Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


DISCUS HERNIA???


Autor Poruka

Dinka

28.11.2005. 12:59

Imam 27 dodina. Dijagnosticirane su mi dvije discus hernie na lumbalnom dijelu kralješnice. (27.04.2005)
Bila sam na rehabilitaciji (Plivanje, sumporna kupka, parafango obloge i interferentna struja.)
Zanima da li je to trajno oštećenje, mogu li se raditi neke vježbe da se poboljša stanje? Kada se mogu početi baviti sportom. Bavila sam se skijanjem, da li ću opet nekada moći?

Citirat ću vam nalaz sa instituta za radiologiju;
" Kod CT L/S kralješnice od L3 do S1 vidi se da je spinalni kanal uredne forme i širine.
Unutar spinalnog kanala se u nivou i.v. prostora L5 S1 medijalno, vidi dosta velika zona denziteta diska. Slična ali nešto manja vidi se i u nivou i.v. prostora L4 L5 medijalno.
Na koštanim strukturama ne vidi se prekid kontinuiteta, niti zona izmjenjenog denziteta.

ZAKLJUČAK:
Nalaz ukazuje na veliku herniu diska L5 S1 kao i na manju herniju diska L4 L5.
Predlaže se konsultacija sa fizijatrom, a po potrbi i sa neurokirurgom."

P.S. Imam bolove kada se naprežem,t.j kada se preforsiram radeći nešto. Boli samo u lumbalnom dijelu kralješnise. Bol se ne širi prema nogama.
Hvala vam unaprijed.

Prof. dr. Zlatko Trkanjec

03.01.2006. 10:51

Hernija intervertebralnog diska je bolest kada disk iz svog normalnog položaja, između dva kralješka, sklizne i pritisne korjenove živaca koji iz nje izlaze. Najčešći simptom su bolovi na mjestu pritiska sa širenjem u inervacijsko područje korjena živca (najčešće uzduž noge). Preporučljivo bi bilo da se javite s nalazima neurokirurgu zbog procjene težine stanja i eventualne potrebe za operacijom. Nije preporučljivo intenzivno bavljenje sportom, već rekreativno i to vrstom koja ne opterećuje lumbalni dio kralješnice.

Hajrudin

15.01.2006. 14:11

Zelim vam brz oporavak' i ujedno bih zelio postaviti nekoliko pitanja vezanih za vasu bolest.Da li ste imali nezgodan pad i povrjedu prilikom skijanja, kada su poceli simptomi i kako su se manifestovali?Zanimljivo je sto nemate bolove u nogama kod tolikig ukljestenja.Zanima me i koliko i u kojem intezitetu ste obavljali rehabilitaciji (Plivanje, sumporna kupka, parafango obloge i interferentna struja.), i da li ste osjetili olaksanje posle tih tretmana.

Unaprjed se zahvaljujem.