Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikrocistični jajnici


Autor Poruka

thread

09.07.2012. 21:50

Poštovanje!

Obraćam se Vama jer je moja doktorica na godišnjem pa ne mogu do nje. Naime, do početka ove godine sam bila na yasminu, ali me doktorica zbog povišenog kolesterola prebacila na qlairu i preporučila dijetu. Kolesterol se smanjio nakon mjesec dana pa smo nastavili s time. Ali nakon što sam prva 3 mjeseca uzimanja qlaire imala probojna krvarenja, ali ne i krvarenja na kraju mjeseca i nakon što se to pojavilo i 4. mjesec uzimanja, doktorica mi je odmah prekinula terapiju (na 12. tableti). Napravila je i ultrazvuk i vidjela da mi je endometrij linijski i tanak pa mi je dala Estrofem 2 tbl tjedan dana, Estrofem + Lynedinette 1+1 tbl tjedan dana, Lynedinette 1 tbl tjedan dana, te sam nakon toga dobila menstruaciju normalno.
Zatim sam otišla na ultrazvuk da doktorica vidi što se događa i da provjeri imam li policistične jajnike (jer je nekoliko tjedana prije to dijagnosticirano mojoj sestri). Na ultrazvuku je vidjela da mi je endometrij još uvijek tanak i da imam mikrocistične jajnike, pa mi je dala uputnicu za hormonsku obradu nakon koje će nastavit sa terapijom po potrebi.
Ono što mene zanima jest slijedeće - kako sam prije kontracepcije uvijek imala redovite menstruacije, a sada mi kasni par dana, da li to može biti do mikrocističnih jajnika ili prestanka kontracepcije, tj zbog ove situacije? Već me tjedan dana kičma i trbuh bole kao pred mensturaciju, ali još uvijek ništa. Trebam li se brinuti ili je to normalno za ovu situaciju? Da, odnose sam imala, ali uvijek sa zaštitom i nije bilo pucanja kondoma.

Hvala!

Nataša Šemnički, dr. med.

10.07.2012. 14:05

thread,

produljen ciklsu se može javiti uslijed mikrocističnih jajnika čiji uzrok će se vidjeti po završetku obrade hormona.
Ponekad je moguće i po prestanku uzimanja kontracepcije promjene u menstrualnom ciklus ali uz prisutnos neke druge problematike.
Također je bitna prehrana, tjelesna kilaža tjelovježba stres...
Kad dobijete nalaze hormona porazgovarajte s ginekologicom.

L.p.

thread

13.07.2012. 15:25

Zahvaljujem na odgovoru, tako ću i učiniti.

U međuvremenu (jučer) sam napravila test na trudnoću s prvim jutarnjim urinom i bio je negativan. Menstruacija mi sad kasni već tjedan dana, pa me zanima da li ja osobno mogu išta napraviti ili da samo čekam? Doktorica se vraća tek 1.8., pa zato gnjavim Vas.
Rekli ste da pravilna prehrana, tjelovježba i kilaža mogu utjecati također. Pa, što se tiče kilaže... Ja sam prije dotične dijete imala 62kg na svoju visinu od 167cm... Kad sam krenula s dijetom u roku od cca 2mj sam izgubila 12kg i spustila se na 50kg. U zadnjih par mjeseci sam zbog ispita i svega ostalog izgubila još 2kg, pa sam sad na 48kg. Na prehranu još uvijek pazim zbog kolesterola, ali me strah da ne izgubim mjesečnicu na dulje vrijeme (što se dogodilo nekoliko mojih prijateljica nakon što su naglo izgubile na kilaži). Zbog tog straha si dopuštam povremene prijestupe u vidu količine hrane ili nečeg zabranjenog u prehrani za osobe s visokim kolesterolom. Činim li dobro ili bih trebala nastaviti sa dijetom?
Što se tiče tjelovježbe, nemam previše vremena za to, pa iskorištavam svaki mogući tren da pješačim gdjegod idem...

Unaprijed hvala!

Nataša Šemnički, dr. med.

16.07.2012. 11:05

thread ,
hodanje je odlična tjelovježba, samo nastavite.
Što se tiče dijete u kratkom periodu ste puno smršavili i slobodno si umjereno priuštite malo više od preporučenog.
Kod vas trenutno fali hormona iz masnog tkiva zato više ne smijete smanjivati već održavati kilažu oko 50kg.
Bitno je da jedete više puta po male obroke, da je ishrana uravnotežena sa puno povrća i žitarica jer sadrže B vit (antioksidanse Mg Ca cink..) koji su jako bitni za sintezu hormona.
Koristite laneno i maslinovo ulje jer sadrži omega masne kis koja utiječe na funkciju centralnih željezda u mozgu potičući jajnike na rad.
Unosom potrebnih vitamina i minerala omogućujete jajnicima urednu funkciju.
Što manje šećera jer remeti hormone i uzrokuje mikrocistične jajnike, pa i izostanak menstrucije.
Puno tekućine radi čišćenja organizama od otpada koji također otežava normalno funkcioniranje organa.
To sve možete sada provesti.

L.p.

Iskra1990

13.04.2017. 00:45

Poštovani/a,

Možete li mi molim Vas objasniti šta sve spada u kompletan koagulogram? Potrebno je uraditi nalaze: kompletan koagulogram, VK, VZ, hematokrit i hemogram, zbog uvođenja gestagene terapije.

I koji dan ciklusa je najbolje raditi nalaze hormona: FSH, LH, prolaktin, estradiol, progesteron i testosteron?

Dijagnosticirani su mi mikrocistični jajnici, hiperprolaktinemija i inzulinska rezistencija.

Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

13.04.2017. 09:15

Poštovana,
hormoni se rade od 3. do 5. dna menstruacijskog ciklusa, osim progesterona koji se radi 21. dan. U koagulogram spadaju laboratorijske pretrage zgrušavanja krvi. a to su: protrombinsko vrijeme (PV), INR, aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (APTV), fibrinogen, trombociti, agregacija trombocita.