Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

bonkas

13.05.2010. 11:30

Poštovana doktorice,
malo sam proučavala informacije vezane uz Yasmin i naišla sam na podatak da treba biti oprezan s Yasminom ukoliko se na koži pojave žuto -smeđe mrlje i to pogotovo na licu. Upravo takve mrlje su mi se pojavile prošlo ljeto što sam ja pripisivala suncu. Mrlje su još uvijek prisutne. Da li je moguće da je to od Yasmina? Koliko je opasno i što trebam napraviti?
Hvala na odgovoru!

mali vrag

14.05.2010. 11:25

Pozdrav svima...

Meni je potrebna jedna informacija, a to je:

da li ako se vise od 1 svrsi u djevojku, recimo ako se mi odlucimo da zelimo recimo 3-4 puta za redom da idemo do kraja da svrsim u nju isto vece, a da je ona prije popila tabletu, mene zanima, da li prestaje tada dejstvo te 1 tablete i da li mora popiti onoliko tableta koliko je puta svrseno(3-4) u nju ili tableta ima djelovanje koje traje bez obzira na taj broj svrsavanja? Broj svrsavanja u djevojku nema veze sa gubljenjem dejstva... i cini mi se da samo antibiotik djeluje na to da ga ponisti...

Bio bih zahvalan na odgovoru, jer mi ne zelimo poduzimati taj korak dok ne budemo sigurni da bezobzira koliko puta isto vece idemo do kraja ona ne moze ostati trudna i da ce tableta djelovati...

Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

17.05.2010. 20:10

Bonkas- kako se godinu dana nista nije dogodilo pratite mrlje ukoliko se pojačaju prekinite s Yasminom

mali vrag- sve napisano samo ne znam na koju tbl mislite. Ako pije kontracepciju dovoljna je jedan za taj dan bez obzira na br. odnosa ; ukoliko mislite na day after pilulu tada pije ovisno o OHC ukupno 6 tbl unutar 72 sata od odnosa.

bonkas

18.05.2010. 16:00

Hvala Vam na odgovoru!

Oprostite što sam dosadna, ali zanima me da li je to sasvim normalna pojava ili trebam biti zabrinuta. Nisam napomenula da Yasmin pijem već 3 godine, a mrlje su nastale prošlo ljeto.

ivana_sb

18.05.2010. 16:00

Poštovana doktorice, imam pitanje za vas.
Imam 20 godina i tablete Yasmin pijem od 10 mjeseca prosle godine. Oduvijek mi je menzis redovit i ciklus mi je tocno 28 dana. Od kada sam pocela piti tablete, sve je u redu. Uvijek mi je zadnja tableta padala na subotu, sutra bi vec dobila menzis, i iducu subotu nastavila piti novu kutiju. Cak sam i nakon 6. mjeseci, napravila pauzu od mjesec dana i onda opet pocela sa uzimanjem. Sada mi je trenutno kutija pri kraju, u subotu bi trebala uzeti zadnju i u nedjelju dobiti menzis, ali ja sam dobila evo danas, iako mi je ostalo jos 5 tableta do kraja kutije. Sada mi je to malo cudno, jer mi se to nikada prije nije dogodilo. Pa ako mi mozete reci je li to normalno i da li da sada nastavim piti do subote taj ostatak kutije ili da prestanem uzimati tablete,i kada da onda zapocnem sa novom kutijom!? Unaprijed Vam hvala.

malaifka

22.05.2010. 23:20

Poštovana,
pijem Yasmin oko godinu dana. Jučer navečer sam zaboravila popiti tabletu (20. u pakiranju) pa sam je popila danas oko 17h. Iduću planiram popiti danas u redovno vrijeme. Zanima me hoće li menstruacija nastupiti kao i inače (3 do 4 dana nakon zadnje tablete) ili? Pretpostavljam da moram koristiti dodatnu zaštitu iduća 2 tjedna. Hvala na odgovoru. happy

malaifka

22.05.2010. 23:25

Poštovana,

prethodno postavljeno pitanje nije objavljeno pa ga ponavljam. Ispričavam se ukoliko se pojave oba. happy Dakle, pijem Yasmin godinu dana. Jučer navečer sam zaboravila popiti tabletu (20. u pakiranju) pa sam je popila danas u 17h. Iduću planiram popiti u redovno vrijeme - oko 23h. Zanima me hoće li menstruacija nastupiti kao i inače (3 do 4 dana od zadnje tablete) ili? Pretpostavljam da moram koristiti dodatnu zaštitu 2 tjedna.

Unaprijed hvala.

Natalija Beljo, dr. med.

24.05.2010. 19:00

bonkas- onda nije od Yasmina
ivona - možete prekinuti s uzimanjem pa to smatrati prvim danom mjesečnice i nakon 7 dana pauze nastaviti novo pakiranje.
malaifka- trebala bi doći kao i obično i da zaštita.

marla

29.05.2010. 04:05

Poštovana doktorice,

yasmin uzimam godinu dana, pijem tabletu između 19 i 20h. Zadnju tabletu pakiranja trebala sam popiti u četvrtak no zaboravila sam te ju popila u petak u 8h ujutro, dakle sa razmakom od 12-13 sati. Nisam sigurna trebam li to tretirati kao propuštenu tabletu (budući da u uputama piše da je u redu ako se tableta popije za manje od 12 sati) ili kao redovno popijenu?

Očekujem da ću normalno dobiti menstruaciju (budući da nisam imala odnose zadnjih dana čini mi se da ne postoji rizik trudnoće), te bi, po redovnom tijeku, trebala novo pakiranje započeti sljedeći petak - moje pitanje je da li smatrate da mi je zaštita smanjena te ako je, da li je smanjena odsada pa tijekom cijelog sljedećeg ciklusa uzimanja yasmina?

Najljepša hvala, i sve pohvale za ovaj forum i vaš trud.

Natalija Beljo, dr. med.

31.05.2010. 13:45

Ne , zaštita nije smanjena.

anastacia

01.06.2010. 20:40

Poštovana doktorice,
prošli mjesec sam počela sa kontracepcijskim Evra flasterima, koristila ih prema uputi, ali zbog straha da će se odlijepiti, i da ću morati lijepiti drugi (iako se to nije dogodilo, ali razlog je financijski, jer to znači da ću morati uzeti drugi iz novog pakovanja, a studentica sam i to je previše financijski opterećenje), danas sam dobila recept za Yasmin tablete.. Zanima me samo, ako sam flastere lijepila svaki ponedjeljak, i jučer u ponedjeljak (31.05.) sam skinula zadnji i do kraja dana dobila mjesečnicu koja mi inače uredno traje 6 dana (redovan ciklus svakih 28 dana prije nego sam počela s kontracepcijom), kada počinjem piti prvu tabletu? Moj propust što nisam pitala svog ginekologa...

Hvala

daisy22

03.06.2010. 12:00

Poštovana doktorice!
Pijem yasmin pilule već dvije godine. Prošli tjedan, tj. prije 5 dana, zaboravila sam uzeti prvu pilulu u pakovanju, te sam drugi dan uzela dvije. Pet dana nakon toga imala sam snošaj. Da li postoji mogućnost da sam trudna? U tjednu prije nego sam započela sa novim pakovanjem nisam imala odnose.

Mylife

03.06.2010. 14:00

Poštovanje!
Naravno, hitno mi je i strah me malo.
Naime, pila sam Yamin od svibnja prošle godine do veljače ove godine zbog kontracepcije i policističnih jajnika. Napravila sam pauzu jer sam u vezi na daljinu pa mi od veljače do sada tablete nisu trebale. Od kad ne pijem Yasmin, ciklusi su mi bili 30, 35 i 32 dana. Neki dan sam kupila novu kutiju jer očekujem M- ali nje sad nema (danas 39)! Zadnju M sam dobila 26.4., a odnos sam imala 28.4. te nakon toga 28., 29. i 30. 5., dakle sve u neplodnim danima. Kolika je mogućnost da sam ostala u drugom stanju? Također me zanima da li razlog kašnjenja može biti ponovni razvitak policističnih jajnika, pošto ih je Yasmin odlično kontrolirao (rekao je ginekolog), a zadnja 4 mjeseca ga ne pijem? Da li da napravim test? :/ Imam 22 godine. Hvala najljepša!

Natalija Beljo, dr. med.

04.06.2010. 11:45

anastacia počinjete nakon pauze od 7 dana kad biste stavili flaster.

daisy 22 ne

mylife- mogu se ponoviti PCO, i sobzirom na to Vi nemojte računati na plodne dane tako da ako ne dode M napravite test.

tulipanka

07.06.2010. 10:55

Poštovana doktorice,

U 20 sati sam popila 21. tabletu yasmina, a u 22:30 imala proljev.
Nakon što sam pročitala post dr. Domitrović "Obavezno pročitati-važno o kontracepciji" i ostale postove vezane uz proljev, ostala sam zbunjena jer dr. Domitrović govori da zaštita nije smanjena ukoliko je proljev bio nakon 2 sata od popijene tablete, a u nekim postovima govori se od 3-4 sata (kao što piše na yasminu).
Ja sam zabrinuta ukoliko ta moja 21. tableta nije apsorbirana, jer ne znam što mi je činiti. S obzirom da je danas nedjelja i ne mogu nigdje kupiti novu kutiju pa da popijem tu još jednu tabletu to bi tek mogla ujutro, ali tad bi prošlo više od 12 sati...ali danas u ponedjeljak ionako ulazim u 7-dnevnu pauzu...

Moje pitanje je: da li je sad meni zaštita kontracepcije smanjena u ovoj 7-dnevnoj pauzi i što trebam činiti: popiti još jednu tabletu čim prije u ponedjeljak ujutro ili napraviti nomalno pauzu i nastaviti dalje uredno piti????????

Inače pijem yasmin 15 mjeseci.

Natalija Beljo, dr. med.

07.06.2010. 14:55

Napravite pauzu i nastavite piti dalje po shemi i dobro ste pročitali da zaštita traje i dalje ako nije proljev nastupio prije od 2 sata od popijene tbl.

iola11

07.06.2010. 18:10

Postovanje!
Imam pitanje za Vas.
Pijem jasmin pilule vec 8 mjeseci,preskocila sam jednu tabletu,a 6 sati prije nego sam je trebala popiti ,decko je ejukalirao u mene,mjesecnica mi kasni 5 dana od zadnje tablete,Da li je moguca trudnoca?
Hvala Vam!

klara_13

08.06.2010. 11:10

Poštovana doktorice!
Molim Vas za savjet, već duže vrijeme razmišljam o početku korištenja kontr. pilula međutim kako iste nikad nisam koristila ni ne znam puno o njima ono općenito ću pročitati negdje već, al zanima me dal da uzmem neke na svoju ruku, koje su najbolje (o yasminu sam najviše čula koliko dobrog toliko i lošeg) na što pripaziti pilikom odabira kako početi, da li se mogu uzimati na recept (koliko sam skužila da od ginekologa) il da ih kupim sama. možda je bitno i istaknuti da sam rodila prije godinu dana i ne planiram novu trudnoću uskoro.hvala vam unaprijed

Natalija Beljo, dr. med.

08.06.2010. 14:10

lola11 ako redovito bez preskakanja pijete Yasmin onda nema trudnoće, kasniti može jer ste vjerojatno popili zaboravljenu tbl. kasnije i zaštita je bila .

Klara 13 ne znam da li još dojite ili ne o tome ovisi izbor OHC. Ne uzimajte ništa na svoju ruku potrebno je napraviti pretrage prije uzimanja OHC. Možete sa svojim ginekologom razgovarati s obzirom na vaš karton koje bi on preporučio npr. Yaz, Nuvaring ili da probate sa spiralom. Tako da ne mogu Vam reći da uzmete samo jedne jer šta bi odgovaralo vama ne mora drugima i obratno.

lile

09.06.2010. 21:40

Bok,ovo mi je treca kutija yasmin tableta s time da sam ovaj mjesec dobila menstruaciju 19.dan ciklusa,te ne znam hocu li normalno raditi pauzu izmedu tableta te je li to uopce normalno?
Unaprijed zahvaljujem