Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Xanax SR


Autor Poruka

Tanja

13.03.2002. 12:36

Koja je razlika obicnog Xanaxa i Xanaxa SR? Doktorica mi je propisala uz Portal i jednu tabletu Xanaxa SR (najmanju dozu) jednom dnevno.
Kakvi su simptomi kasnijeg odvikavnja od terapije?
Hvala

Dr. Viola Macolić Šarinić

13.04.2002. 15:26

Razlika između ova dva preparata je o tome na koji se način lijek otpušta. Prvi je konvencionalni pripravak gdje se lijek uobičajeno brzo otpušta, ali i kraće bude u cirkulaciji, dok je SR pripravak takav da održava koncentraciju konstantnom duže vrijeme (pripravak s postupnim otpuštanjem). Xanax je alprazolam, a on spada u skupinu benzodiazepina kod kojeg dolazi do navikavanja na lijek ako se duže vrijeme uzima (više od tri tjedna). kada se odluči da je vrijeme da se lijek može ukinuti, to treba raditi postupno, smanjujući polagano doze lijeka. Portal (fluokstein) je noviji antidepresiv, a kod ovog lijeka nema opasnosti od nastajanja ovisnosti, već se treba davati u optimalnim dozama koji daju učinak (tj. niti premalo, niti previše).

Srdačno
dr Viola Macolić Šarinić