Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas tumačenje za dijagnozu


Autor Poruka

karamba

21.04.2016. 16:35

Poštovani,

majka mi je bila na UZV dojke gdje je konstatirano slijedeće: "U DLK lijeve dojke vidi se lobulirana mjestimice i spikularna hipoehogena tvorba dimenzija 23x14 mm BIRADS 4, suspektna na eksp. inf. proces. U aksili se ne vidi limfadenopatije. Učini se citološka punkcija."

Citološki nalaz: "vrsta uzorka: punktat lobulirane tvorbe u lijevoj dojci na 4h, Citološki opis: U razmacima se vide brojne nakupine i pojedinačne maligne epitelne stanice, oskudno masnih stanica, eritrociti. Mišljenje: Nalaz odgovara karcinomu."

Povijest bolesti: "Dg/ Neo mammae sin vrs ca, Molim preop. obradu prema uputi, pregled anesteziologa, s nalazima se javiti na odjel onkoplastične kirurgije upisa za operacijski zahvat"

Nadalje interna uputnica za pulmološku ambulantu, uputna dijagnoza C50, zločudna novotvorina dojke, traži se i spirometrija (koristi neke od lijekova za dišne organe).

Molim Vas mišljenje za navedeno, predviđanje, postoperativni postupak. Kakva je to vrsta zahvata, odnosno u kojoj mjeri se odstranjuje tkivo?

Unaprijed zahvaljujem.

S poštovanjem

Katarina Antunac, dr. med.

24.04.2016. 18:55

Poštovana,
kod Vaše majke se, nažalost, radi o karcinomu. S obzirom na veličinu promjene, po UZV-u oko 2 cm, najvjerojatnije će se učiniti poštedni zahvat, dakle odstranjenje samo onog dijela dojke u kojem se nalazi tumor ali za detalje operacije svakako morate konzultirati kirurga

karamba

24.04.2016. 21:15

Zahvaljujem na odgovoru. Da li će trebati poslije operacije ići na zračenje ili kemoterapiju?
LP

Katarina Antunac, dr. med.

30.04.2016. 12:35

Poštovana,
tek nakon operacije kad budemo znali kakav zahvat je učinjen i imali uvid u patohistološki nalaz, moći će se reći hoće li biti potrebna daljnja kemoterapija i zračenje

karamba

26.05.2016. 02:35

Poštovana,

evo majka je obavila operaciju i na postoperativnom je oporavku te je dobila slijedeći nalaz biopsije.

Klinička dijagnoza: Ca. mammae I. sin.

Materijal:
1 tm dojke
2 aksila

Nalaz biopsije:

Specijalne histokemijske/imunohistokemijske metode:
estrogen
progesteron
Hercep test
Ki-67

Patološka dijagnoza:
1. Carcinoma invasivum mammae (mješani tip/NST i mikropapilarni tip, gradus II, luminalni tip B, Her-2 negativan), pT: 1c
2. Carcinoma metastaticum lymphonodrum III/IV, pN: 1a

Opis nalaza biopsije:
1.
UZORAK: isječak tkiva dojke
VELIČINA UZORKA: 13x9x2 cm
FOKALNOST: jedan tumor
VELIČINA TUMORA: 1,8x1,5x1,2 cm
MAKROSKOPIJSKA UDALJENOST TUMORA OD RUBA: tumor udaljen 1 cm od medijalnog ruba, 0,5 cm od gornjeg ruba i 6 cm od lateralnog ruba resekcije
HISTOLOŠKI GRADUS: tumor je građen od dvije komponente; vezivna stroma s nakupinama atipičnih epitelnih kubičnih stanica koja odgovara NST komponenti i čini oko 50% tumora, te drugih 50% tumora mikropapilarna komponenta građena od mikropapilarnih nakupina oko kojih se vide retrakcijske pukotine. Nalazi se 15 mitoza/10 HPF
GRADUS JEZGRE: II
VASKULARNA INVAZIJA: ne
ER: 80% pozitivnih tumorskih stanica jakog intenziteta i 20% pozitivnih tumorskih stanica slabog intenziteta
PR: 90% pozitivnih tumorskih stanica jakog intenziteta
PROLIFERACIJSKI INDEKS Ki-67: 45 %
HER-2: 1+ (negativan)
2.
UZORAK: aksila
VELIČINA UZORKA: 7x5x1,5 cm
Iz oskudne aksile izolira se 6 limfnih čvorova promjera 0,5-1 cm od kojih se u 3 čvora nalazi prethodno opisano tumorsko tkivo koje probija čahuru limfnog čvora, a najveći tumorski depozit iznosi 1x0,5 cm

Molim Vas za pojašnjenje i daljnju prognozu.

S poštovanjem

Mia1981

27.05.2016. 09:15

Stovani,
molim Vas za tumačenje phd nalaza. Imam 35 godina i nedavno mi je u potpunosti odstranjen tumor dojke ( odstranjena cijela dojka s postedom kože, stavljen expander )

Patološka dijagnoza;

1. Carcinoma invasium mammae ( NST, gradus 3)
2. Sine metastasibus lymphonodi sentinel ( 0/1)

opis nalaza biopsije.
1, uzorak- tkivo dojke, koncem označen dio prema aksili
veličina uzorka. 20x16x1, koža s mamilom 7x4,5cm
orijentacija: da
markiranje tumora; ne
lokalnost tumora: jedan
veličina tumora: 1,8x1,3x0,7cm
makroskopska udaljenost tumora od ruba;tumor smjesten retromamilarno, 1,2 cm od resekcijskog ruba, 11cm od lateralnog i 5 cm od medijalnog ruba
histoloski gradus; vezivna stroma s nakupinama i tračcima atipičnih epitelnih kubičnih stanica. 20 mitoza na 10 HPF
GRADUS JEZGRE. 3
vaskularna invazija: ne
perineuralna invazija: nađena
er: 40% tumorskih stanica jakog inteziteta, 50 % umjerenog inteziteta bojanja
pr: 5 % pozitivnih tumorskih stanica jakog inteziteta bojanja
her-2: 2+
proliferacijski index: 45%
ostalo: epidermis mamile je histoloski uredna izgleda
napomena. imunofenotip bit ce odredjen naokon zavrsene sish analize

2. uzorak.
i etaža desnog pazuha
veličina uzorka: 4,8x2,2cm
izolira se limfni čvor promjera do 0,7 cm, histoloski sa znacima sinus histiocitoze a bez tumorskih stanica

LJubazno bih Vas molila za pojasnjenje i postotak izliječenja.
Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

28.05.2016. 11:45

Poštovana karamba,
kod Vaše majke se radi o hormonski pozitivnom i Her2 negativnom tumoru koji je zahvatio limfne čvorove pazuha. Tumor iz dojke je u potpunosti odstranjen. Pretpostavljam da je prije učinjenog operacijskog zahvata provedena dijagnostička obrada kojom se isključilo proširenja bolesti izvan dojke i pazuha. Majka će svakako trebati zračenje preostalog tkiva dojke i pazuha te hormonsku terapiju a ovisno o dobi, općem statusu i drugim bolestima od kojih eventualno boluje, vjerojatno će biti ordinirana i kemoterapija. Sva ova terapija se daje preventivno kako bi se smanjio rizik povrata bolesti. Kad god je tumor odstranjen u cijelosti, postoje dobre šanse za potpuno izlječenje

Katarina Antunac, dr. med.

28.05.2016. 11:45

Poštovana Mia1981,
kod Vas je u potpunosti odstranjen tumor dojke koji se nije proširio na limfne čvorove pazuha. Tumor je hormonski pozitivan a još je potrebno napraviti jedan test kojim će se točno utvrditi njegov Her2 status.
U svakom slučaju bolesti sada nema a Vama slijedi dodatna terapija kojom će se smanjiti rizik da se bolest vrati. Zračenje Vam ne treba a primat ćete kemoterapiju i hormonsku terapiju. Ovisno o nalazu Her2 koji se još čeka, možda će Vam biti ordiniran i terapija Herceptinom.
Tumora dakle više nema a uz ovu dodatnu terapiju povećava se šansa za potpuno izlječenje.

karamba

29.05.2016. 17:55

Poštovana doktorice,

prije operacije nisu provedene obrade kojima bi se isključilo proširenje bolesti izvan dojke i pazuha. Nakon operacije CA-15-3 ima vrijednost 138,8. Poslana je na ponavljanje CA-15-3 te ukoliko perzistira povišena vrijednost istog učiniti CT toraksa, abdomena i zdjelice i scintigrafiju kosti ili alternativno PET-CT. Moli se na meta aksile odrediti i izraženost Her2. Da li ovo znači da se je tumor negdje proširio? Zašto je biljeg tako visok?

Mia1981

31.05.2016. 16:25

Najljepša hvala na brzom odgovoru!

Iskreno, uplašila sam se gradusa 3 i visokog pro. indeksa ( 45%), te HER 2. No, bez obzira na sve nalaz ipak nije toliko loš, zar ne?
Hvala Vam od srca!

Katarina Antunac, dr. med.

04.06.2016. 18:30

Poštovana karamba,
povišene vrijednosti markera mogu i ne moraju značiti proširenost tumora. Upravo zbog toga će se nalaz ponoviti a ukoliko i dalje marker bude povišen učinit će se predložena dijagnostička obrada da se vidi da li se tumor proširio izvan pazuha i dojke ili ne.

Katarina Antunac, dr. med.

04.06.2016. 18:30

Poštovana Mia1981,
upravo tako kako ste rekli. Bolest je uhvaćena u najranijem stadiju.

lolavie

14.06.2016. 15:30

Draga doktorice,

molimo Vas za pojašnjenje specijalističkog nalaza.

Mojoj mami otkriven je rak dojke prije nekih mjesec dana, prije 2,5 g bila je na mamografiji koja nije ništa pokazala, a u veljači na redovnom pregledu kod ginekologinje kojoj se požalila na iscjedak iz dojke, a nije ju ni palpirala ni detaljno pregledala, već samo uputila na citološke pretrage. U svibnju je operirana, a ovo je nalaz:

Dg: Ca mammae sin.
19.05.2016. Masetectomia sin. cum evacuatio axillae
PHD: Ca ductale insitu multicentricum et ca ductale invasivum
Ca metastaticum lymphonodorum (+2/6 l.č.)
Er: 80% Pr: Negativan
Her2/neu: +++
Ki 67: 75%
Luminal B, HER pozitivan

U lijevoj aksili uočen uvećani l.č. do 26mm. Iz PH nalaza: tm 3x2,2x2 cm slabo diferenciran, nema limfovaskularne ni perineuralne infiltracije. Oko samog tumora se nađe više žarišta insitu komponente, resekcijski rubovi uredni. Iz aksile je izolirano 6 l.č. od kojih su dva infiltrirana tumorom i konglomerat l.č. u kojemu su svi zauzeti tm tkivom.

S kemoterapijom bi trebala početi već u petak.
Jasno nam je da prognoze nisu najbolje, s obzirom na agresivni i HER2 pozitivan tip tumora.

Inače je dobrog zdravlja i nije imala većih zdravstvenih problema. S obzirom na mogućnost metastaza, koji su najbolji dijagnostički načini praćenja tijeka bolesti u sljedećim mjesecima? Upoznati smo i s dobrim rezultatima Perjeta lijeka na ovakav tip tumora, ima li smisla tražiti takav tretman i pokriva li ga HZZO? Može li se nadoplatiti takva terapija? Kakve su općenito prognoze?

Hvala unaprijed!

Katarina Antunac, dr. med.

18.06.2016. 22:20

Poštovana,
koliko sam shvatila, kod Vaše majke se radi o lokalno uznapredovalom tumoru koji se proširio na limfne čvorove pazuha, međutim, tumor je odstranjen. Pretpostavljam da su prije učinjenog operativnog zahvata učinjene pretrage kojima se isključilo postojanje bolesti izvan dojke i pazuha. To su Ct prsnog koša i trbuha te scintigrafija skeleta. Ukoliko nalazi nisu pokazali prisustvo metastaza, slijedi dodatno (adjuvantno) liječenje kojem je cilj smanjiti rizik povrata bolesti. U to spada kemoterapija i Herceptin, hormonska terapija te zračenje prsne stjenke i pazuha.
Perjeta se daje u slučaju postojanja metastaza, dakle, ukoliko ih nema, nema ni indikacije za njenu primjenu.
Ono što je upitno a što morate pitati operatera to je koliko je uspio biti radikalan u operaciji pazuha te postoji li mogućnost ostatne bolesti u pazuhu. Ukoliko je tumor ipak u potpunosti odstranjen, bez obzira na to koliki je bio te na njegove biološke karakteristike, postoji šansa za potpuno izlječenje uz ovu dodatnu terapiju.

lolavie

19.06.2016. 18:40

Hvala Vam puno na odgovoru!

Patološki nalaz govori da je intraoperativno primljen isječak tkiva dojke 7x5,5x5.
II-naknadno primljen materijal označen kao lijeva dojka s aksilom veličine 24x14x5 cm, gdje se na površini nalazi kožna elipsa 15x6 cm, a 1 cm lateralno od bradavice rez duzine 6cm.
Odvojeno je primljeno i više bjelkastih isječaka tkiva (više od 4), koji su zajedno promjera 4 cm.

Tumor: U intraoperativnom primljenom materijalu gotovo sasvim rubno nalazi mesnati ograničeni sivkasti čvor 3x2,2x2cm.
HISTOLOŠKI TIP: diktalni invazivni karcinom
HISTOLOŠKI GRADUS: slabo diferenciran (3+2+3=8)
NUKLEARNI GRADUS: 2.
In situ komponenta: prisutna, nalazi se oko samog tumora u intraoperativnom primljenom materijalu, ali i u više nasumce uzetih rezove iz okoline operativnog polja ali i iz ostalih dijelova tkiva (multicentričan).
Multicentrična je samo in situ komponenta oko koje se nalazi SMA pozitivan mioepitelni sloj, a multicentričnih invazivnih žarišta se ne nalazi.
Opisanih multicentričnih in situ žarišta ne nalazi se u području kirurških resekcijskih rubova.
Iz tkiva aksile naknadno primljenog uzorka izolira se 6 limfnih čvorova promjera do 2,3 cm, u 2 čvora nalaze se infiltrati tumorskog tkiva poput opisanog prethodno.

Iako je kirurg mojoj mami rekao da je sav tumor uklonjen, zabrinuta sam što su limfni čvorovi naknadno analizirani. Prije operacije nije napravljena niti jedna pretraga koja bi otklonila/pokazala mogućnost metastaza. U petak je započeto liječenje Epyrubicin 120mg, Endoxan 800mg uz Setronon amp, Dexamethasone 8mg, Controloc amp i normabel tabl. 5 mg. Krv za pretragu na CA 15-3 je izvadila prije početka kemoterapije i očekujemo te nalaze, a na ultrazvuk abdomena i scintigrafiju skeleta ide sljedeći tjedan. Također me brine koliko će ti nalazi biti precizni s obzirom da je kemoterapija već počela i trenutno postojanje upalnih procesa. Ne bi li magnetska rezonanca bila bolja i neinvazivnija pretraga kojom bi se pokazale moguće metastaze? Znamo da se dugo čeka, no možemo ju obaviti kod privatnika. Jasno mi je da će svakim danom biti teže naći metastaze jer vjerojatno reagiraju na primljenu kemoterapiju.

Katarina Antunac, dr. med.

25.06.2016. 15:05

Poštovana,
ukoliko kirurg kaže da je sve odstranjeno, treba mu vjerovati. Limfni čvorovi se često analiziraju naknadno tako da Vas to ne treba brinuti.
Malo jest neuobičajeno da se prije operacije i kemoterapije pretragama ne isključi postojanje udaljene bolesti, ali ja samo vidim nalaze koje mi pošaljete a kirurg i onkolog osim nalaza vide i bolesnicu i pregledaju je što je svakako utjecalo na njihovu odluku o liječenju.
Jedna kemoterapija nikako ne bi smjela utjecati na nalaz UZV-a abdomena a specijalistu nuklearne medicine koji će raditi scintigrafiju treba naglasiti da je primljena jedna kemoterapija kako bi mogao točnije interpretirati nalaz. MR cijelog skeleta se u pravilu ne radi u ovoj fazi bolesti već ako scintigrafija ukaže na nešto sumnjivo ili ako bolesnica ima bolove, onda se radi ciljani MR bolnih odnosno sumnjivih područja.
Poanta kemoterapije jest uklanjanje eventualne mikro bolesti, dakle one koju ne možemo prikazati standardnim metodama. Nažalost, ukoliko postoje metastaze, bolesnici to znaju po svojim simptomima prije nego naprave bilo kakvu pretragu.

lolavie

08.07.2016. 15:15

Hvala Vam na dosadašnjim tumačenjima!

Prva kemoterapija je dosta dobro prošla, osim malog pada leukocita koji je zahtijevao reakciju.
Danas je primila drugu kemoterapiju, a svi ostali nalazi ne pokazuju direktno postojanje metastaza.

Prije operacije je bila na citologiji, mamografiji i ultrazvuku. Specijalist koji je radio mamografiju i ultrazvuk je i pronašao povećane limfne čvorove i odmah ju uputio na operaciju, bez dodatnih pretraga.

Tumorski markeri su povišeni (32,5 H U/ml), no koliko sam vidjela, to još ne znači ništa konkretno. Ovo je nalaz scintigrafije na kojoj je bila nakon prve kemoterapije.
Statička scintigrafija kosti s Tc 99 m MDP

Na statičkim scintigrafima cijelog skeleta vidi se pojačano nakupljanje aktivnosti u srednjem dijelu vratne kralježnice postranično lijevo, ThVIII, u L V postranično desno, lijevom ramenu, obje patele i medijalnom kondilu lijeve tibije. Pojačana metabolička aktivnost kosti u opisanim lokalizacijama skeleta, vjerojatno se radi o degenerativnim promjenama.

Jasno je da su to upravo oni dijelovi koji su više pod opterećenjem, i prije više godina (kada pretpostavljamo da nije imala tumor) mamu su znala boliti leđa ili vrat od dužeg sjedenja, no ništa trajno ili zabrinjavajuće. Ono što nas brine je ovo lijevo rame koje ponekad boli mamu, pogotovo jer je tumor bio na lijevoj dojci, za koje doktorica vjeruje da je posljedica vježbanja nakon operacije, a koju je mamu bolilo i prije operacije. Naravno, svi se nadamo da metastaze nisu prisutne, no također, ove pretrage nisu sasvim precizne, koliko barem ja razumijem. Pogotovo jer je riječ o brzorastućem i agresivnom podtipu. Svakim danom, ukoliko nešto postoji, teže će se otkriti jer pretpostavljamo da kemoterapija djeluje. Je li sad prekasno za MR suspektnih dijelova? Pitamo jer pretpostavljamo, u slučaju lokalizirane metastaze, rana reakcija primjerenim lijekovima znatno poboljšala prognozu. Jer što ako postoji metastaza koja se sad previdi, a otkrije u uznapredovalom stadiju za koju godinu? Jasno nam je da bismo ga morali obaviti privatno, u bolnici se čeka oko 6 mjeseci, a ne znam je li to prekasno za precizan rezultat.

Ovo što radite je vrlo plemenito i hvala vam na tome, pacijenti s teškim dijagnozama se vrlo često nađu pred velikim upitnikom i nemaju koga pitati, a vi to obavljate s velikim strpljenjem.

macaron22

09.07.2016. 15:20

Poštovana,
rođena sam 1982. godine.
15.6.2016. operiran mi je karcinom desne dojke uz obostranu mastektomiju i rekonstrukciju obiju dojki (Op/ SSM bil. et reconstructio mammarum cum prothesis. Diss. axilae I. dex.).
Molim Vas pojašnjenje PHD nalaza te Vaše mišljenje o prognozama nakon liječenja (već sam bila na razgovoru u internističko-onkološkoj ambulanti gdje mi je rečeno da će se pristupiti liječenju kemoterapijom te tzv. ''pametnim lijekovima'', no detalje ću znati nakon konzilija koji je zakazan za sljedeći tjedan).
PHD/
1. desna dojka: Carcinoma invasivum mammae (NST, gr. II, luminal B, HER-2 poz)
pT: 35 mm ER: 80% PR: 5% HER-2=2+ - SISH poz. Ki67=5% DCIS gr. III
Sine meta. lymph. axilae 0/XXIV
2. lijeva dojka: bez maligniteta
Unaprijed zahvaljujem na Vašem vremenu i odgovoru!
LP

Katarina Antunac, dr. med.

09.07.2016. 17:05

Poštovana lolavie,
jako mi je drago ako Vam uspijevam pomoći na bilo koji način.
Metastaze se na scintigramima najčešće opisuju kao mjesta patološkog nakupljanja aktivnosti a mjesta pojačanog nakupljanja uglavnom znače degenerativne promjene, kako je liječnik i zaključio. Nije prekasno za MR, ukoliko ćete biti mirniji svakako ga napravite iako ne očekujem loš nalaz.
Nažalost, jednom kad se pojavi udaljena bolest, nije ju moguće izliječiti, bez obzira u kojem se stadiju bolest "ulovi" i kojom se terapijom koristi. Uloga kemoterapije kod metastatske bolesti je ublažavanje tegoba uzrokovanih od strane bolesti pri čemu se vodi računa da smetnje uzrokovane kemoterapijom (odnosno bilo kojim drugim oblikom terapije) ne budu gore od smetnji koje uzrokuje sama bolest. Dakle, terapija ublažava tegobe i produljuje život ali ne može dovesti do izlječenja.

Katarina Antunac, dr. med.

09.07.2016. 17:05

Poštovana macaron22,
kod Vas se radi o tumoru desne dojke koji se nije proširio na limfne čvorove pazuha. Tumor je hormonski i Her2 pozitivan tako da će Vam vjerojatno biti ordinirana kemoterapija, Herceptin i hormonska terapija. Kako je učinjena radikalna operacija a tumor se nije proširio na limfne čvorove, nećete trebati zračenje.
U lijevoj dojci nije nađeno tumora.
Kad god se bolest operacijom odstrani u potpunosti kao što je kod Vas slučaj, postoje šanse za potpuno izlječenje. Bolesti dakle sada nema a sva ova terapija koja će Vam vjerojatno biti ordinirana ima za ulogu smanjenje rizika njenog povrata.