Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


alopecia


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.05.2012. 14:05

Po svemu,Vi najvjerojatnije imate androgenu alopeciju, ali se ona kod žena najčešće ne manifestira gubitkom kose na zalistcima, već je najveći gubitak u području tjemena, odnosno difuzno. Ona obično ide uz normalnu razinu hormona i poboljšava se na Pilfud (minoxidil). Naravno, točno o kojoj se alopeciji radi, ne mogu Vam reći preko računala. U svakom slučaju preporučio bih da stalno primjenjujete Pilfud, jer on djeluje samo dok se primjenjuje (to ste i sami primjetili). Uz njegovo korištenje znatnim dijelom će se zaustaviti progresija bolesti, a vjerojatno će se postići i poboljšanje.

Quki

13.11.2012. 09:30

Poštovani,
moj dečko ima 24 godine i pred nekih 2 mjeseca mu je prestala rasti dlaka na lijevom obrazu površine cca. 2*3 cm. Doktorica opće medicine poslala ga je na vađenje kompletne krvne slike te slikanje sinusa i čeljusti, a kako su svi nalazi bili uredu, poslala ga je kod dermatologa. Tamo je dobio dijagnozu alopecije te Elocom kremu, no nakon primjenjene terapije nije bilo nikakvih pomaka na bolje, već je primijetio da mu dlaka prestaje rasti i na desnom obrazu u 2 točke cca. 1 cm širine. Ponovno je otišao kod dermatologa, gdje je za preporuku dobio još jednu kremu te daljnje mazanje. Dali je daljnje mazanje stvarno rješenje pošto se stanje pogoršava ili bi trebalo potražiti neki drugi uzrok, i kojim pretragama (što tražiti), pošto su mu rekli da je alopecija najčešće zapravo samo manifestacija nekog drugog problema u organizmu nevezanog uz kožu.
Unaprijed se zahvaljujem na vašem odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.11.2012. 16:20

Kod Vašeg dečka riječ je o alopeciji u području brade. Terpija takvih promjena često nije uspješna (iako je moguće čak i spontano poboljšanje. Osim kortikosteroidnih krema (kao što je Elocom) u terapiji se može pokušati i 2-5% minoxidil. Danas se zna da su takve alopecije naječešće autoimuna zbivanja i traženje raznih uzroka je često bezuspješno (jer ga u klasičnom smislu i nema). Ako je inače zdrav, možda bi jedino bilo dobro da napravi hormone i antitijela štitnjače (zbog mogućnosti prikrivene autoimune bolesti štitnjače).

ivanamaslacak

04.12.2012. 18:35

Poštovanje, imam 25 god. i vjerojatno imam androgenu alopeciju, genetski uvjetovanu (od ujčeva kako kaže moja dermatologinja). Kosa mi je cijela tanašna i slaba, imam izrazite razdjeljke te više zaliske. Koristim već 6 mjeseci pilfud 2 postotni i izraslo mi je mlade kosice ali samo na području zalisaka. Kada je stanje bilo koliko-toliko pod kontrolom pojavilo me se sada dodatno mašćenje kose kao i crveni prištevi i svrbež ( inače bila sam malo više pod stresom) dermatologinja mi je prepisala elocom losion, sada zanima me da li mogu koristiti istodobno pilfud i elocom losion? Također, zanima me da li ova moja upalna stanja ( prištevi kao i konstantne gljivice-upale u intimnom području) imaju veze sa mojom tankom i lošom kosom? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.12.2012. 14:25

Glede terapije, složio bih se s Vašom dermatologinjom. Dakle, možete koristiti zajedno Elocom i Pilfud. Mašćenje kose, svrbež u vlasištu itd. je vjerojatno znak seboroičkog dermatitisa vlasišta i ta bolest je često povezana s androgenetskom alopecijom. Gljivične upale u genitalnom području i slično nemaju veze s kosom.

nervozna12345

28.01.2014. 01:25

Postovani,da li je moguce da od korístenja monoxidila dodje do kasnjenja menstruacije?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.01.2014. 17:25

Ne.

Iperić86

22.03.2015. 04:15

Poštovani doktore, zanima me koji šampon za kosu preporučujete za osobe koje imaju androgenu alopeciju? Znam da mi neće vratit kosu, bitno mi je samo da ne djeluje kontraproduktivno.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.03.2015. 13:15

Niti jedan neće djelovati kontraproduktivno, ali niti previše pomoći. Možete pokušati Priorin Extra šampon.