Pretile žene koje uzimaju OHK izložene većem riziku od moždanog udara


Pretile žene koje uzimaju OHK izložene većem riziku od moždanog udara

Nizozemsko istraživanje je pokazalo da pretile žene koje uzimaju oralnu hormonsku kontracepciju (OHK) imaju gotovo 30 puta veći rizik od razvoja rijetkog oblika moždanog udara znanog kao cerebralna venska tromboza (CVT) u odnosu na žene koje imaju normalnu tjelesnu težinu i ne uzimaju oralne kontraceptive.

No, treba istaknuti da je rizik od ovog oblika moždanog udara i dalje vrlo nizak. Naime, cerebralna venska tromboza se javlja u 1 na 100.000 osoba godišnje. Inače, cerebralna venska tromboza se obično javlja u djece te mladih do sredovječnih odraslih osoba.

Smatra se da ovi rezultati nisu iznenađujući obzirom da se zna da primjena oralnih kontraceptiva povećava rizik od razvoja krvnih ugrušaka, kao što je i poznato da su pretile žene izložene većem riziku od razvoja krvnih ugrušaka. Kada se ova dva čimbenika rizika udruže, tada je i rizik od stvaranja krvnih ugrušaka još i veći.

Također, treba spomenuti da cerebralna venska tromboza u konačnici uzrokuje manji stupanj invalidnosti nego klasični moždani udar obzirom da se pet od šest pacijenata dugoročno gledano uspješno oporave.

Problem kod cerebralne venske tromboze je taj što se ona ponekad teže dijagnosticira obzirom da pacijenti mogu imati nespecifične i promjenjive simptome koji se obično ne povezuju s moždanim udarom, kao što su glavobolja, konfuzija (zbunjenost, smušenost) zamućen vid ili epileptički napadaji.
 

Izvor:
JAMA Neurology