Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikrocistični jajnici


Autor Poruka

petra1984

06.12.2007. 18:20

Postovana,

ispricavam se sto Vas toliko okupiram svojim pitanjima, obratila sam Vam se prije nekoliko dana vezano uz menstruaciju koja je trajala 14 dana. Jucer sam napravila ultrazvuk i opet imam nedoumice. Ginekologica je ovo dugotrajno krvarenje pripisala hormonalnom poremecaju, tj. privikavanju organizma na novonastalu situaciju - pauzu od pilula. Takodjer obznanila mi je da su mi se jajnici - citiram - povampirili te da imam mikrocisticne jajnike koji uzrokuju takve neredovite tj. poremecene cikluse. Propisala mi je Dabroston u trajanju od 7 dana 2x1 i savjetovala da s novom kutijom pilula pricekam do veljace kako bi se u narednih nekoliko ciklusa eventualno vidio ucinak Dabrostona.
Evo sto je napisala vezano uz ultrazvuk:

VS Korpus 57,6mm x 31.2mm
Endometri tanak 1.7mm
Desni jajnik 22,9mm x 21,3 mm mikrocistican
Lijevi 25,6 x 22,5mm mikrocistican

Malo sam se informirala u svezi mikrocisticnih jajnika i, naravno, zabrinula me cinjenica da oni mogu uzrokovati u ekstremnim slucajevima neplodnost, a cesce izostanke ovulacije. Mozete li mi, molim Vas, reci nesto vise o tome i eventualno dati kakav komentar na sliku ultrazvuka.

Puno zahvaljujem i pohvaljujem Vas trud oko ovog foruma

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.12.2007. 23:20

Nažalost, ne slažem se s vašom ginekologicom. Uz endometrij debljine 1-2 mm Dabroston vam nikako ne može zaustaviti krvarenje, i jedino rješenje je ponovo piti kontraceptiv. Znam da vas ovo sad zbunjuje, ali nikako ne mogu podržati ideju za koju znam da nije dobra i da neće riješiti vaš problem.
Pretpostavila sam da imate policistične jajnike po spominjanju neredovitih menstruacija. Oni mogu izazvati svakave probleme, ali uz neku osnovnu brigu za sebe svi se problemi mogu izbjeći. To znači dotjerati težinu do idealne uz indeks tjelesne mase manji od 25, redovnu i zdravu prehranu, i najvažnije, redovito vježbanje. Na taj način, bez lijekova, ovulacije se vraćaju i trudnoća ne mora biti problem.

petra1984

08.12.2007. 11:45

Evo samo da javim kako je krvarenje prestalo 2. dan uzimanja Dabrostona.

Hvala na savjetima, lijepi pozdrav

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.12.2007. 14:10

Drago mi je zbog vas.

chiquita

15.03.2010. 21:05

Poštovani, utvrđeno mi je da imam mikrocistične jajnike. D. jajnik 2,7x2,1 s cističnom tvorbom pored jajnika 2,9x2,0cm a lijevi jajnik 3,0x1,9cm mikrocističan. Dijagnoza koja je postavljena od ginekologa jest amenorrhoaea sec. Sy PCO. Cysta paravarilaes 1. dex (oprostite ako nisam dobro napisala). Preporučeno mi je uzimati dabroston 10 dana po 2 tabelete dnevno, a nakon toga yasmin. Već imam problema sa štitnjačom, hipertireoza i za to sam na terapiji propiltiouracilom, u dozi 2x1 tableta dnevno. Mogu li uzimati dvije vrste hormona odjednom i imaju li oni zajedno kakav negativan učinak. Koje pretrage mi preporučujete da napravim prije uzimanja dabrostona? Menstruacije su mi inače bile neredovite, posljednja je bila prije 3 mjeseca, obično su trajale 5 dana, a ciklus oko 35 dana.
Unaprijed Vam se puno zahvaljujem.

Natalija Beljo, dr. med.

17.03.2010. 02:20

Duphaston (Dabroston) koji Vam je propisao ginekolog ja da bi izazvao puknuće ciste koju navodite , pretpostavljam da ste naručeni na UZV iza mjesečnice pod Duphastonom . OHC koji ćete koristiti dalje ne smeta s obzirom na hipertireozu samo obavijestite svog endokrinologa da ih koristite.

sad_girl

20.05.2010. 12:45

Poštovana,
Prije dva dana učinila sam ginekološki pregled kod privatnika (jer prije kad sam išla ginekolozima (ne privatnicima) nisu me ništa pitali ni rekli, ni slali na UZV, tako da nisam uopće znala da li ima kakvih problema) i on mi je ustanovio da imam mikrocistične jajnike, imam i bijelkasti iscjedak koji će liječiti toaletom rodnice (ispiranjem), s obzirom da sam prije nekoliko godina bolovala od susp. epy. i koristila Depachine chrono i Lamictal, rekao je da mi ne može dati kontracepciju. Danas idem na UZV štitnjače da vidi da li imam sa štitnjačom problema pa da li i od toga potječu problemi i sa jajnicima.
Ovo je dg. koju mi je napisao na povijest bolesti:
Colpitis, Sy. PCO gr. levis i.o.

Molim vas da mi kažete svoje mišljenje o tome, i objasnite tu dg.!

Hvala najljepša!

sad_girl

21.05.2010. 11:55

Zaboravila sam napisati sve točno kako mi piše u povijest bolesti:
U rodnici je osrednje bj. iscj., st. č. 2-3, m. fl., porcija je konična, gltka.
Ut. je u AVF-u vel. 55, 4x30, 7x34 mm., homogene građe. E. je proliferacijski 6,6 mm. (ili proligeracijski, piše slovo preko slova pa ne znam koje je točno)
Desni jajnik: 34, 1x21,3 mm., blago mikrocističan.
Lijevi jajnik: 31, 4x20,8 mm., blago mikrocističan.
C.D. ut. i adnexa b.o.
Dg.: Colpitis, Sy. PCO gr.levis i.o.

Molila bi Vas da mi kažete svoje mišljenje! I još Vas molim da mi kažete koliko je to opasno i koliko mi to može smetati u budućoj trudnoći kada se na nju odlučim?!

Hvala najljepša!!

Natalija Beljo, dr. med.

24.05.2010. 18:55

Napisao je da imate uplu rodnice pa Vam zato savjetuje ispiranje sta nije nista opasno ako ste spolno aktivni( važno je kakav će doći Papa nalaz), nadalje vezano za jajnike njemu su UZV izgledali mikrocistično sta nije konačna dg. kao PCO ako ste mislili na to. Vasi ciklusi su možda neredoviti i imate problema s tenom. Na nalazu je napisao da je dg . jajnika i.o sta znači u obradi. Sta se tiče trudnoća ne bi trebalo smetatai jedino nećete zanjeti od prve ukolko se dg . mikrocistični zadrži več ćete trebati pomoć svog ginekologa da vam malo potakne ovulaciju.

milkaa

06.11.2010. 22:50

Poštovani,

Molila bih Vas da mi detaljnije objasnite moj nalaz. Jedino što sam shvatila od doktorice je to da imam jajnike malo većeg volumena nego li je uobičajen, te da imam miom u za mene najpogodnijem dijelu. Uopće ne znam što bi trebali biti mikrocistični jajnici. Evo mog nalaza: Vanjsko spolovilo nulipare.Rodnica uska nabrana.Porcija je konična, epitelizirana. Uterus u AVF normalno velik, tvrd, gibiv, neosjetljiv. Adnexa slobodna. UZV(VS) Uterus u AVF pravilne građe 6,32x2,90 cm, urednog oblika kavuma na 3D prikazu, kavum prazan, endometrij 6,38mm, straga subserozno mali miom 0,81cm. desni jajnik 4,45x1,95x2,96cm vol 13,43ml, lijevi jajnik 3,57x2,67x3,01cm vol 15,00 ml. Oba jajnika mikrocistične strukture bez vodećeg fol. za fazu ciklusa. Dr. je rekla kao da se čini da nemam ovulaciju, no kako je moguće ne imat ovulaciju ako mi je menstruacija točna kao švicarski sat 30-31 dan? Doktorica je rekla da ukoliko mi menstruacije počnu odstupati da dođem na pregled, da će mi dati onda nešto, no ukoliko budu redovite da dođem za 6mj. na kontrolu mioma. Jel ovo toliko crno, koliko se meni čini. Cura od 20 godina s miomom i jajnicima punim nekakvih folikula. Unaprijed hvala

Natalija Beljo, dr. med.

08.11.2010. 11:00

Šta se tiče mioma nije strašno, mali je neće smetati za vrijeme trudnoće.Šta se tiče vaših janika tu je malo zamršenija situacija ; iako imate mjesečnice na dan zbog cističnih jajnika ne dolazi do stvranja i izbacivanja zrele jajne stanice pa su vaši ciklusi anovulatorni. Ukoliko se ciklus produži javite se ginekologici kao šta Vam je i rekla.
Ono najvažnije je da se i to može regulirati jednim dijelom i uz malu pomoć ginekologa ćete i zanjeti.

yyyy

19.02.2011. 21:50

Pozdrav! Imam 20 god. bila sam na ginekološkom pregledu zbog kašnjenja menstruacije i pojave tamnosmeđeg, oskudnog iscjetka. Ginekolog mi je na osnovu vaginalnog uzv-a ustanovio da imam mikrocistične jajnike, te da vjerojatno nemam svaki mjesec ovulaciju. A kao dijagnozu je na nalazu naveo amenoreju. Endometrij maternice je 7,1mm! Menstruacija mi je bila neredovita, a zadnje 2 god. ciklusi mi traju 30-35 dana. Je li to znači da sam ja imala menstruacije iako koji put nije bilo ovulacije??
Kao terapiju sam dobila DABROSTON, 2x1, 8 dana uz objašnjenje da će mi izazvati probojno krvarenje. Je li terapija ok??? UNAPRIJED HVALA!!!

Natalija Beljo, dr. med.

20.02.2011. 19:25

Terapija je dobra , ja bih možda preporučila i kontracepciju za kasnije ili Duphaston od 16-25 dana. I na drugo pitanje je odgovor da , možete imati mjesečnicu , a da niste imali ovulaciju.

yyyy

21.02.2011. 02:41

Hvala na odgovoru!! u prethodnom pitanju sam izostavila nešto što me jako muči, pa bih Vas molila da mi odgovorite. Ne planiram trudnoću uskoro, ali bih svakako u budućnosti htjela imati djecu. Hoću li zbog mikrocističnih jajnika i neredovitih ovulacija imati većih problema pri ostvarivanju trudnoće?? Još jednom hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

21.02.2011. 17:45

Morati ćete se jedino malo više potruditi.

yyyy

22.02.2011. 01:30

happy...hvala...!!

yyyy

28.02.2011. 14:05

Draga doktorice, opet jahappy... sorry što sam Vas okupirala svojim pitanjima, zbunjena sam, bojim se! Totalni sam laik što se tiče medicine, a nedavno mi je jedna medicinska sestra (koja inače radi na ginekološkom odjelu) rekla da mikrocistični jajnici (kakve ja imam) mogu prijeći u sindrom policističnih jajnika, odnosno da je to isto samo su mikrocistični blaži oblik... a meni moj ginekolog to uopće nije spominjao, još mi je rekao da se ne trebam brinuti, niti smatrati bolesnom. Ova sestra me totalno zbunila.
I još nešto, zadnju tbl DABROSTONA sam popila 26.2., još nema krvarenja. Je li to normalno ili...? Osjećam blage grčeve i povremene oštre boli u donjem trbuhu, ali od krvarenja ništa. To me brine, a ne mogu nazvati svog ginekologa jer je na putovanju... Hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

01.03.2011. 11:15

Mogu , ali zato postoji kontracepcija koja to malo ublaži. Sad će uskoro nastupiti krvarenje tako da nema panike

Jelena529

22.06.2012. 18:00

Danas sam bila kod ginekologa na pregledu jer u poslednjih 6meseci malo malo pa mi kasni 5, pa 10, jednom i 15 dana, poslednji put mi je kasnilo 8, a ponekad dobijem i redovno.. ostalih pokazatelja da nesto nije u redu nemam (nemam problema sa gojaznoscu, sa bolnim men.,maljavoscu, nista..) danas smo radili ultrazvuk i u izvestaju pise da su mi oba jajnika mikrocisticne strukture, tj imam mikrocisticne jajnike.. doktorica mi je objasnila da to nije nista opasno i da nece uticati na moju plodnost, da jednostavno kad budem htela radjati tad cemo ih i uklanjati.. medjutim sad citam po internetu kako razlika izmedju policisticnih i mikrocisticnih jajnika nije velika, mislim ne uocava se lako i da treba obaviti pregled hormonskog statusa a mene doktorica nije uputila nigde.. bojim se jer sam ja vec imala jednu vodenu cistu pre dve godine, nesto vecu i pila sam tablete (orgametril) kako bi je uklonili.. posle sam pila pilule za kontracepciju \"novinete\" po savetu doktora i
tad su mi ciklusi bili redovni u dan.. prestala sam da ih pijem pre 10 meseci i trenutno ne koristim nijedan vid zastite.. izmedju ostalog i da nisu policisticni saznanje da nesto nije u redu i da nikad ne znam da li se moze stanje pogorsati me plasi, jednostavno mi je receno da se to ne moze skroz izleciti jer one se uvek ponovo formiraju.. ali ja ih zelim zaleciti kad god se pojave.. ne moram piti lekove ali sam npr procitala da hajducka trava pomaze u tim slucajevima a sa druge strane ne znam da li mi to moze skoditi, znam da na internetu pise svasta i sad sam se sva zbunila ovim citanjem zato trazim pomoc nekog ko se razume.. ali ako ima nesto sto mi moze pomoci ja bih probala, jednostavno zelim biti zdrava i kad budem i htela radjati ne zelim predhodno mesecima da se lecim.. nadam se da cu dobiti neki odgovor, zahvaljujem se unapred

Nataša Šemnički, dr. med.

26.06.2012. 12:00

Jelena529 ,

učinite kontrolu hormona štitnjače prolaktina te šećera uz inzulin kako bih se dobio odgovor na kom nivoje je vaš mogući problem.
Ako su svi nalazi uredni znači da nemata trenutno endokrinoloških problema.
Jako je bitno uranoteženo se hraniti sa viiše malih oborka uz unos malo rafinirnih šećera.
Možete piti i omega masne kiseline te fonu kis. Od čajeva vrkuta i stolisnik imaju pozitivan učinak na urednu funkciju jajnika.

L.p.