Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

morcega

29.12.2009. 18:15

Poštovana doktorice
Imam 21 godinu i pila sam yasmin 2 godine i odlučila ga prestati piti prije par mjeseci. prva mjesečnica mi je došla 35. dan ciklusa, a sada mi je već 41. dan i još nije došla. htjela bih što prije ponovo početi piti, pa vas želim pitati da li smijem kada mi dođe slijedeća mjesečnica, ili da još pričekam s obzirom na te neredovite cikluse? unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.12.2009. 22:50

Neće se to popraviti. Počnite odmah s prvim danom slijedeće.

cyberstud

30.12.2009. 11:25

Poštovana doktorice, dobro jutro happy.
Najprije moram pohvaliti vašu vrijednost i dosljednost u odgovaranju na već mnogo puta postavljena pitanja.
A onda imam i ja jedno pitanja. Sličnu je situaciju imala već jedna cura, ali pitam zbog sigurnosti.
7. 1. mi je bila posljednja menstuacija. U petak 11.1 počela sam piti novu kutiju Yasmina, te taj petak i subotu imala spolni odnos. U ponedjeljak sam zaboravila popiti tabletu koju inače pijem u 21h, i popila sam dvije u utorak oko 11h ujutro. Dalje sam nastavila piti svoje tablete u 21h. Piše kako se treba javiti doktoici, no zbog obaveza na fakuletu nisam nikako uspjela. Slijedeći snošaj sam imala 19. 1., ali nismo imali kondoma, nego dečko nije svršio u mene. Zbog mučnine za vrijeme Božića koja je trajala 3 dana neprekidno, prekinula sam uzimati pilule (to je bio 3. tjedan uzimanja). Sad mi menstruacija kasni. Zanima me samo kolika je mogućnost da je to trudnoća? I mogu li već sad napraviti test na trudnoću? Priupitala bih sve ovo svoju ginekologicu, al njoj su još uvijek blagdani.happy Unaprijed hvala na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

30.12.2009. 12:05

Hvala na pohvalama, međutim danas je predzadnji dan kako ovdje odgovaram, vrijeme je za nekog drugog happy
Pomiješali ste datume, pretpostavljam da se svi odnose na 12. mjesec. Rano je za test, tek 2 tjedna iza ovog odnosa 19.12., što iznosi 3.1.

Karen

02.03.2010. 15:00

Postovani!

Prelazim na Triquilar poslije 2 godine sa Yasmina, zbog suhoće rodnice i smanjenog libida. Kada trebam početi sa Triquilarom? Sa prvim danom krvarenja ili nakon pauze od 7 dana?

Hvala.

matea_01

02.03.2010. 15:00

Poštovana dokotrice,
počela sam piti yasmin pilule prvi dan menstruacije a pošto se uspaničarim čim me nešta krene boljeti tako je bilo i sada. Počela su me pluća boljeti pa zato iduće dane nisam pila pilule nego sam pustila da vidim jel je ta bol od pilula iako pretpostavljam da je nemoguće da odmah krene nekakva bol prvi dan. U međuvremenu sam otkrila da je ona bol bila od krivog načina ležanja, tako da mi je ostalo 20 pilula. Pa me zanima da li mogu piti tih 20 pilula normalno od početka iduće mjesečnice iako je jedna manje pa onda dalje nastaviti normalno od nove kutije, da li će šta loše utjecati to što ih je 20? Pri lošem utjecaju mislim da li će utjecati šta na mjesečnice ili će biti potrebno koristiti i drugo zaštitno sredstvo zbog nedostatka jedne pilule. Ili da kupim novo pakovanje i krenem normalno sa 21 pilulom?

Maya:)

02.03.2010. 15:00

Poštovanje...nemam mnekih problema, jedino bih vas htjela pitati nešto čisto da budem sigurna...sada kako pijem jasmin mi menstruacija dolazi u subotu, a ja bih to htijela promjeniti, da mi dolazi par dana prije recimo u ponedjeljak...znači 5 dana prije...dali to znači da za toliko sljedeći put skratim pauzu, odnosno umjesto u srijedu kako sam dosad pila prvu tabletu, popijem 5 dana ranije odnosno u petak...ili?? unaprijed zahvaljujem

Natalija Beljo, dr. med.

05.03.2010. 11:25

Pozdrav,
ako želite promjeniti datum dolaska mjesečnice skratite vrijeme uzimanja odnosno ako je to 5 dana prije nemojte popiti zadnjih 7 tablete jer morate uzeti u obzir da nakon zadnje tablete kroz 2-3 dana dobijete mjesečnicu.Tada ce Vam taj ciklus biti kraći u odnosu na prethodni ali će sljedeći dolaziti u onaj dan kako želite.

Karen

05.03.2010. 21:05

Poštovana, molim Vas samo za odgovor na pitanje o prijelazu na Triquilar od 2.3. jer mi je danas dan kad bi započela sa novom kutijom Yasmina. Ako ne smijem započeti, pauzirat ću 1 mj pa onda početi uzimati.
Hvala.

anchy29

05.03.2010. 21:05

Poštovana doktorice,
Prvo želim pohvaliti ovaj forum, jer je zaista koristan za "ženske probleme" happy
Imam pitanje vezano uz prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula. Pilule sam pila malo više od 7 godina i odlucila prestati. Ovo je već 4. mjesec da ne pijem yasmin (njega sam pila posljednje 4 godine i nisam imala nikakvih problema). Prije nego li sam pila pilule imala sam oblina krvarenja popraćena blagim bolovima, sada već četvrta men. je vrlo oskudna i traje puno kraće nego prije uzimanja pilula i za vrijeme uzimanja pilula, otprilike 2-3 dana slabog krvarenja. Zanima me je li to normalna pojava s obzirom da sam dosta dugo pila kontracepciju i koliko će vremena biti potrebno da se tijelo ponovno privikne s obzirom da sam nakon prestanka uzimanja kontracepcije ponovno dobila dosta pristica po licu?
Unaprijed hvala puno ha odgovoru i lijep pozdrav!

Mimii

06.03.2010. 15:10

Poštoavnje
Pijem Yasmin od 9 mjeseca 2009. Tek nedavno sam smanjeni libido povezala s upotrebom kontracepcijskih pilula. Također, u posljednjih tjedan dana osjećam često mučnine i mantavicu. Bila sam kod ginekologa i kaže da nije nikad čula za smanjeni libido kao nuspojavu, ali pošto sam ispričala što sam pročitala na ovom forumu dala mi je recept za Yaz. Zanima me da li da počmem piti novi kontraceptiv odmah nakon Yasmina ili da napravim mejsec dana pauze da se uvjerim da je Yasmin razlog mojim problemima?
Također (malo ne vezano za temu, jer mi se to događalo i prije Yasmina, ali mi ginekologica opet nije znala odgovoriti), nakon spolnog odnosa iscuri dosta sperme (znam da to niej ništa neuobičajeno) koja me onda potiče na mokrenje. Još sljedećih pola sata do sat dolje osjećam jako peckanje. Takvih problema nema kad nema sperme (kad dečko ne ejakulira u vaginu).
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i ispričavam se na "off-topic "pitanju.

Natalija Beljo, dr. med.

06.03.2010. 19:05

Ne trebate raditi pauzu. Počnite piti kada bi počeli s Yasminom odnosno nakon pauze. Šta se tiče peckanja iza odnosa možda bi partner trebao napraviti mikrobiološku obradu ejakulata.Ne znam da li nakon odnosa iscjedak ima miris po ribi.

ona78

09.03.2010. 09:30

Postovana doktorice,
ima jedno pitanje za Vas.
ranije sam u dva duza navrata pila tablete Yasmin, ali sam oba puta prije toga bila kod svog doktora, i on mi je rekao da mogu slobodno piti.
Pocetkom iduce menstruacije, koja pocine za par, bi ponovo pocela piti tablete ali zbog obaveza na poslu necu stici otici do svog doktora,
pa me zanima dali mogu sama ih poceti piti prvog dana menstruacije.
Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

10.03.2010. 13:20

Prvo bista trebali napraviti jetrene enzime , mali koagulogram , dobiti recept pa tek onda početi piti Yasmin.

mime12

11.03.2010. 17:00

Poštovana doktorice,
Nedavno sam bila kod ginekologa tražeći yasmin ili srodne pilule. Ginekolog me poslao vaditi krv i mokraću. Budući da sam ponovno naručena tek za tjedan dana znatiželjna sam pa imam pitanje za Vas. happy Nalaz krvi mi je u redu, no u mokraći imam dosta pločastih epitela i malo bakterija. Zanima me je li to strašno ili...? Što predstavlja "dosta epitela"? Znači li to da ne smijem koristiti pilule? I još me zanima hoću li se zbog kontracepcije udebljati i hoće li mi grudi narsti jer to ne želim?!
Unaprijed puno hvala! pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

15.03.2010. 16:20

Nalaz mokraće nije kontraindikacija za OHC i od kontracepcije se nećete udbljati i neće Vam se povečati grudi.

ivona1

17.03.2010. 14:30

Postovanje
Imam jedno pitanje u vezi yasmin tableta.Imal sam nezasticen odns sa deckom u petak dan prije menstruacie i on je svrsio u mene u subotu dosla menga i sve super.No ja sam pomijesal dane i zaboravila sam popiti prvu tabletu yasmina nakon menstruacije koj sam trebala popit u srijed u 17h, popila sam u cetvrtak u to vrijeme dvije i dalje nastavila normalno piti tablete, nakon toga vise nismo imali odnos zbog bojazni od trudnoce!
Moje pitanje glasi: Kolika je mogucnos da sam ostala trudna??


Unaprijed hvala lijepa na odgovoru!

Pozdrav

bonkas

23.03.2010. 13:00

Poštovana doktorice,

pijem Yasmin već dvije godine i općenito sam vrlo zadovoljna. Međutim, zadnjih nekoliko mjeseci mi se nakon prestanka menstruacije (prvih desetak dana) ponovo javlja smeđi iscjedak. Nekoliko spomenutih mjeseci skraćujem sedmodnevnu pauzu na šest dana. Da li je to samo točkasto krvarenje, posljedica skraćene pauze ili je u pitanju nešto ozbiljnije?
Puno hvala na Vašem odgovoru!

Natalija Beljo, dr. med.

23.03.2010. 18:00

To šta Vi skraćujete ciklus remeti i hormone pa se javlje smečkasti iscjedak.

tulipanka

27.03.2010. 00:40

Poštovana doktorice,
Pijem yasmin vec godinu dana i dosad nisam imala nikakvih problema. Međutim, nakon što sam popila 4. tabletu iz pakiranja u 21:15 (iako mi je iače vrijeme pijenja 20 sati) u 22:50 sam dobila proljev pa sam prema vašim uputama i s onim što sam pročitala na forumu zaključila da trebam pipiti još jednu tabletu što sam i napravila u 00:00, jer dan prije toga imala odnos s dečkom, a pretpostavka je da se ova tableta nakon koje sam dobila proljev nije apsorbirala. sad me zanima dali što nakon popijen ostatak blistera trebam (ciklus će mi biti 20 dana) napraviti pauzu kao i inače od 7 dana ili tu pauzu trebam skratiti na 6 dana?