Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

Natalija Beljo, dr. med.

29.03.2010. 21:00

Ne, pauza ide sadam dana pa novi blister.

shg

03.04.2010. 22:20

Dobar dan! pijem Yasmin vec drugu kutiju, i primjetila sam na nozi modro- plave dvije fleke,kao kod udarca,ali nije uzrok udarac nikakav. Da li je moguce da to ima neke veze sa pilulama, tj. venama? hvala unaprijed!

hrc987

06.04.2010. 14:15

poštovana doktorice, zanima me kolika je ,ogućnosdt da cura ostane trudna ako koristi oralni kontraceptiv ( redovito ga uzima ) i uz to prakticira prekinuti snošaj?

Natalija Beljo, dr. med.

06.04.2010. 14:16

Možda biste trebali javiti se ginekologu da vidi te " fleke" pa odluči o daljnjim postupcima.

apreka

06.04.2010. 14:16

Molim Vas ako mi možete pomoći!
Yasmin pijem već više od godine dana bez pauze (prije toga 2 godine s pauzom), imam neke zdravstvene probleme za koje nitko ne zna uzrok, a ni dijagnozu. Oticanje ruku i nogu, bolovi u zglobovima, umor, pospanost. Zanima me da li oticanje i bolovi u zglobovima mogu biti od yasmina. Sumnjalo se na reumatoidni artritis, ali su svi nalazi bili negativni i reumatolog mi je rekao da sumnja da je to RA.
Imala sam prije četiri godine spiralu ali sam od nje imala alergijsku reakciju, inače sam alergična na metal i srebro.
I sada ne znam da li da prestanem piti yasmin, te da počnem piti na neke druge pilule (npr. Yaz), ili moram obavezno napraviti pauzu.
Ako je moguće da su mi ti simptomi od yasmina, da li da odmah prestanem piti ili da završim kutiju.
Što da radim?

apreka

06.04.2010. 14:17

Poštovana doktorice
pijem Yasmin pilule već više od tri godine. Prije godinu i pol sam napravila pauzu od 3 mjeseca, te kada sam ih ponovo počela piti nakon nekog vremena su počele tegobe, koje je moja dr. opće prakse pripisala rematoidnom artritisu. Međutim, reumatolog imunolog koji je napravio kompletnu obradu, rekao mi je da on sumnja da je to RA jer su sve krvne pretrage bile negativne. I tako do danas ja ne znam zbog čega meni ruke otiču, bole me zglobovi. A ujutro ni oči ne mogu otvoriti od oteklina koje splasnu nakon par sati. Stalno sam umorna i pospana, što mi se nikada nije događalo.
Mene zanima je li moguće da se to javlja kao posljedica uzimanja Yasmin tableta?
Da li ih mogu prestati uzimati i nakon samo nekoliko tableta ili moram popiti cijelu kutiju?
Ako pak želim poćeti uzimati neke druge tablete (npr. Yaz) da li moram raditi pauzu, radi tih tegoba, ili ne?

Natalija Beljo, dr. med.

08.04.2010. 13:10

Šta se tiče prelaska na druge popijte ovaj blister do kraja i kada prokrvarite počnite piti YAz ( prvi dan mjesečnice) jer se razlikuje od Yasmina. Otok vjeđa i ruku i bolovi u zglobovima ne bi bili od OHC pregledajte si bubrege i provjerite jetru. Kod OHC dolazi do zadržavanja vode ali u sredini cuklusa i nije to tako izraženo. Provjetite i kakav Vam je tlak.

koka_88

18.04.2010. 22:50

Postovana doktorice
pocela sam prije 11 dana da pijem pilule logest.Prvu pilulu sam popila oko 19 h,a menstruaciju sam dobila tek poslije u toku noci.Tu pilulu sam popila prije iz razloga sto sam imala smedji iscjedak koji uvijek imam par sati prije nego sto nastupi menstruacija i razmisljala sam da mi taj termin,odnosno 19 h najvise godi da pijem pilule.Da li sam pogrijesila jer sam prvu pilulu popila par sati prije nego sto sam dobila menstruaciju?
Imam jos jedno pitanje za vas.Pilule logest mi ne gode nikako.Ginekologica mi je preporucila jer sadrze najmanje hormona i rekla mi je ukoliko mi ne budu godile da predjem na Yasmin.Sa logest imam problema.Pojavile su mi se akne koje do sad nikad nisam imala,imam stalne glavobolje i raspolozenje mi je katastrofalno..E sad,da li da zavrsim sa ovim paklom logesta i napravim pauzu od 7 dana i 8. dan da pocnem sa yasmin pilulama? Smijem li tako preci sa logest na yasmin?
Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

19.04.2010. 18:45

Nista pogriješili s početkom pijenja, sta se tiče nuspojava koje navodite trebate pričekati neko vrijeme da se organizam privikne jer kod svakih OHC imate te nuspojve jače ili više izražene. Sta se tiče prelaska s jednih na druge OHC to radite pošto popijete ovu kuru di kraja pa kada biste trebali ponovo početi uzimati počnete s novim OHC. Možda biste trebali probati i s YAZ novim OHC .

allea

20.04.2010. 10:15

Poštovana doktorice,
prije svega da Vam se zahvalim na datom odgovoru na drugom topiku... sada me zanima nešto vezano za ove pilule...
Naime, pila sam Yasmin do januara mjeseca ove godine, kada sam napravila pauzu po savjetu doktorice... sada bih ih ponovo počela piti i prije nekog vremena sam obavila pretrage i dobila recept ... menstruaciju sam dobila jučer, tj 19.4. , ali pošto je kasnila bila sam zaista sluđena proteklih dana i nisam kupila tablete.... ponedjeljak je sam po sebi najteži dan u sedmici, te se ja usljed obaveza nisam sjetila ni jučer kupiti a samim tim ni popiti tabletu... zanima me da li ih mogu početi piti neki drugi dan ciklusa, npr.2, 3 ili 5 dan...? čitala sam da se mora koristi dodatna zaštita naredne 2 sedmice ukoliko se tabete ne počnu piti prvi dan? mene to zapravo i ne brine, jer ja neću imati odnose naredih 20-ak dana, jer se neću vidjeti sa zaručnikom.... još me zanima da li će nakon tih 20-ak dana redovnog uzimanja tableta zaštita biti potpuna? da li smatrate da mi je uopće potrebna oralna kontracepcija jer mi zaručnik odnedavno živi u drugoj državi,a mjesečno provedemo 7-10 dana zajedno? ja se tako osjećam sigurnije, kada sam ih pila savršeno su mi odgovarale pa iako nemamo svakodnevno odnose ja bih ih rado ponovo uzimala...
hvala Vam unaprijed...

Natalija Beljo, dr. med.

20.04.2010. 18:40

Ako Vam je OHC odgovarala ne vidim zasto bi samo redoviti odnosi bili razlog njenog uzimanja.OHc možete početi piti i 2,3,5 dan ciklusa , ali kako ste i pročitali potrebna je dodatne zaštita u tom ciklusu , a idući pijete normalo po shemi.

MarijaP

23.04.2010. 11:05

Postovana doktorice,
danas, u petak, mi je zadnji dan uzimanja yasmin-a po rasporedu, ali sam sinoc popila 2 mislivsi da sam jednu propustila dan ranije- medjutim, danas vidim kako su ipak u pitanju bile pulula od utorka i srijede, te to znaci da sada imam jos dvije u kutiji, jer zapravo nisam propustila jednu nego dvije jednu za drugom u zadnjoj sedmici.. Ne znam sto dalje? kako postupiti veceras- popiti i ovu danasnju? obe? ili nijednu....i kad krenuti sa narednim ciklusom...Naravno pitam se i jeli zastita postojala i ova dva dana nakon vremena za propustenu pilulu kada sam sa suprugom imala nezasticeni odnos.....Moj ginekolog mi je nedostupan jos par dana...Hvala na odgovoru i oprostite ako pitam nesto sta ste vec odgovorili al do sad nisam pronasla,hva;la jos jednom...

Anira

23.04.2010. 11:05

Dobar dan,
prije par mjeseci počela sam piti Triqilar, ali sam imala vrtoglavice i povraćala sam, zbog toga sam već nakon trećeg dana prvog ciklusa prestala. sada pijem Yasmin, jučer popila zadnju, ali ponekad imam trnce u rukama i nogama. Je li to opasno?

Natalija Beljo, dr. med.

23.04.2010. 16:16

Sta se tičr Yasmina možet preskočiti te dvije zadnje pa ce doci mjesečnica i bila je zastita jer su to zanje tbl. Mjesecnica će nastupiti dva dana ranije i Vi nako pauze pijete dalje po shemi.
Trnci nisu od Triquilara nedo Vam nedostaje magnezija pa kupite MG direct i pijte ga svako jutro.

Somebody

27.04.2010. 20:55

Poštovana doktorice, imam pitanje vezano uz tablete Yasmin. Pijem ih vec 4,5 godine i stvarno nikada nisam imala nikakvih nuspojava, mjesecnice mi uredno dolaze, malo traju i nisu obilne....sto me oduševljava. Uredno ih pijem i mislim da mi se svega 3 puta desilo da sam zaboravila popit (pri cemu sam se dodatno zaštitila). Uglavnom, zadnji put, nakon 7-dnevne stanke nisam popila tabletu 8 vec 7 dan jer sam htjela promijenit dan dolazenja menstruacije. Tu istu vecer sam imala spolne odnose(nezasticene) i nije ejakulirao u mene. Makar me to sada previse i ne brine. Moje pitanje glasi- koja je mogucnost zaceca u 2 tjednu uzimanja tableta(ako je decko ejakulirao u mene) s time, da naglasim, nisam izostavila ni jednu tabletu u nizu?! Jer u uputstvima naglasavaju da je najveca opasnost zaceca u 1. i 3. tjednu(u slucaju da se izostavi tableta)! Malo mi je to nejasno, pa me zanima samo jedno kratko objasnjenje! Hvala na razumjevanju! happy

Natalija Beljo, dr. med.

29.04.2010. 12:10

to u ovom slučaju za Vas ne vrijedi jer duže vrijeme pijete OHC i redoviti ste.To se odnosi na početnika dok još uvjek ima vlastitih hormona pa preskakanje tablete može rezultirati trudnoćom.

Anira

06.05.2010. 22:05

pijem Yasmin drugi mjesec po redu, (sad sam na 6, tableti drugog ciklusa) i ovih dana su mi se počeli javljati bolovi u mišićima i ruku i nogu, te me probadalo s desne strane ispod rebara. Općenito osjećam slabost u mišićima, kao kad imam gripu...i glava me boli češće nego inače. Je li to od Yasmina, i mogu li u bilo kojem trenutku prestati piti tablete (znam da mogu, ali preporučate li tako rano -6.dan ciklusa, da prestanem)? Hvala vam happy

Natalija Beljo, dr. med.

07.05.2010. 18:31

Ukoliko ne možete podnjeti sve te nuspojave naravno da ćete prestati piti i mjesećnica će doći ranije.

allea

11.05.2010. 22:15

Poštovana Doktorice,
zamolila bih Vas da mi razjasnite slijedeće: da li sam poptuno zaštićena sada nakon što sam popila 21 Yasim tabletu (posljednju sam popila prije nekih 30 min.) s obzirom na to da sam počela tablete piti 3. a ne 1. dan ciklusa kako inače treba... pisala sam Vam ranije i vi ste mi rekli da mogu početi piti bilo koji dan ciklusa, ali mi u tom slučaju treba dodatna zaštita cijeli ciklus. U uputstvima koja dođu uz tablete piše da je u tom slučaju potrebna dodatno zaštita 7 dana, a dr. Dmirtović je u topiku "Važne informacije o kontracepciji" napisala da je u tom slučaju dodatna zaštita potrebna 14 dana od dana početka konzumiranja tableta... sada više nisam sigurna da li sam upotpunosti zaštićena u periodu pauze? u toku uzimanja ove kutije nisam imala odnose , jer kao što sam Vam već pisala zaručnik mi živi u drugoj državi i mjesečno provodimo od 7-20 dana zajedno... sve me ovo zanima jer ćemo nas dvoje na zajednički odmor slijedeće sedmice, tj. vidjet ćemo se 6. dan pauze...
Znam da sam zaštićena upotpunosti od slijedećeg ciklusa, tj. od 8-og dana, kada počinjem sa novom kutijom ali me brinu ova posljednja 2 dana pauze...molim Vas da mi odgovorite da znam kako da se ponašam... unaprijed Vam veliko hvala i izvinite na dugom i možda bezazlenom pitanju...

Natalija Beljo, dr. med.

12.05.2010. 22:45

Mozete bezbrižno uzivati sa zarucnikom jer je to period pred mjesečnicu i zastita je potrebna u prvih 14 dana tj dok ih pijete