Novi test krvi obećava u ranom otkrivanju raka jajnika


Novi test krvi obećava u ranom otkrivanju raka jajnika

Epitelni karcinom jajnika (EOC) odgovoran je za najznačajniji broj smrti od karcinoma ženskog reproduktivnog sustava. Iako su dostupni učinkoviti tretmani u ranim fazama epitelnog karcinoma jajnika, pravovremena dijagnoza je teška zbog nespecifične prezentacije i znakova. Stoga postoji veliki interes za razvoj sustava koji mogu identificirati pacijente s visokim rizikom za dijagnozu EOC-a prije nego što se bolest proširi i postane uznapredovala.

Trenutačno se niz dijagnostičkih testova koristi za stadiranje epitelnog karcinoma jajnika, uključujući slikovne i krvne pretrage za CA-125, epitelni površinski protein izlučen iz EOC stanica. Međutim, tim pristupima nedostaje specifičnost, a njihova osjetljivost ostaje niska u ranom epitelnom karcinom jajnika

Štoviše, oko 20% epitelnih karcinoma jajnika nema povećani CA-125. Zapravo, razine CA-125 mogu biti povišene u drugim nekanceroznim ginekološkim stanjima poput endometrioze i fibroida maternice. Stoga CA-125 može biti pouzdaniji marker za praćenje napredovanja raka i liječenje epitelnog karcinoma jajnika.

U novoj studiji, identificirano je ukupno 27 diferencijalnih biomarkera, uključujući nekoliko povezanih s rakom jajnika, kao što su alfa-1-antihimotripsin, alfa-1-kiseli glikoprotein 1 i imunoglobulin G (IgG).

Uključivanje ovih glikoproteina u novi sustav klasifikacije pokazalo je visoku točnost, osjetljivost i specifičnost od preko 85%, što se povećavalo sa stadijem raka jajnika. Ovaj je model također imao dobre rezultate kada se primijenio na zdrave pacijente, budući da je pokazao vrijednosti slične onima opaženim s benignim tumorima.

Smatra se, da biomarkeri glikopeptida u krvi imaju potencijal za razlikovanje benignih od zloćudnih tumora u zdjelici i ranog od kasnog stadija epitelnog karcinoma jajnika. Glikozilacija proteina cirkulirajućeg i tumorskog tkiva može biti povezana. Ova studija podupire hipotezu da se glikoproteomsko profiliranje krvi može koristiti za dijagnozu epitelnih karcinoma jajnika i određivanje stadija te zahtijeva daljnju kliničku procjenu.

Izvor:
British Journal of Cancer