Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lumboishialgija lijevo diskopatija


Autor Poruka

tomi

28.06.2004. 22:42

Oko 30 dana osjećam bolove u donjem dijelu leđa koji se spuštaju lijevom nogom do stopala, s tim da mi trne stopalo s vanjske strane. Mokrenje uredno. Ako nemam bolove u ležima osjećam bolove u mišićima i zatezanje noge. Kako imam 30 godina i nikakvo iskustvo sa ovakvim oboljenjima molim Vas da mi jednostavnije protumačite nalaz i napišete što je to diskopatija?

Neurol. status: Vrat slobodan. Napeta pvm lumbalno. Kretnje L/S kralježnici ograničene i bolne. Lesegue pozitivan kod 50 stup lijevo, desno u terminalnom položaju. PAT simetričan, RAT ugašen lijevo.
elek.miograf.nalaz: M. extensor digit.brevis lat sin. kod relaksacije el. tišina. Kod voljne kontakcije siromašni do intermedijalni inervacijski uzorak s pojedinim višim i širim potencijalima amplitude do 8 mV više frekvencije izbivanja. povećan broj tri i polif. pot. M. tibialis ant lat sin, m peroneus longus lat sin. intermedijalni inervacijski uzorak s pojedinim višim i širim pot. koji ima tendeciju izdvajanja.

Elektroneurograf. nalaz: N peroneus prof. sin. Motorna brzina 58,1 m/s M potencijal uredan, terminalna latencija 3,9 ms/8 cm.

Osrednje teška neuralna lezija ispitanih mišića lijevog stopala, blaža u mišićima potkoljenice. Lumboishialija lijevo i diskopatija L 54-S1 )korijen S1)

Hvala

Prof.dr. Zlatko Trkanjec

17.07.2004. 12:22

Prema Vašem opisu vjerovatno bi moglo biti da su Vaše tegobe posljedica pritiska na živčane korijenove. Čest uzrok pritiska na korijen živca je pomak hrskavičnog diska koji se nalazi između dva kralješka, što se ponekad naziva diskopatija. Svakako biste se trebali s nalazima javiti na pregled neurologu koji će Vas uputiti na eventualno potreben dodatne pretrage.