40%, no smatra se da dugoročna prognoza multiple skleroze ne ovisi o mogućoj trudnoći.
Tijekom trudnoće i dojenja nije poželjno uzimati Betaferon jer nije sigurno izlučuje li se u mlijeku ili ne. Steroidi su dopušteni tijekom trudnoće, ali nisu preporučljivi tijekom dojenja.