Tema 10. hrvatskog dana ljekarni: Zdravlje očiju – suho oko i alergijski konjunktivitis


Tema 10. hrvatskog dana ljekarni: Zdravlje očiju – suho oko i alergijski konjunktivitis

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, desetu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i promicanju odgovornog ponašanja građana prema svom zdravlju.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Tema ovogodišnjeg 10. hrvatskog dana ljekarni je "Zdravlje očiju – suho oko i alergijski konjunktivitis" s ciljem pružanja pomoći sve većem broju osoba, svih starosnih skupina, koje imaju problema s vidom, uzrokovanih suhim okom i alergijskim konjunktivitisom. Ti problemi najčešće nastaju zbog svakodnevnog pretjeranog naprezanja očiju pri dugotrajnoj upotrebi računala, mobitela, čitanju, pisanju i slično, kao i sve češćoj izloženosti različitim alergenima, što dovodi do potencijalnog oštećenja vida. Ljekarnici savjetima mogu značajno pridonijeti prevenciji i pravodobnom liječenju očnih oboljenja.

Dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva, ističe da su "bolesti očiju u današnje vrijeme vrlo česte, pretežno zbog načina života, i to kod osoba svih starosnih dobi. Savjetuje i poziva građane da se već kod prvih smetnji vida, koje su često uzrokovane suhim okom ili alergijskim konjunktivitisom s povjerenjem obrate ljekarnicima za savjet, koji će im za smanjenje tegoba preporučiti neki od proizvoda koje mogu dobiti bez recepta, ili ako ocijene potrebnim uputiti ih liječniku."

Martina Šepetavc, mag.pharm., predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva, naglašava da i "brojni lijekovi kao što su primjerice antihistaminici, antidepresivi, određeni lijekovi za regulaciju povišenog krvnog tlaka, lijekovi za liječenje Parkinsonove bolesti, izotretinoin koji se primjenjuje za liječenje akni, lijekovi u hormonskoj nadomjesnoj terapiji te oralni kontraceptivi mogu kao nuspojavu imati suho oko. Savjetuje da se građani obrate ljekarnicima za savjet o prevenciji suhog oka i alergijskog konjunktivitisa kao i njihovom liječenju."

Pozivamo građane da, u subotu 29. listopada 2016., posjete svoju ljekarnu i s ljekarnikom razgovaraju o prevenciji očnih oboljenja te mogućnostima smanjenja tegoba uzrokovanih suhim okom ili alergijskim konjunktivitisom, ili pak o ispravnoj primjeni lijekova koje im je propisao liječnik.

Građane Zagreba pozivamo da tog dana dođu na Europski trg gdje će im liječnici (od 10 do 14 sati) pregledavati suzni film te na temelju nalaza, u suradnji s ljekarnicima, ako je potrebno preporučivati mogućnosti liječenja.  

Izvor:
HFD