Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zariste i iritativne promjene - molim za tumacenje


Autor Poruka

10.10.2006. 18:30

Poštovani,

Imam kćer od 12 godina, inače zdravo, živahno i vrlo inteligentno dijete, zbog glavobolja je poslana na EEG. Neurolog je preporučio CT, fundus, visus i laboratorijske pretrage, no nije dao nikakvo objašnjenje EEG ni neurološkog statusa. Odvela sam kćer pedijatru zbog kašlja, no rekao je samo neka se odmara, da nalaz EEG nije dobar, i da bi što prije trebalo napraviti CT. Kako na CT i ostale pretrage moramo čekati, zabrinuta sam i molim Vas za bar približno tumačenje nalaza.
EEG: iritativne promjene obostrano i više lijevo, diskretno žarište jače na metode provokacije
U neurološkom statusu pojačani vlastiti refleksi lijevo uz poz. Babinyki lijevo, meningsy negativan, u hodu diskretno cirkumducira lijevu nogu, ostalo b.o. Indicirana je hospitalizacija zbog obrade.

Kakve su to iritativne promjene, što znači to žarište (odnosno čega bi to moglo biti žarište)...što znači da cirkumducira lijevu nogu? da li ta preporuka pedijatra o odmaranju i ne odlasku u školu (a da nije prepisana nikakva terapija zbog kašlja) ima direktne veze s gore navedenim nalazima?

Puno hvala i pozdrav.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

23.10.2006. 15:30

Poštovana,
nalaz EEG-a je nespecifičan i ukazuje na neke nepravilnosti u električnoj aktivnosti mozga, no ne može se samo na temelju njega zaključiti o kakvim se promjenama radi. Stoga je svakako potrebno učiniti slikovnu pretragu mozga (CT mozga) kako je preporučeno.
Riječ cirkumdukcija označava kružno povlačenje noge prilikom hoda.
Svakako je mudro slijediti preporuke pedijatra koje se tiču odmora i poštede te hospitalizacija radi obrade.