Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rtg kralježnice


Autor Poruka

21.01.2008. 17:35

Poštovani,
molim Vas da mi protumačite nalaz radiologa sa snimanja kralježnice: Standardne snimke LS.kralješnice pokazuju blažu dekstrokonveksnu skoliozu te hipolordozu uz diskretnu spondilolistezu trupa L5. Manja redukcija iv.prostora L4-L5 uz laganu suphondralnu sklerozaciju pokrovnih ploha u smislu diskopatije. Prikazani mali iv.zglobovi rdg.uredni.
Snimanje je obavljeno nakon višednevne oštre boli u donjem dijelu leđa, a nakon saginjanja i podizanja u uspravni položaj. Imam 28 godina i odmalena iskrivljenu kralješnicu.
Hvala!

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

26.01.2008. 15:40

Poštovana,
opisani nalaz RTG kralježnice ukazuje na iskrivljenje kralježnice tj. skoliozu za koju već od ranije znate i hiperlordozu tj. nepravilan položaj kralježnice prema naprijed što se često manifestira tzv. pogrbljenim stavom. Opisana diskopatija je poremećaj funkcije intervertebralnog diska koja može biti uzrokovana degenerativnim promjenama u kralježnici ili vibracijskom traumom. Česti uzroci su i rad u nefunkcionalnom položaju, čimbenici oštećenja cirkulacije diska, sportske ozljede, konstitucijski čimbenici, rjeđe trzajna trauma i dr. Degenerativne promjene kralježnice dovode do pritiska diska na korijene živaca u njegovoj blizini, što se manifestira bolom u slabinskom dijelu kralježnice te trncima u nogama.Liječenje je konzervativno, što podrazumijeva mirovanje, lijekove protiv bolova, liječenje pod kontrolom liječnika opće medicine, neurologa i fizijatra. Pozdrav