Identificiiran signalni put u stanicama jetre povezan s fibrozom


Identificiiran signalni put u stanicama jetre povezan s fibrozom

Zdrava jetra filtrira svu krv u tijelu, razgrađuje toksine i probavlja masti. Proizvodi kolagen za popravak oštećenih stanica kada je jetra ozlijeđena. Međutim, jetra može proizvesti previše kolagena kada prekomjerno nakupljanje masti uzrokuje kroničnu upalu, stanje koje se naziva steatohepatitis povezan s metaboličkom disfunkcijom (MASH). U uznapredovalom stanju, MASH može dovesti do ciroze jetre, raka jetre i smrti povezane s jetrom

Stanice koje proizvode kolagen u jetri nazivaju se jetrene zvjezdaste stanice (HSC). U novom radu objavljenom u časopisu Cell Metabolism, američki znanstvenici s University of California San Diego istražili su kako se te stanice aktiviraju. Pronašli su trokomponentni signalni put u jezgri.

U zdravoj jetri, prva molekula na putu inhibira drugu molekulu, koja inhibira molekulu koja stimulira gene koji proizvode kolagen. MASH smanjuje prvu molekulu, tako da se inhibicija ukida na drugoj i trećoj molekuli, što dovodi do stimulacije proizvodnje kolagena.

Nakon što su otkrili signalni put, znanstvenici su dizajnirali kratki komad RNK kako bi dokazali da se put ponaša onako kako su mislili. Ova RNK, nazvana ASO (antisense oligonucleotide), bila je toliko učinkovita da ne samo da je dokazala održivost puta nego je također spriječila fibrozu jetre; previše kolagena u jetri; a da ne izazove nikakve nuspojave. Znanstvenici trenutno raspravljaju o licenciranju ASO kao terapeutika.

Izvor:
Cell Metabolism