Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hernijacija diska


Autor Poruka

dalibor

03.12.2005. 09:56

Pozdrav!
Vec dulje vrijeme imam bolove u donjem desnom dijelu kralježnice i ta bol se prenosi u desni kuk pa sve do koljena . Napravio sam rengenski snimak i CT na kojemu je vidljivo da se na segmentu L4/L5 nalazi dorzomedijalna hernijacija iv. diska koja suzije lateralne recesuse obostrano i blago komprimia oba korijena L5.Neuralni otvori su određene širine.
A na na segmentu L5/S1nalazi se dorzomedijalna više desno usmjerena hernijacija iv. diska koja komprimira oba korijena S1 jače desno.
Molim objašnjenje i pomoć za dalje što mi je činiti !
Unaprijed hvala !

Prof. dr. Zlatko Trkanjec

03.01.2006. 10:52

Intervertebralni disk je hrskavično-vezivna pločica koja se nalazi između kralježaka. Kod njezinog oštećenja može doći do pritiska na živčane korjenove, što uzrokuje bol. Preporučljivo bi bilo da se javite neurologu (specijalisti za bolesti živčanog sustava) koji će pregledati Vas i nalaze učinjenih pretarga. Prema potrebi uputit će Vas na daljnje preglede kod neurokirurga i fizijatra (specijalista za fizikalnu medicinu).