Fibrilacija atrija povezana s visokom stopom smrtnosti i hospitalizacije


Fibrilacija atrija povezana s visokom stopom smrtnosti i hospitalizacije

Prema istraživanju australskih znanstvenika s University of Queensland, 45 posto pacijenata primljenih u bolnicu zbog fibrilacije atrija (AF) u Australiji i Novom Zelandu umire unutar jednog desetljeća.

Fibrilacija atrija je najčešći poremećaj srčanog ritma i vodeći uzrok hospitalizacija povezanih sa srcem na globalnoj razini, uzrokujući simptome kao što su palpitacije, vrtoglavica i bol u prsima. Poremećaj je također usko povezan s moždanim udarom.

Jednako tako, pokazalo se da je fibrilacija atrija smanjila očekivani životni vijek pacijenata u prosjeku za 2,6 godina.

Kliničari se trenutačno primarno fokusiraju na sprječavanje rizika od moždanog udara, ali ovi rezultati naglašavaju potrebu razmatranja fibrilacije atrija kao kronične bolesti s višestrukim ozbiljnim posljedicama. Smatra se, da je potrebno je staviti veći fokus na sprječavanje ponovljenih hospitalizacija i zatajenja srca.

Prema mišljenju znanstvenika, bolja edukacija pacijenata u područjima kao što su kontrola krvnog tlaka i gubitak suvišnih kilograma, kao i odgovarajuća preventivna terapija u bolnici i primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogli bi poboljšati ishode za osobe s fibrilacijom atrija.

Izvor:
European Heart Journal