Neurologija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 760

Broj poruka: 1725

Brinar Vesna, dr. med.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

Poliklinika CORTEX
Tomašićeva 4
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Protruzija diska

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

renatavuk

09.12.2007. 17:20

Cijenjeni,
na MR vratne kralježnice dijagnosticirano je protudiranje diska na nivima C3-C4, C4-C5, C5-C6. Što to točno znači i kako se liječi?
Inače imam osjećaje trnjena u lijevoj lopatici i osjećaj hladnoće lijevog ramena, a i lošu cirkulaciju što uzrokuje hladnoću pristiju ruku i nogu. Hvala!

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 02:15

Poštovana,
protruzija diska najčešće nastaje kao posljedica degenerativnih promjena kralježnice i označava pomak intervertebralnog diska koji se nalazi između trupova kralježaka te može uzrokovati kompresiju izlazišta spinalnih korijenova živaca i stvarati bolne sindrome. Svakako se javite nadležnom liječniku kako bi Vas uputio na neurološki pregled i pregled fizijatra. Uputno je da se učini i EMNG gornjih ekstremiteta kako bi se točno utvrdilo mjesto i vrsta oštećenja cervikalnih živaca.

renatavuk

24.01.2008. 22:55

Poštovana doktorice,
najsrdačnije se zahvaljujem na odgovoru. EMG sam uradila i nalaz je slijedieći:
Učinjeni nalaz elektromioneurografije gornjih ekstremiteta pokaže znake lakše redukcije motoneuronja ispitanih mišića šaka obostrano, izraženije lijevo. Ne registira se spontane aktivnosti. Elektroneugrfski status n. ulnaris lijevo pokaće uredan nalaz. Nalazom se verificira lakša kronična rqdikularna lezija korijena C8 Th 1 obostrano, izraženije lijevo. Znaci lakše redukcije motoneurona verificiraju se u području miotoma C6 desno.

Jesu li ova oštećenja uzrokovana protruzijom diska?

Prije 7 godina sam imala kompresiju n.ulnarisa i učinjen je operativni zahvat. Unaprijed se zahvaljlujem,

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

26.01.2008. 13:30

Poštovana,
kronična radikularna lezija C8-Th1 koje je ustanovljena EMNG-om gornjih ekstremiteta može biti uzrokovana degenerativnim promjenama koje su opisane na MR kralježnice, tj protruziji diska . Obzirom da je opisano oštećenje kroničnog tipa, savjetujem vam da se javite fizijatru (s učinjenim nalazima) kako bi mogli započeti s fizikalnom terapijom. Srdačan pozdrav

aladi

05.07.2013. 21:20

Molila bih objašnjenje nalaza.Napravljen je ct l-s kralježnice,gdje piše:U razini L5-S1održana je širina spinalnog kanala.Dorzomedijalna protruzija sniženog intervertebralnog diska za 3-4 mm uz umjereno reduciran prednji epiduralni prostor.
Učinjen je i EMNG nogu gdje između ostalog piše :nalaz upučuje na kroničnu radikularnu leziju srednje teškog stupnja L5S1 lijevi i L5(L4) desno.
Inače godinama (7-8 )imam bolove u donjem dijelu leđa i u nogama isto .Duž desne noge me i peče. molim vaše mišljenje .Unaprijed zahvaljujem

ice007

24.07.2013. 11:00

Poštovani,

prvi se puta javljam na ovaj forum u nadi da mi netko može pomoći i olakšati moje probleme.
Sve je počelo krajem 2012. godine sa jako čestim glavoboljama, popraćenim trnjenjem lica, odnosno bolovima s desne strane glave, od oka, obraza, oko uha, preko vrata , lopatice, kompletne desne ruke i desne noge, vrtoglavice koje izazivaju moćninu. Napravila sve moguće pretrage....od collor doplera nogu i ruku, EMNG, EEG, MR vratne i lumbalne kralježnice, MR mozga i u biti jedino što bi bilo zabrinjavajuće su nalazi magneta....koji glase ovako:

Na seriji presjeka kroz cerikalnu kralježnicu uredno su oblikovani trupovi kralježaka,normalne visine, izravnate lordoze, održane stražnje interkorporalne linije.
Incipijentne spondilotske promjene cervikalne kralježnice.
Na nivou C3-C4 dorzolateralna , desnostrana protruzija diska sužava premedularni prostor.
Na nivou C5-C6 diskretno dorzomedijalno izbočenje diska.
Na nivou C6-C7 dorzomediolateralna, desnostrana protruzija diska sa suženjem premedularnog prostora.
Pikazani dio medule je centralno smješten u spinalnom kanalu, fiziooških intenziteta signala.

Na učinjenimpresjecima kroz lumbalnu kralježnicu reducirana je fiziooška lordoza uz održanu stražnju interkorporalnu liniju.
Trupovi lumbalnih kralježaka su normalne visine .
Schmorlove hernije uz gornje pokrovne plohe trupova L3 i L4 kralježaka.
Uži je i.v. prostor L2-L3 s degenerativno promjenjenim i.v.diskom.
Ne vide se znakovi hernijacije i.v. diskova.
Konus module završava na nivou L1

Moram napomenuti da imam sjedeće radno mjesto koje iziskuje osmosatno sjedenje za kompjuteroma i nažalost relativno malim fizičkim aktivnostima nakon posla. No u posljednja dva mjeseca sam fizičku aktivnost pojačala....Upravo sm završila sa drugom fizikalnom terapijom u šest mjeseci koja mi pomaže samo kratkoročno. Sutra ću pokušat i sa shiatsu masažom...

Što se tiće MR mozga, jedino su nađene glioze, no u daljnoj sam obradi kod neurologa, s obzirom da imam 30.godina i u ponedjeljk ću ponoviti MR mozga, sa kontrastom da se isključe neke druge bolesti.

Svi ti moji problemi su počeli jednom dosta stresnom situacijom,koja se dogodila u 11.mjesecu prošle godine, jednim dosta lošim ginekološkim nalazima,no oni su riješeni i sad je s te strane sve u najboljem redu.

Osim što imam često bolove i u kostima tj. zglobovima i mišićima i zbog toga sam u obradi kod imunologa ( reumatidni artritis) i česte upale mjehura izazvane e. coli, nisam više ni sama sigurna što je od čega..odnosno od čega su svi ti simptomi....

Posjetila sam i psihijatra i jednom mjesečno hodam na "terapiju" te po potrebi pijem tablete za smirenje. S obzirom da mi ti bolovi izazivaju i ove "psihičke" smetnje, tj. konstantnu napretost, nerasoloženje, tjeskobu i smanjuju mi kvalitetu života,molim vas za pomoć ili eventualno savjet ukoliko je netko imao ili ima sličan problem...Dali bi još bilo dobro posjetiti neurokirurga za eventualno mišljenje o operaciji ukoliko moje " stanje" kralježnice je za operaciju ili eventualno neku drugu metodu terapije. Isto tako od svih lječnika kod kojih sam bila još mi nitko nije dao ni nikakav lijek protiv tih bolova, za koji bi mogla reći da mi zbilja pomaže...Pijema najčešće lekadol, lupocet , granule magnezija za glavobolje.

Hvala unaprije!

mia88

19.09.2013. 09:35

Poštovani!

Je li moguće da nalaz MR-a iz 2010. pokazuje da postoje diskus hernije, a nalaz MR iz 2013. da ne postoje hernijacije diska?

Nalaz je bio sljedeći (2010):

- Reducirana lordoza, održana je stražnja interkorporalna crta.
Trupovi kralježaka su normalne visine i intenziteta signala.
Schmorlove hernije Th12.-L4, izraženiji konkaviteti središnjih djelova završnih ploha trupova L4-S1.
- Th11-L1: uredan nalaz
- L1-L2: dorzomedijalna proturzija iv diska, koja prominira u spinalni kanal oko 4 mm, te impriminira medulu, slobodni lateralni recesusi i iv forameni.
- L2-L3: obostrani dorzolateralni bulging anulusa fibrozusa, ulazi u donje djelove iv foramena, ispod tijeka korijenova živaca, te blaže imprimira i duralnu vreću.
- L3-L4: nalaz kao i bna L2-L3.
- L4-L5: dorzalni i obostrano dorzolateralni bulging anulusa fibrozusa, imprimira duralnu vreću, te ulazi u donje djelove iv foramena, ispod tijek korjenova živaca.
- L5-S1: dorzomedijalna i desnostrana paramedijalna ekstruzija iv diska, koja prominira kranijalno oko 4 mm, a u ap smjeru do 5 mm, imprimira duralnu vreću. Lateralni recesusi i iv forameni izgledaju slobodni.

Prije tjedan dana sam radila ponovo MR vratne i lumbalne kralježnice, ali u drugoj bolnici i nalazi su sljedeći:

MR CERVIKALNE KRALJEŽNICE

Na seriji presjeka cervikalne kralježnice prikazuju se redukcija lordoze. Trupovi kralježaka uredne su forme. Diskovi svih segmenata su urednog statusa. Hernijacije diska i kompresije na neuralne strukture se ne vidi. Spinalne linije su održane. Spinalni kanal primjerene je širine. Leđna moždina uključujući kraniocervikalni prijelaz urednog je izgleda. Koštana struktura je intaktna.

MR LUMBOSAKRALNE KRALJEŽNICE

Na seriji sagitalnih i aksijalnih presjeka LS kralježnice prikazuje se desnostrana skolioza torakolumbalnog prijelaza s blagom lijevostranom skoliozom lumbalne kralježnice.
Lordoza je primjerena, a trupovi kralježaka normalno oblikovani.
Diskovi svih nivoa unutar su okvira trupova kralježaka, a disk seg L5-S1 umjereno je desikacijski promjenjen. Spinalni kanal i neuroforameni primjerene su širine.
Intervertebralni zglobovi normalno su oblikovani.
Spinalne linije su održane.
Hernijacije diska i kompresije korijena živaca se ne vidi.

Unaprijed hvala!
Lp

demi89

29.12.2013. 06:20

dobro vece,htio sam pitati nesto...ja sam profesionalni fudbaler i bio sam na pregledu,ustanovljeno mi je da imam protruziju diska,imam simptome povremeno trnjene u nogama i stopalima...medjutim poslednjih mesec dana jacam ledja i osecam se mnogo bolje,pa sam htio da cujem i vas da li je protruzija diska izleciva i da li mogu da nastavim da se bavim ovim poslom tj fudbalom...i da naglasim da ja i dalje igram i nemam nikakve bolove u toku utakmice niti poslije utakmice osim ta povremena trnjenja u nogama...pozdrav