Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Gnojna upala (ili urasla dlaka)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja2211

22.07.2014. 16:35

Poštovani, nakon brijanja mi se u preponi, uz rub gaća pojavila bol i gnojna kvržica. Kako me to bolilo, istisnula sam gnoj i sukrvicu, bol je prestala, ali je crvenilo i mali otok ostao. Tretiram bivacyin sprejom, još curi malo gnoja, i boli samo malo, kod hodanja. To traje dan i pol, pa nije baš dugo, samo sam zabrinuta.

Moje pitanje je, da li mi to može stvarati probleme? Idući tjedan putujem na more, a bojim se da li bi zbog toga imala problema na putovanju? I da li smijem to mazati betrionom ili da nastavim tretirati bivacyin sprejom?

Unaprijed vam zahvaljujem na savjetima.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.07.2014. 23:20

Nema razloga za brigu. Najbolje je mazati Betrion mast 2x dnevno kroz 7 dana.

natali1985

06.10.2014. 20:50

postovani,ja sam prije nekih mjesec dana na medjunozju tocnije na rubu gacica imala kao upalu prvo je bilo bolno zatim je pocelo bit crveno i zatim nateklo vel graska,za dva dana je bas bilo jos vece,jako bolno i tvrdo,dr,mi je rekao da je upala korjena dlake ili cir da nije siguran sta je dobila sam tablete za upalu,onda je to za dva dana jos vise oteklo i nakraju je izasao gnoj,i da imala sam i malo povisenu temp....medjutim meni je to danas opet pocelo sve ispocetka prvo bol,pa kad sam opipala vidim da je tvrdo i pocelo je otica ...brinem se sta je i zasto se vratilo...help

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.10.2014. 11:35

Vjerojatno se radi o furunkulu (upali dlačnog folikula i okolnog tkiva). S obzirom na brzo vraćanje, bila bi potrebna antibiotska terapija, vjerojatno na usta.

gummibar

13.11.2014. 01:10

Poštovani,
moja sljedeća situacija je ovakva
pred kraj menstrucije sam pocela osjetiti peckanje kada bi isla na wc..bilo je samo malo crvenilo...i bio se smanjio bol
nakon toga tj dana sam imala malo duzi spolni odnos i nakon toga jedan dan kasnije sam se isla brijati i ozljedla se na dva mjesta..i sada su mi se pojavila i jedan pristic i opet pece ko ludo..bila sam kod ginica i dala mi je kremu za herpes..ali ja ne vjerujem da je to herpes jer ne izgleda tako..nisu to mjehurici nego izgleda ko ozljedeno...i kada sam imala mengu mi nije bila obilna i ja ostavila jedan ulozak cijeli dan na sebi i nisam ga mjenjala jer sam samo lezala u krevetu..
Dali mi mozete rec dali je to na kraju stvarno herpes ili upala?..Bila bi Vam jako zahvalna na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.11.2014. 09:50

Preko računala ne može se reći o čemu je riječ.

klementina

12.02.2015. 00:05

Poštovani doktore!
na preponi imam gnojnu vrecicu,koja se cesto upali,uvijek izađe urasla dlaka van,Nakon istiskivanja gnoja i sukrvice bol brzo nestaje.Moram li se zabrinuti zbog toga?može li mi to stvarati probleme? postoji kakvo riješenje da riješim taj problem?

Unaprijed hvala na odgovoru!
LP!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.02.2015. 18:30

Ne morate se brinuti zbog toga. Riječ je o upali dlačnog folikula i okolnog tkiva, koja je česta u tom području. Nažalost, problem je ponavljaje upale (kao kod Vas). Ono što možete napraviti jest mazati antibiotsku mast (npr. Mirobact) kod prvih znakova upale.

nerak_

02.10.2015. 08:40

Postovani, imam slican problem, tacnije imala sam cistu folikula dlake...vjerovatno mi je od brijanja urasla dlacica na preponi duze vremena, uz rub gacica ali nije mi stvarala probleme, cak je nisam ni mogla napipati, sve dok jednom prije par mjeseci nije postala veca(prava mala kuglica) i pocela me jako boljeti, mozda zbog duzeg nosenja neudobne odjece i uzih pantalona, te zbog svakodnevnih obaveza na fakultetu nisam ni bila u prilici nesto udobnije da nosim. Osjetila sam da curi tecnost iz iste. Posjetila sam jednog poznatog hirurga i uradio mi je ultrazvuk te rekao da se radi o cisti folikule dlake i da samim "istiskivanjem" necemo nista postici jer ce se vracati mozda. Predlozio mi je operativni zahvat, te bi reagensom provjerio da li ce se vratiti i odstranio "malo vise" tkiva... Tih dana sam stvarno fasovala upalu, osjetila sam to i po malo visoj tjelesnoj temperaturi ali kako sam bila u silnim obavezama nisam otisla na zahvat, nakon par dana kao da se povuklo i sad vise ne mogu ni napipati tu malu kvrzicu na preponi. Da li imam razloga za brigu i da li iako je proslo par mjeseci treba da uradim takav zahvat? Hvala unaprijedhappy

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.10.2015. 13:00

Razloga za brigu nema. Za sada nema potrebe za zahvatom. Ako će se upala ponavljati, onda ga možete napraviti.

Doroteich

21.11.2015. 13:45

Postovani, zbog cupanja dlaka sa voskom na preponi mi je urasla dlacica. To traje par mjeseci, mislila sam da ce proci.. to se ognojilo par puta ali dlacica ne izbija van. Kvrzica je u obliku graha, crvena i boli kada ju dodirnem ali nema vise gnoja samo krv. Sto da radim? Sad sam postala zabrinuta

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.11.2015. 00:15

Mislim da će se stvar smiriti. Možete mazati 5-6 dana antibiotsku mast (npr. mupirocinska mast) kada se upala aktivira. "Krvžica" može potrajati više mjeseci.

Doroteich

10.12.2015. 14:25

Postovani krema mi nije pomogla. Dogovorila sam operacijski zahvat sutra, mislim da cu dobiti menstruaciju da li smijem na tu operaciju u slucaju da dobijem menstruaciju, posto se urasla dacica nalazi na preponi. Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.12.2015. 20:20

Mislim da to nije prepreka.

ivannam96

15.12.2015. 12:45

Vec 15 dana imam jednu uraslu dlaku, koja je velicine graska. Pokusavla sam da cedim,nekada izadje gnoj, a nekad krv. Na preopnama je, i danas je popcela da boli.
Ne znam sta da radim, skine se mali deo koze preko ali ona nikako da izadje.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.12.2015. 18:40

Nije prihvatljivo da istiskujete takvu promjenu. To pridonosi širenju infekcije. Vjerojatno je potrebna antibiotska mast ili čak antibiotik na usta.

Bosnjak

17.10.2016. 20:45

Postovanje
Javila mi se kvrzica prije 1g na trtici bio sam kod kirurga i rekao je da je gnojna dlaka, bio sam na privremenoj operaciji to jest samo cijedenje. A posto sam student nisam stigao na ciscenje toga kanala pa me sad zanima dali se mogu desiti neke komplilacije ?, i pojavljuje mi se upala a operaciju imam zakazanu za pola godine pa me zanima jer postoji neko rijesenje za upalu ? Dobio sam temp 38 stupnjeva C. Moje pitanje je savjeti kako izbjeci upalu, dali treba cijediti sukrvicu i gnoj, i kako spavati na radi ili na boku ?
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.10.2016. 10:10

Ne znam o kakvoj je operaciji riječ. U svakom slučaju takve upale se liječe kirurški ili antibioticima. Način spavanja neće spriječiti upalu. Bilo bi najbolje da se javite liječniku.

cyber4

05.03.2017. 02:50

Postovani..lijecim se od SLE i na kortikosteroidnoj sam terapiji medrol 8 mg..zanjih mjeseci dobivam gnojne pristice na preponama ..u prosincu prosle godine sam zavrsila na hitnoj i napisali su gnojni apsces pa su mi drenirali i onda se povuklo..sad imam nove i onak stari se upalio..pijrm antibiotik cefaleksin jer imam upalu mjehura..sto da radim.
Ne mogu nositi gacice ni jeans jer me zazulja i odmah izađe novi

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.03.2017. 13:20

Najbolje bi bilo da se javite dermatologu na pregled. Moglo bi se raditi o posljedicama kortikosteroidne terapije, ali i o drugim stvarima. Lokalna ili sustavna (na usta) antibiotska terapija bi trebala pomoći.