Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sakroielitis


Autor Poruka

renatavuk

24.01.2008. 22:55

Poštovani,
već par godina imam problema s bolovima oko lijevog kuka i u lijevom koljenu. Ako mi možete razjasniti slijedeće nalaze RTG-a zdjelice i koljena
U RTG nalazu zdjelice (2003.) piše : Primjerena mineralizacija prikazanih koštanih struktura, kongruentna zglobna tijela oba koksofemoralna zgloba, uz primjerenu širinu zglobnog prostora. Uz gornji rub acetabuluma lijevo manji koštani ulomak-avulzija. Održana je morfologija glava femura.Izražene sklerozacije na ilijačnoj strni SI zgloba obostrano, jače lijevo u smislu suspektnog sakroielitisa.
RTG koljena (2005): zglobna tijela su glatka i kongruentna, održane širine i.a prostora. Vidi se ušiljavanje interkoondiličnih eminencija posebno lateralne interkondnične eminencije čiji je vrh sklerotičan i ima se dojam da je djelomično odvojen-trauma? Pojačana sklerozacija kranijalne plohe patele, a u distalnom dijelu četveroglavog mišića vidi se vretenasto ovapnjenje.

Bila je terapija samo lijekovima ali bol je konstantno prisutna u većoj ili manjoj mjeri. Unaprijed se zahvaljujem. R.K.V.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

26.01.2008. 15:40

Poštovana,
sakroileitis je upala jednog ili oba zgloba na spoju ilijačne kosti, koja je sastavni dio zdjelice i sakruma kosti koja je dio kralježnice. Lokalizacija navedenih zglobova nalazi se duboko u području stražnjice, a upala tih zglobova manifestira se tupim, muklim, šetajućim bolovima u području stražnjice, kukova i natkoljenica, a širi se obično najdalje do razine koljena. Prisutnost sakroileitisa obično je vezana uz skupinu bolesti koje su povezane s genetskim markerom kojeg nazivamo antigen B 27 i koje jednim imenom nazivamo seronegativni spondilartrititisi. Rtg koljena također upućuje na degenerativne promjene zglobne hrskavice u koljenu koja s progresijom dobi gubi svoju elastičnost i podložna je tzv. okoštavanju tj. stvaranju šiljastih osteofita što uzrokuje bolne sindrome. Preporučam pregled fizijatra. Srdačan pozdrav.