Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje!


Autor Poruka

Luna

06.02.2002. 16:16

Koji su simptomi tumora na mozgu?
Unaprijed hvala!

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

01.03.2002. 22:22

Simptomi tumora mozga su raznoliki i uglavnom ih ima više zajedno. Za dijagnostiku je svakako potreban pregledi i obrada neurologa. Isti simptomi mogu biti posljedica i drugih i sasvim bezazlenih bolesti.
Uglavnom se dijele na opće i lokalizacijske tj. žarišne simptome. U opće simptome ubrajamo glavobolje, povraćanje i zastojnu papilu (očnu pozadinu). Kako je glavobolja vrlo čest simptom i kod sasvim bezazlenih i vrlo različitih bolesti, razliku će uočiti liječnik. Glavobolja kod tumora mozga se vrlo često javlja rano ujutro ili pak noću, obično se pojačava pri aktivnostima koje povećavaju tlak unutar lubanjske šupljine (fizički napori, kašalj, naprezanje kod stolice npr.). Zastoj na očnoj pozadini može otkriti okulista jedino pregledom očne pozadine. I takva promjena može biti znak nekih drugih bolesti a ne tumora mozga. Povraćanje se javlja najčešće rano ujutro, nastupa naglo, bez prethodne mučnine i u luku. Može se također javiti i zbog drugih uzroka.
Osim navedenih tegoba zbog tumora mozga bolesnik može imati gubitke svijesti tipa epileptičkih napadaja. Ponekad se javljaju vrtoglavice, poremećaj intelektualnih funkcija, depresija, vegetativni poremećaji (poremećaj pulsa, ritma disanja). Uz navedene opće znakove koji mogu ukazivati na tumor mozga, ali i druge bolesti, kod moždanih tumora su mogući i različiti žarišni tj. lokalizacijski znaci ovisno o lokalizaciji tumora. To mogu biti oduzetosti ekstremiteta, smetnje govora, vida, njuha i.t.d.