Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neuralgija trigeminusa i cervikalni sindrom


Autor Poruka

Robert

08.06.2006. 23:15

Ukratko me zanima općenito o ovom oboljenju i kakva je prognoza liječenja oba stanja. Neuralgijom su zahvaćene 1. i 2. grana trigeminusa, n. infraorbitalis et maxillaris. Hvala na trudu i vremenu

Prof. dr. Vida Demarin

19.06.2006. 21:40

Neuralgija trigeminusa ili "tic douloureux" je oboljenje čiji je najvažniji simptom iznenadna i kratkotrajna bol uz grč lica u inervacijskom području n.trigeminusa. Etiologija nije poznata i smatra se da može nastati kao posljedica različitih patoloških mehanizama. Podjela na idiopatsku i simptomatsku neuralgiju ima više teorijski nego praktični značaj.U idiopatskoj neuralgiji bol se provocira nekim perifernim podražajem u osjetljivoj točki lica npr. žvakanje, zijevanje, umivanje čak i govor a u simptomatskoj neuralgiji podloga može biti multipla skleroza, vaskularna malformacija ili tumor. Dijagnoza počiva na kliničkoj slici te je potrebno isključiti ostala patološka stanja poput sinusitisa, odontogene upale ili upale uha. Prognoza bolesti je dobra a liječenje simptomatsko; u idiopatskom obliku najčešće antiepilepticima (Tegretol) a u simptomatskoj neuralgiji može se primijeniti kirurško liječenje. Cervikalni sindrom obilježava bol u vratu koja se može projecirati kao glavobolja a nastaje zbog patoloških poremećaja intervertebralnih diskova vratne kralježnice, zbog spazma mišića ili kompresije korijenova živaca. Za postavljanje dijagnoze potrebno je učiniti radiološku i neurološku obradu tj. RTG vratne kralježnice i EMNG gornjih ekstremiteta.