Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


distoni sindrom


Autor Poruka

antonija

05.06.2006. 17:29

Beba sada ima 8,5 mjeseci. Od 2. mj. počela sam ga voditi na fizikalne terapije zbog skupljenih prstića na nogicama i rukama. S 5 mj. dobio je akutni bronhitis te je hospitaliziran. u bolnici je predloženo da mu se napravi uzv mozga upravo zbog tih simptoma zbog kojih je odao na th. uz.mozga: IH pukotina medioponirana širine 15 mm,vidi se falks cerebri. subarahnoidalni prostori širi. girusi djeluju veći. radijalne pruge u bijeloj tvari. lateralne komore blago proširene. korpus kalozum uredno građene. nalaz ukazuje na blaže atrofične promjene. taj nalaz vidila je antina pedijatrica i samo mi je rekla da se ne trebamo brinuti oko toga. fizijatrica mi također nije ništa objasnila već je samo nastavila s terapijama. prije mjesec dana antu je pregledala specijalistica i rekla mi je jedino da je sve na meni. nije mi ništa objasnila, najvjerovatnije jer je vidila da sam mlada (21 god.). kad je završila pregled samo je rekla da će mi dati produženu njegu majke, što je mene pogodilo, jer sam mislila da je to za majke s bebama koje stvarno imaju problema, a ja na anti nisam vidila ništa izrazito strašno. iako, i sada drži skupljene prstiće na nogama, i još nezna sam sjesti. ante je veoma inteligentna beba, s njim se pričalo i učilo ga sve skoro otkad se rodio, i radi dosta stvari koje još ne bi trebao. fizijatrica mu još neda na noge, ali on u ogradici, i u beški klekne a potom se, držeći, ustane na noge. smeta mi to što je kod nas takav mentalitet da svi misle na novac i kako da nađu priliku da primaju novac, i što mene tu svrstavaju, a mene to uopće ne zanima. najvažnije mi je da mi je ante zdrav, i da, ako možete, da mi objasnite o čemu se tu zapravo radi i može li biti, i kakvih posljedica u budućnosti, te koliko bih trebala vježbati s njim, koliko vremena na dan. još me zanima može li to sve biti posljedica teškog poroda. naime, plodna voda mi je istekla, a nisam bila puno otvorena, rodila sam uz pomoć dripa, i uz pomoć ginekologa koji je "pogurnuo" antu van, te kad se rodio, imao je izduženu glavicu, ali je to splasnulo nakon 24 sata, APGAR je bio10. unaprijed hvala

MIRELA

05.06.2006. 21:35

Imam sina starog 11 godina koji je kao beba imao istu dijagnozu kao i Vaš.Isto sam bila jako zabrinuta i ozbiljno sam shvatila njegove vježbe.On isto nije jeo samostalno,držao bočicu i nije znao puzati pa smo se obratili prof.Polovini koja nam je predložila vježbe u Vinogradskoj bolnici na koje smo odlazili 3 puta tjedno, a još dva dana je fizioterapeut vježbao s njim kod kuće jer se plakao kada sam ja radila s njim vježbe i bilo mi je to jako teško provoditi.Nama su objasnili da te vježbe utječu i na njegov int.razvoj.On je prohodao sa 1 god.,sada je aktivni sportaš i odličan učenik.Izvrsnih je motoričkih sposobnosti a ja sam sigurna da to nebi bilo tako da mu mi nismo pomogli kada mu je to bilo potrebno.Sada je vrijeme,vježbajte s njim svakodnevno,shvatite to ozbiljno i sigurna sam da ćete biti ponosni i na njega i na sebe.Ja sam imala 23g,suprug 24 i putovali smo s njim 3 puta tjedno 80 km u jednom smjeru ali nikada nisam požalila jer ne vjerujem da bi to bilo tako da mu nismo pomogli.Porod je bio sličan(istek plodne vode,17 h rađaone,ap10/10).Sretno!

Prof. dr. Vida Demarin

19.06.2006. 21:25

Najverojatnije se radi o distonijskom sindromu koji karakterizira produženi i povišeni mišićni tonus koji ponekad može uzrokovati deformitete na ekstremitetima. Svakako je potrebno održavati redovitu i upornu fizikalnu terapiju tijekom razvojne dobi te konzultirati neuropedijatra koji će uz redovite kontrole pratiti psihomotorički razvoj djeteta.