Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


DIANA 35


Autor Poruka

enigma

02.07.2007. 23:55

Poštovana!
približno 2 godine, možda ćak i više uzimam Dianu, pripisao mi ju je ginekolog zbog policisticnih jajnika. kad su se ciste povukle, nakon godinu i pol uzimanja tableta odlucila sam ih prestati uzimati, imala sam samo jednu mjesecnicu poslije toga i to u vremenu od 3 mjeseca. onda sam otisla kod ginekologa na pregled i on je rekao da su se ciste vratile i da mjesecnica ne bi ni dosla. rekao je da cu morati uzimati tablete dok ne odlucim imati djecu. zar je stvarno tako? koliko treba vremenski da se diana makne iz organizma i da ukoliko ostanem u drugom stanju moje dijete nema poteskoca? kolike su sanse da se ciste nece vratiti nakon trudnoce? i jos samo jedno pitanje, koliko dugo je zdravo piti dianu, bez pauze?
unaprijed puno hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.07.2007. 13:20

Morate se malo bolje educirati o svom problemu, koji ćete imati cijeli život. Imate internet, upišite sindrom policističnih jajnika i svašta ćete naučiti. Sada odgovori:
Slažem se da tablete trebate uzimati dok ne odlučite imati djecu, da jajnike držite pod kontrolom.
Djecu možete praviti odmah nakon prestanka uzimanja Diane, one se ne moraju "čistiti iz organizma".
Kako sam gore napisala, sindrom policističnih jajnika nije bolest, ali je vrlo često doživotno stanje. Dakle, nisu velike šanse da vam jajnici normalno prorade nakon poroda.
Diane možete piti do menopauze, bez pauze, neće vam škoditi.

brucoschica

19.09.2007. 17:04

Poštovana doktorice!
U posljednje vrijeme sam zbilja puno čitala o dianama 35 i kontracepciji opčenito, i na vašem forumu, a i na drugima. Naime moja prijateljica pije diane već 6 mjeseci i njezin težak problem sa aknama je dosta dobro riješen. Budući da i sama imam prištiće, koji nisu baš toliko strašni i vidljivi (osim meni i jako me smetaju - imam 19 godina..), odlučila sam i sama probati. Nažalost posjet ginekologu nije bio baš kako sam si zamislila. Nisam ga ni stigla pitati za diane, a on je već pisao recept ...propisao mi ih je zajedno sa dvije kutijice odnosno dvije doze Diflucana (rekao je: jedna pilula danas, a jedna za 10 dana) i ne zbog tena već zbog policističnih jajnika. Naručio me i za ultrazvuk na koji ja nisam otišla...mislila sam da je to bilo tek reda radi...
Prije 20 dana počela sam piti prvu dozu diana 35 i počela sam primjećivati neke promjene kojima prvo nisam pridavala važnosti misleći da je to normalno i da mi se organizam privikava. Prva 3 dana sam imala uobičajenu menstruaciju, a sljedećih 7 do 8 dana to više nije izgledalo kao menstruacija!!! Imala sam gusto sluzavi iscjedak i to dosta obilan u potpuno crnoj boji...nekako poput nafte!! Više mi nije bilo svejedno jer mojoj prijateljici se to nije događalo, no ponovno sam si utuvila u glavu da mi se organizam privikava. Čitavo vrijeme taj iscijedak ili menga bio je iste jačine a onda je počeo slabjeti i poprimati smeđu boju tako da danas, predzadnji dan ovog ciklusa (ostala mi je još jedna tabletica za sutra) i dalje imam "smeđu mengu", a kako mi je doktor rekao ja i nakon ovih 21 dan trebam dobiti mengu.... Dodatno me zabrinjava što sam sinoć na netu pročitala da je jedna djevojka od 26 godina navodno umrla od ovih tableta jer diane imaju 4 puta veću dozu tvari za ugrušavanje krvi pa je jadna cura doživjela srčani udar. Isto tako primjetila sam puno goru situaciju sa prištićima nego prije...istina danas je to ipak normalnije, ali prije tjedan dana lice mi je bilo puno eruptivnih vulkana zvanih prištići. Doslovno ih osjećam kako mi rastu na licu! Također dobila sam 2-3kg (stalno mi se nešto jede...ali i inače mi se slično događalo prije menge samo ne ovako jako) osjećam se napuhnuto i naduto, osjećam konstantnu bol u prsima puno češće i više nego prije (imam neku manu na srcu, neki šum ) grudi me užasno čudno bole, i na dodir, ali i iznutra, tvrde si i narasle su bar za 2 broja (inače imam male grudi)... Raspoloženja mjenjam 10 puta na dan, umorna sam, često me boli glava.... A nakon svega što sam sinoć pročitala po forumima osjećam se kaohipohondar....
I eto, sada nakon ovog mog "kratkog" romana zanima me što Vi mislite o svemu ovome.... Trebam li prestati jednom zasvagda uzimati kontracepciju ili možda promijeniti pilule? Da li da nastavim i pretrpim ovo jer doktor je rekao dan trebam to piti najmanje 6 mjeseci, a ja sam tek završila sa prvom turom. Bih li trebala ići na kakve pretrage... Nisam išla doktoru jer mi je malo bed da me pregledava kada imam taj iscjedak! Da odem kod liječnika opće prakse i tražim ga krvne pretrage..
Zbunjena sam i sve me ovo polako živcira...jer ja sam ih prvenstveno htjela trošiti zbog tena.... Nadam se da me shvaćate.... Recite mi je li ovo sve normalno ili bih trebala nešto poduzeti....
S poštovanjem,
Brucošica!!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.09.2007. 22:30

Sve su to nuspojave Diane. "Smeđa menga" zove se točkasto krvarenje ili spotting i obično prolazi za 2-3 mjeseca. Sve druge nuspojave će polako slabiti, ali me zabrinjava ovo vaše debljanje - nikako ne smijete toliko jesti. Diane vam povećava apetit, i to će također brzo proći, ali vi se morate kontrolirati u jelu jer debljanje jako pogoršava simptome policističnih jajnika. Zato su vam se vjerojatno i akne prolazno pogoršale.
Inače, ne mislim da je par prištića dovoljno dobar razlog za uzimati kontracepciju, jer ona uistinu povećava rizik za tromboembolijsku bolest, i više od jedne djevojke u svijetu je umrlo kao posljedica uzimanja kontraceptiva. Da se razumijemo, to je još uvijek manji broj smrtnih slučajeva nego što od iste bolesti umre trudnica (jer trudnoća puno više od kontracepcije povećava rizik za tromboembolijsku bolest; ali to nije nešto zbog čega će žene odustati od trudnoće, zar ne). Zato, par prištića plus potreba za kontracepcijom je druga pjesma.

nidica

15.10.2008. 11:50

Imama 25 godina od straha od nezelenj trudnoce pocela sam da se raspituje o tableticama za kontracepciju i moj ginekolog mi e preporucio DIANA 35 jos nisam pocela da i pijem ali citala sam na neke foremu da ima nepozelene kontara indikacije, ko sto su deblanje, loso raspolozenje, obilno krvaranje, ako moze malo oko toga da mi objasnite i jos kad prestanem da ih pijem i kakve su reakcije i dali mozem odmah da ostanem u drugom stanju?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.10.2008. 17:05

Vrijeme za još čitanja, ovo što ste dosad pročitali nije bilo na dobrim mjestima. Predlažem ovaj forum, posebno topike Pilula za dan poslije, pa ovo http://www.cybermed.hr/index.php/...predrasude_o_oralnim_kontraceptivima i ovo http://www.cybermed.hr/index.php/...li_znati_o_kontracepcijskim_pilulama, http://www.cybermed.hr/index.php/...raceptiva_i_interakcija_s_lijekovima. Nakon što to pročitate možemo se dalje razgovarati.

Ayumi104

06.03.2010. 15:15

Poštovana,
ginekologica mi je prvo dala da uzimam Yasmin, nakon čega je počelo nenormalno, nesezonsko opadanje kose. Prestala sam uzimati Yasmin i prešla na Diane 35. Nakon što sam počela uzimati Diane primjetila sam da mi 4-5 sati nakon uzimanje pilule dolazi nagon za povraćanje, u više slučajeva sam i povraćala. U to vrijeme imala sam ispite na faksu, pa sam to protumačila kao stres plus privikavanje tijela na pilule, iako inače nikada nisam zbog samoga stresa povraćala. nakon jednog mjeseca odlučila sam ih prestati uzimati budući da mi više nisu trebale i počela sam ih nanovo uzimati pola godine kasnije. Ovaj put sam ih uzimala prije spavanja, tako da 4-5 sati nakon uzimanja pilule sam spavala, ali onih par noći kada sam se probudila imala sam nagon za povraćanje, ali nisam povratila. Nakon 2 mjeseca uzimanja pilula odlučila sam opet prestati jer mi nisu trebale, te nakon mjesec dana neuzimanja ginekologica mi je dijagnosticirala endomitrioznu cistu (7,67*6,25cm). Sljedećih 3 mjeseca bih opet trebala uzimati Diane ali me brinu posljedice koje sam imala nakon uzimanja pilula. Da li su to samo posljedice u početku pijenja, privikavanja tijela na pilule, ili ozbiljne posljedice? Da li da promjenim pilule? Da li su mi te pilule mogle uzrokovati da cista naraste ovako velika? Navodno ne, da bi pilule trebale smanjiti cistu, ali zašto je onda ovako velika kada sam 2 mjeseca nedavno uzimale pilule?

Natalija Beljo, dr. med.

06.03.2010. 17:35

S obzirom na veličinu ciste uputila bih Vas na daljnju obradu u bolnicu i napravila markere. Prije OHC bi provjerila da li je cista u međuvremenu puknula pa onda uvela OHC da spriječim ponovno nastajanje.kako Vam opada kosa a bili ste i pod stresom savjetujem i da napravit e hormone štitnjače.

ancika7

30.03.2010. 00:05

imam jedno pitanje.u nedjelju u 2 ujutro imala sam spolni odnos i decku je pukao kondom i svrsio je u mene..inace menstruaciju sam dobila 16.3. i trajala mi je do 26..navece sam popila 5 tableta diane 35...i u pondjeljak isto tolko, jer nisam mogla doći do tablete za dan poslije..inace uopce ne pijem pilule..al cula sam da diane mogu zamijeniti tabletu za dan poslije ..dali je to istina?i dali su mi pomogle te diane?

MonAmi

31.03.2010. 18:30

Bok! ja pijem Diane 35 već 6 mjeseci i u tih 6 mjeseci sam se udebljala 12 kila,i sad imam jako velikih problema sa skidanjem tih kila koliko god ja ne jela po cijeli dan,i vježbala redovito! uz to imam dijagnosticiranu migrenu,i to moj ginekolog zna ali mi je svejedno prepisao diane 35, i imamstaršne glavobolje koje traju i po 3 dana... Imate li kakav savijet na sve ovo'

Očajna

Natalija Beljo, dr. med.

01.04.2010. 16:41

Moj savjet je da pokušate s drugim OHC npr. YAZ ako imate i probleme s licom ili NUvaring, Yasmin, Logest.

Dianeep

24.04.2010. 22:10

Poštovana!
Htjela bih vas pitati u vezi tih diane-35 u vezi svog primjera. Pijem ih već 6 mjeseci jer iman policistične jajnike, pojačanu dlakavost..Sve je bilo u redu prvih mjesec dana kada san dobila uredno menestruaciju,nakon toga je nisan imala mjeseci pol,2 te mi je onda došla i trajala skoro 4 tjedna..a nakon ta 4 tjedna pa do sada znači nekih 4 mjeseca ja skoro svaki dan krvarim nekad više,nekad manje..nekad bude sluzavi iscjedak, nekad svjetliji nekad tamniji..ginekologica mi je na ultrazvuku nakon 4 mjeseca pijenja diane 35 vidjela nekakvu krvnu kesicu..nekad na ulošku mi bude i nekakva opna( nekakva kožica ne znan kako bih vam to opisala,nadan se da me shvaćate).
Ne znan šta da radim?? Hoću li ih prestati piti? Jeli mi možda škode,tj mogu li one uopće škoditi? Jeli znate možda razlog zašto mi je to tako..
Mene od svega kod policističnih jajnika najviše brine ta dlakavost koje se nikako rješiti,pa bih vas zamolila možete mi možda i na tom polju pomoći.
Unaprijed vam puno hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

26.04.2010. 22:36

Vasa ginekologica je vjerojatno vidjela cistu. Ja bih svojoj pacijentici s obzirom na PCO probala riješiti problem s YAZ OHC koji je idealan kod pojačane dlakavosta i akni i PCO i ima niže doze hormona.

Maggio11

08.05.2010. 13:55

Poštovana doktorice Beljo

Pijem Diane 35 vec dva mjeseca i na pauzi sam primjetila da mi menstrucaija nije uobicajna. U pauzi od 7 dana kad se treba dobit menstrucaija ja nisam dobila vec sam dobila 8.dan kad sam vec trebala poceti piti novo pakovanje. Prethodinih dana sam imala sve simptome kao kad trebam dobit menstruciju i isao mi je smedjkasci iscjedak ( ne obilan) . 8. dan mi nije isla "cista krv" nego smedjo- crna i to ne obilna, a vec drugi dan mi je skoro prstalo. Tako isto mi se desilo i poslije prvog mjeseca uzimanja Diane 35. ne znam da li je to normalno u prvim mjesecima uzimanja tableta ili nesto nije uredu...

unaprijed zahvalana!

Natalija Beljo, dr. med.

10.05.2010. 19:25

Ne znam iz kojeg razloga pijete Diane 35; ako su u pitanju PCO smečkasto Vas ne treba zabrinjavati ali bi idući cuklus trebalo biti normalno krvarenje. Ukoliko se to nastavi javite se ginekologu da nije došlo do nastanka cista.

Maggio11

11.05.2010. 20:25

Izvinite sto razlog nisam navela u prvom postu. Da, pijem zbog policisticnih jajnika jer zbog cisti nisam imala redovne menstrucije pa mi je doktorica dala Diane 35, a posto se one koriste i kao kontracepcijske tablete koristim ih i u tu svrhu.

Izvinite jos jednom...Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

12.05.2010. 19:35

Molim

Dianeep

12.05.2010. 19:35

Poštovana Dr. Beljo,

pijem Diane 35 već 7 mjeseci zbog policističnih jajnika. Kako me moja ginekologica nije upozorila da je nakon 21 dana potrebno napraviti pauzu od 7 dana da bih dobila menstruaciju, a ja nisam čitala upute, od tada pa do danas sam ih uzimala svaki dan, bez spomenutih pauza od 7 dana. Shodno tome, menstruaciju nisam od tada nikako dobila, nego sam imala povremena manja krvarenja i iscjetke koji su se javljali svakodnevno bez pravila. Zanima me je li to moglo ostaviti kakve negativne posljedice na moje zdravlje i menstrualni ciklus i što bih trebala dalje činiti?
Unaprijed zahvaljujem!
Srdačan pozdrav!

Natalija Beljo, dr. med.

12.05.2010. 22:45

Ne trebate se brinuti ; vani je trend da se mjesečnica ima 4 x godišnje tako da ono šata Vam je činiti kada popijete sada turu od 21 tbl. napravite pauzu i nakon tih 7 dana počnite ponovo.

maja24

17.05.2010. 17:45

Postovana doktorice,

pijem tablete Diane 35 vec 3 mjseca i uvijek sa partnerom imam prekinuti snosaj jer se bojim trudnoce. Ne znam da li su te teblete sigurne jer sam procitala da im to nije primarna funkcija...Zeljela bih se opustit ali ne mogu dok ne cujem vase misljenje. Pijem ih uvijek redovno i u isto vrijeme..

Unaprijed zahvalna