Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


alopecia


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ganimed

28.01.2012. 19:50

Žena sam,imam 30 godina, a već 15 godina bolujem od androgenetske alopecije. Isti slučaj nije zabilježen u obitelji.
Šest godina sam kontrolirana i liječena u Trihološkoj ambulanti u Zagrebu, ali bez nekakvog uspjeha.
Laboratorijski nalazi i bolničko liječenje pod nadzorom stručnjaka nisu ukazali na nikakvi uzrok bolesti.
Kosa mi ima boljih i lošijih perioda.
Jedino što trenutačno pomaže je minoxidil 2%. Međutim, nedugo nakon kure s time kosa se opet prorjeđuje.
Rekli su da minoxidil žene ne smiju koristiti kroz duži period jer dolazi do pojačane tjelesne dlakavosti (i na licu) koje se naknadno teško riješiti.
U kakvim periodima mogu koristiti minoxidil (koliko puta godišnje i koliko dugo) da ne bi došlo do navedenih nuspojava?
Također, da li će mojim starenjem i budućim ulaskom u menopauzu, bolest jače napredovati?




Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.01.2012. 22:45

Minoxidil je jedini učinkoviti lijek kod androgenetske alopecije žena. Lijeko djeluje samo dok se primjenjuje (što ste i Vi primjetili). Kod primjene može doći do nuspojave u vidu pojačane dlakavosti lica, ali je vjerojatnije da do toga neće doći. Na Vašem mjestu ja bih ga mazao u kontinuitetu, a samo ako primjetite porast dlaka na drugim mjestima, prekinuo bih primjenu. Uostalom, to se ne događa naglo, imate vremena za prekid. S ulaskom u menopauzu, bolest obično počne jače napredovati.

ganimed

30.01.2012. 15:00

Hvala na brzom odgovoru!

Da li je dovoljno da lijek koristim svaki dan ili nekoliko puta tjedno po 1 ml?
Da li minoxidil može utjecati na trudnoću koju planiram?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.01.2012. 22:55

Monoxidil bi trebalo koristiti 1-2 puta dnevno. U slučaju planiranja trudnoće bolje bi bilo da ga ne koristite.

ganimed

31.01.2012. 10:15

Hvala na odgovoru!

radenko15

12.03.2012. 17:05

Pozdrav za cijenjene doktore! Imam 25 godina i imam problem sa opadanjem kose. Naime, imam visoke zasliske, a kosa mi najvise opada kada je perem... Koji mi preparat preporucujete kao ucinkovit da se pokazao? Citao sam da je pilfud dobar, jel ima jos neki da je dobar, a sto bi mi moglo pomoci za rast kose na mjestima gdje je opala, u ovom slucaju zaliscima? Srdacan pozdrav!!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.03.2012. 20:35

Za Vas bi najbolje rješenje bio 5% minoxidil u obliku tekućine 2 puta dnevno. Takav preparat može se napraviti u ljekarni (Pilfud ima 2% minoxidil i isto nije loš izbor).

radenko15

12.03.2012. 22:25

Hvala vam vam na savjetu! A da li taj preparat moze da u dobroj mjeri makar sprijeci opadanje, da nemam dalje probleme sa velikim opadanjem? Koristio sam Fitoval šampon protiv opadanja od novembra prosle godine, i nije mi se bas pokazao kao puno ucinkovit, a potrosio sam dva pakovanja... Samo bih zelio ako je ikako moguce, da mi zaustavi ovo opadanje!? Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.03.2012. 16:40

Gore navedeni preparat će Vam bitno usporiti opadanje kose, ali ga morate koristiti bez prekida 2 puta dnevno. Kada se prestane primjenjivati učinak se gubi.

radenko15

13.03.2012. 16:40

Postovani i cijenjeni doktore, procitao sam na jednom sajtu isto vezanom za opadanjem kose, da se sok od crvenog luka pokazao kao dobar, pa me zanima vase misljenje o tome, molim vas!? Tamo pise da se taj cisti sok od crvenog luka nanosi dva puta dnevno, te da se rezultati ocekuju oko 4 do 6-te sedmice koristenja. Srdačan pozdrav!!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.03.2012. 23:15

Od soka od crvenog luka neće biti veće koristi.

radenko15

15.03.2012. 01:10

Hvala vam puno na brzim odgovorima! A sta vi mislite kakav ucinak daje kamilica, citao sam da se ona najvise koristi kod ispiranja kose!? Veliki i srdacan pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.03.2012. 12:50

Nažalost, kamilica neće nimalo pomoći.

radenko15

22.03.2012. 11:35

E dobro doktore, puno ste mi pomogli i velika hvala, a ja bih imao samo jos jedno pitanje!? Da li bi bilo od koristi da uporedo sa ovim Pilfuidom sto ste mi preporucili, s vremena na vrijeme koristim samu koprivu, jer je imam svjeze kod kuce, pa da to bude cisto kao ispiranje i blago maasiranje koprivom, ili kako vec? Veliki i srdacan pozdrav!!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.03.2012. 11:50

Mislim da kopriva neće pomoći.

radenko15

17.04.2012. 10:25

Postovani doktore, kolika je mogucnost da ovaj pilfuid pruzrokuje kontra efekat, da recimo pocne vise opadati ili sl., koliko je to moguce? Veliki i srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.04.2012. 11:15

Pilfud ne može imati suprotni učinak. Moguće je da nema učinka, a proces opadanja se nastavlja. Nažalost, za androgenu alopeciju nema prave terapije (da ima ne bi bilo ćelavih ljudi).

radenko15

20.04.2012. 04:20

Cijenjeni doktore, kupio sam Pilfuid 5% uz konsultaciju sa dermatologom, pa samo jos jedno pitanje za svaki slucaj, jel Pilfuid koristim samo na mjestima gdje nema kose, u mom slucaju na zaliscima, ili na cijeloj povrsini? Veliki pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.04.2012. 10:15

Na mjestima gdje nema kose i uz rub gdje bi kosa mogla dalje opadati.

patkicari

15.05.2012. 23:30

poštovani,u djetinjstvu sam imala izrazito gustu kosu,no u pubertetu se s pojačanim maščenjem pojavilo i opadanje kose tako da mi se kosa kroz 2,3 godine difuzno jako pririjedila (vidi se tjeme kroz kosu).prvo sam na svoju ruku počela koristit b-komplex i šampone za ojačavanje kose no s vremenom sam se odlučila i obratiti dermatologu.on mi je preporučio najprije šampone od Ducray-a i Pilfud. Stanje se sa pilfudom se nešto popravilo ali čim sam ga prestala koristiti opet se pogoršalo. Imam problema sa menstrualnim ciklusima i vadila sam hormone no nije se vidio se značajan disbalans,testosteron mi je u normali i nikad mi nije kod dermatologa potvrđena androgena alopecija već je dermatolog spominjao isključivo genetiku, otac mi pomalo gubi kosu ali ništa neprimjereno svojoj dobi (50g),već je u obitelji samo prisutno izrazito mašćenje kose. nakon prestanka korištenja pilfuda koristila sam različite šampone protiv ispadanja i b-komplex no jedino što mi je pomoglo su anti-bebi pilule koje sam pila godinu i pol zbog neurednih ciklusa i već nakon prva 2,3 mjeseca korištenja mi je počelo rasti puno mlade kose i praktički potpuno zaustavilo ispadanje. Sada sam s njima pauzirala i zanima me ukoliko opet počne ispadati kako da se liječim tj koji je uopće moj tip alopecije,jednom prilikom sam pregledala vlasište u ljekarni sa mikrokamerom i rekli su mi da mi se korijen kose guši u masnoći te da zbog toga gubim kosu. primjetila sam da se kod androgene alopecije gubi kosa na zaliscima,ali meni je na tom mjestu dosta kose(skoro do pola čela) samoje difuzno razrijeđena(kad stanem pod jače svjetlo vidi se tjeme) hoće li alopecija napredovati, ima li kakve šanse da se barem dio kose vrati ? hvala najljepša