Bakterija Blautia ima ključnu ulogu u zdravlju crijeva i zaštiti od bolesti


Bakterija Blautia ima ključnu ulogu u zdravlju crijeva i zaštiti od bolesti

Zapadnjačka prehrana s malo prehrambenih vlakana uzrokuje oštećenje zaštitne sluzne barijere u crijevima, a takvo oštećenje može povećati rizik od upale i infekcije. Proučavajući crijevne bakterije ljudi koji su povećali unos prehrambenih vlakana, otkriveno je da crijevna bakterija Blautia ima ključnu ulogu u zaštiti sluzne barijere.

Smatra se, da ovo otkriće doprinosi boljem razumijevanju načina na koji crijevne bakterije i sloj sluzi rade zajedno, što bi na kraju moglo dovesti do novih strategija liječenja bolesti povezanih sa zapadnjačkom prehranom, kao što je upalna bolest crijeva, ulcerozni kolitis.

Inače, kako bi se zaštitilo od trilijuna mikroorganizama u našim crijevima, naše tijelo treba učinkovite obrambene mehanizme. Jedna od glavnih zaštita je sloj sluzi koji prekriva stijenku crijeva. Normalno, ova sluz je nepropusna za bakterije i tako održava zdravu udaljenost od crijevnih bakterija. U debelom crijevu, gdje je količina bakterija najveća, ova se barijera održava kontinuiranim lučenjem sluzi našeg tijela.

Također, valja spomenuti, da prehrana oblikuje sastav crijevnih bakterija i sluznu barijeru. Prethodne studije su pokazale da zapadnjačka prehrana s visokim udjelom masnoće/šećera koja je također siromašna prehrambenim vlaknima, mijenja sastav crijevne bakterijske zajednice, izlučuje se manje sluzi, a preostala sluz postaje probojna za bakterije. To povećava rizik od infekcije i upale jer se crijevne bakterije mogu približiti tijelu. 

Izvor:
Nature Communications