Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pilula za dan poslije - Hitno


Autor Poruka

dorisk

01.12.2007. 14:25

poštovana doktorice! zadnji ciklus mi je počeo 22.11. planirala sam početi uzimati Yasmin pilule od sljedeceg ciklusa, imam ih vec kod sebe. inače su mi ciklusi redoviti (27-31dan). Imala sam odnos bez zaštite 30.11. no moj dečko nije svršio, uslijed odnosa sam prekinula, odlučila sam čekati do pilula jer se užasno bojim neželjene trudnoće! znam da do trudnoće može doći i sa opuštanjem sjemene tekućine prije ejakuacije, pa sam zato mislila popiti 3 Yasmin pilule sad i 3 za 12h, pa baciti ostatak kutije i kad dobijem mjesecnicu kupiti novu kutiju, jer želim biti sasvim sigurna. dali je to potrebno i pametno? puno Vam hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

01.12.2007. 18:35

Bio vam je osmi dan ciklusa, a uz redovite cikluse ovulacija je tek 14-16 dan ciklusa. Uz to je odnos bio prekinut, tako da zaista ne mislim da trebate uzimati hitnu kontracepciju, osim ako ćete se psihički bolje osjećati. Jer hitna kontracepcija je priličan hormonski atak na organizam.

Ivana82

02.12.2007. 04:30

Postovana doktorice! Imam slijedeci problem, naime predposljednja menstruacija je bila 4.11. (imam redovan ciklus od 28 dana) 10.11. sam imala odnos sa deckom, prvi put nakon odnosa se nije oprao, i poslje tog odnosa na par sati smo imali ponovo odnos. U strahu da ne zatrudnim sam dva dana poslije popila dvije kontracepcijske pilule koje inace ne koristim i 7 dana poslje toga sam ponovo dobila menstruaciju, dakle dvije sedmice ranije. Da bi moja briga bila jos veca osjecam blagu nesvjesticu i grudi su mi nabubrile. U medjuvremenu sam radila test na trunocu koji se pokazao negativan. Termin kod ginekologa sam dobila tek za 10 dana tako da vas molim da mi vi odgovorite da li je moguce da sam trudna, da li je bol u grudima moguc zbog trudnoce ili zbog moje nemarnosti sa pilulama! Hvala unaprijed

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

02.12.2007. 12:00

Ne mislim da ste bili nemarni nego prerevni! Pročitajte ovaj odgovor iznad i što sam napisala za osmi dan ciklusa, isto se odnosi i na sedmi kad ste vi imali odnos. Hitna kontracepcija nije bila potrebna i s njom ste si malo smrdali hormonski status. Ako niste imali nezaštićene odnose nakon tog dana niste trudni, ali sad će trebati neko vrijeme da se oporavite.

Lana L.

02.12.2007. 12:00

Tri godine pijem kontracepcijske pilule Triqiular. Buduci da su nakratko bile povucene s trzista ovaj mjesec sam po preporuci lijecnice nastavila s jasminom. Zadnja menstruacija bila je 17.11., pijem antibiotike doksiciklin zbog dermatoloskih problema, znam da one umanjuju ucinkovitost kontarceptiva, ali nocas oko 23:30 sam imala odnos bez dodatne zastite. Jako se boijim da sam ostala trudna, molim vas za savjet, da li moram uzeti tabletu poslije? Ili mogu uzeti odrđenu količinu jasmina? Zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

02.12.2007. 16:50

Samo određeni antituberkulotici uistinu smanjuju djelotvornost kontracepcije, svi ostali (uključujući i doksicilin) samo ako uz njihovo uzimanje i povraćate i imate proljev (što nije rijetko). Dakle, niste trebali dodatnu zaštitu, šansa za trudnoću je nikakva, a hitnu kontracepciju ionako ne možete uzimati kad već uzimate kontracepciju.

aaa947

02.12.2007. 20:55

postovana doktorice..11.dan nakon posljednjeg ciklusa sam imala odnos,12h nakon odnosa popila sam 4 yasmin pilule pa sam istu dozu ponovila nakon 24h(takve sam upute u ljekarni dobila),zanima me hoce li to djelovat jer vidim da dajete savjet da razmak izmedu doza bude 12h,i mogu li uopce 11 dan ostat trudna?unaprijed hvala na odgovoru...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.12.2007. 10:30

Ako su vam ciklusi kraći, naprimjer 25 ili 26 dana, vrlo lako 11-ti dan možete ostati trudni. Problem sa hitnom kontracepcijom u Hrvatskoj je što službeno ne postoji, pa improviziramo sa onim što imamo, otud razlike u uputama. U ljekarni su vam rekli dobru dozu (potreban je 1 mg estradiola, a vi ste popili 1.2 mg), ali krivi razmak (treba na 12 sati). Međutim, mislim da će i ovo što ste popili biti u redu i da nećete ostati trudni.

kk

04.12.2007. 19:15

poštovana, 23.11. bio je prvi dan posljednje menstruacije. danas (4.12.) sam imala nezaštićeni spolni odnos. trebam li uzeti tabletu za dan poslije, molim vas da mi napišete i koju dozu (tablete su mi dostupne bez recepta). još me zanima kako će pijenje tih tableta utjecati na dojenje. hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.12.2007. 20:40

Loše će djelovati na dojenje - odnosno ako to popijete ne bi trebali više dojiti. Budite ljubazni pa mi napišite na koliko su vam ciklusi i koje tablete imate da bih vam mogla odgovoriti na pitanja.

kk

04.12.2007. 21:10

radim u ljekarni, mogu doći do bilo kojih tableta, inače sam prije trudnoće koristila cilest. nakon poroda imala sam tri menstruacije: 24.9., 27.10 i 23.11. znači razmak 34 i 28 dana. prije trudnoće menstruacije su mi bile na 28, 29 dana (ove između korištenja tableta i začešća), na cilestu su bile točno na 28 dana.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.12.2007. 22:55

Znači da ste imali odnos 12-tog dana ciklusa, a ovulacija vam je 14-ti. Spermiji žive 36 sati, pa ste malo na knap. Ako želite nastaviti dojiti isplati se riskirati, šansa za trudnoću nije velika. Ako se pak odlučite za hitnu kontracepciju, uzmite Cilest 3+3 tablete sa razmakom od 12 sati.

candy21

07.12.2007. 11:30

poštovanje!imala sam nezasticen spolni odnos 11. dan clusa.odmah nakon toga sam popila 2 tablete diane 35 i nakon 12 sati jos 2..grudi su mi osjetljive i ponekad osijetim napetost u donjem dijelu trbuha..postoji li mogućnost da tablete nisu djelovale?da li se diane mogu koristiti kao pilule za poslije?unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.12.2007. 18:00

Može, ali nažalost ne u ovoj dozi. Trebali ste popiti bar 3+3 tablete. Ovw nuspojave koje osjećate su normalne nakon igranja sa hormonima. Čekajte 15 dana od odnosa i na prvi jutarnji urin napravite test na trudnoću pa ćemo vidjeti.

candy21

08.12.2007. 02:35

ja sam popila te diana tablete dakle 4 i vi kazete da ta doza nije dovoljna da bi sprijecila trudnocu..je li ipak manji rizik da ostanem trudna s obzirom da nije svrsio u mene..jel ta manja doza tableta dovoljna ako je tijekom odnosa slucajno nesto sperme izaslo prije??? razumijete li sto hocu reci..molim vas odgovorite!!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.12.2007. 11:45

Niste napisali da je odnos bio prekinut - zbog toga ne vjerujem da možete ostati trudni, ne brinite. Ali što se tiče doze, ova koju ste vi popili ne služi ničemu osim da se loše osjećate, nažalost.

-ankh-

09.12.2007. 12:05

Poštovana doktorice., zadnja menstruacija bila je 25.11., a ciklusi traju oko 28-30 dana..budući da je sinoć, 7 na 8. studenog, suprugu puknuo kondom on je svršio u mene (skužili smo tek kasnije da je pukao)., a koliko se ja razumijem meni su sad plodni dani., tako da je trudnoća vrlo lako moguća, htjela bi spriječit trudnoću, a problem je taj što ja ne smijem piti kontracepcijske pilule (zabranio mi je vaskularni kirurg- mogučnost tromboze, migrene itd.), da li se u Hrvatskoj može postavit intrauterini uložak kao hitna prevencija zbog spriječavanja moguće trudnoče? i da li to može biti mirena s obzirom da reagiram na metal-ne mogu nositi čak ni zlatne naušnice a i menstrualna krvarenja tijekom prva 3 dana su dosta jaka i uvijek popraćena manjom količinom ugrušaka, a sama menstruacija traje 7 dana..također, ako se može, u kojem je roku potrebno staviti spiralu? Unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.12.2007. 17:20

Vaskularni kirurg ne preporučuje vam kontracepciju, ali hitna kontracepcija je nešto drugačija - doza nije velika i kratko traje, pa mislim da vam ne bi previše digla rizik za trombozu. Mirena nigdje nije registrirana za hitnu kontracepciju, i ukoliko ju želite tako staviti, morate prvo naći ginekologa voljnog da ju stavi, to učiniti u roku od 5 dana od odnosa, i naravno, sve na vlastitu odgovornost. Nema baš dobrog rješenja za vaš problem, a slažem se, u plodnim danima ste i rizik trudnoće je ralativno velik.

-ankh-

09.12.2007. 20:45

Mifepriston
Antiprogesteronski lijek mifepriston (RU-486) u jednoj dozi od 600 mg bio je, prema rezultatima dviju randomiziranih studija, 100% učinkovit u sprječavanju trudnoće ako je primijenjen unutar 72 sata nakon snošaja. U drugom istraživanju, na uzroku od 1700 žena, doza od 10 mg bila je jednako učinkovita u sprječavanju trudnoće kao 600 mg te je bila povezana s manjim naknadnim poremećajima menstrualnog ciklusa. Odgoda uzimanja lijeka i do 120 sati nakon nezaštićenog snošaja nije umanjila efikasnost; usprkos tome još uvijek se preporučuje uzeti hitnu kontracepciju što prije.
Visoka učinkovitost mifepristona u usporedbi s ostalim režimima vjerojatno je rezultat njegove sposobnosti sprječavanja implantacije i ovulacije. U većini istraživanja povezan je s manjim brojem nuspojava. Budući mifepriston odgađa ovulaciju, potrebno je koristiti kontracepciju u slučaju seksualnih odnosa tijekom istog ciklusa.

Unutarmaternični uložak
Spirala postavljena unutar 120 dana nakon nezašticenog snošaja još je jedan oblik hitne kontracepcije. Prednost ove metode jest nastavak zaštite od trudnoće nakon prvog incidenta. Nedostatak metode je osobitost njene primjene: treba je postaviti liječnik u ordinaciji. Ne preporučuje se ženama kod kojih postoji visok rizik od spolno prenosivih bolesti (osim ako namjeravaju istovremeno poticati uporabu kondoma kod partnera). Kod žena koje nisu rađale postavljanje može biti teško. Prije postavljanja potrebno je pretragama isključiti infekciju spolnih organa.

Molim Vas ako možete dat komentar na navedeno gore..

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.12.2007. 22:35

Mifepriston je lijek koji je odobren u 20-tak zemalja Europe, ne i u Hrvatskoj. Koristi se isključivo kao abortiv, dakle kod utvrđene rane trudnoće, a ovo što vi citirate su rezultati obećavajućih kliničkih studija, ali se mifepriston tako još ne koristi. Čak i da ste spremni tako ga koristiti, sumnjam da postoji način da do lijeka dođete dok ne prođu 72 sata od odnosa. Nama najbliže lijek je odobren u Austriji, ali samo za upotrebu u bolnicama, i opet, kao abortiv.
Što se tiče drugog citata -
1. unutar 120 dana od nezaštićenog odnosa?? To je vjerojatno greška, i riječ je o 120 sati (odnosno 5 dana).
2. Da, intrauterini uložak je legitimno sredstvo hitne kontracepcije, ali ste vi rekli da ste alergični na metal i pitali za Mirenu. Mirena nije registrirana kao hitna kontracepcija. Osobno, vjerujem da bi djelovala, ali svejedno bi imali probleme koje sam vam navela u prethodnom odgovoru.

Nijedno rješenje nije idealno i morate sama odlučiti. Ukoliko trebate trajnu kontracepciju intrauterini uložak je vjerojatno bolje rješenje od tableta.