Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ulcerozni kolitis


Autor Poruka

Maja

27.10.2001. 19:33

Prije 4 god dijagnosticiran mi je ulcerozni kolitis koji je u toku tog perioda progredirao tako da sam sada u stanju da 3 mj ne mogu zaustaviti krvarenje. Trenutno sam mj. dana na terapiji kortikosteroidima (medrol 48mg dnevno te salofalkom 4.5g dnevno). Fizicki se ne osjecam tako lose iako nisam primjetila neko znacajno poboljsanje u toku tih mj. dana, naime imam mali br stolica ali je krv konstantno prisutna. Nabavila sam i jedan lijek izvana- budenofalk kojim se prvenstveno lijeci Chron ali navodno da daje dobre rezultate i kod ulzerozno k. Moje je pitanje, sto bi mogao biti uzrokom ne prestajanja kravarenja i pored takve jake terapije i rigorozne dijete i kakvo je Vase misljenje o lijeku Budenofalk u tretiranju ulceroznog k?

dr. Silvija Čuković-Čavka

17.11.2001. 00:16

Vjerujem da znate da je glavna karakteristika ulceroznog kolitisa upravo kronični tijek bolesti s brojnim remisijama (mirnim fazama) i egzacerbacijama (pogoršanjima). Kako kod Vas kroz mjesec dana nije došlo do zadovoljavajućeg odgovora na terapiju znači da je Vaša bolest još uvijek aktivna. U procjeni aktivnosti bolesti nužno je znati ne samo broj stolica već i klinički nalaz, proširenost bolesti i laboratorijske nalaze koje niste naveli. Ako uz navedene lijekove kod Vas ne dolazi do poboljšanja moguć je razvoj komplikacija stoga Vam svakako savjetujem da se javite gastroenterologu koji Vas liječi radi procjene eventualne potrebe za bolničkom obradom i liječenjem.
Što se tiče Budenofalka (budesonid) riječ je o lijeku koji pripada u grupu kortikosteroida, ali ima puno veći afinitet za receptore u crijevnoj sluznici od klasičnih kortikosteroida te se nakon apsorpcije brže pretvara u neaktivne metabolite. Mikrogranule budesonida vezane su za etilcelulozu i obložene posebnom smolom koja omogućava oslobađanje lijeka u završnom dijelu tankog crijeva (ileum) te proksimalnom dijelu debelog crijeva pa je upravo zato prikladan za liječenje Crohnove bolesti tih lokalizacija. Srdačan pozdrav.